Diferența dintre vegani și vegetarieni

Publicat pe

Care este diferența dintre vegani și vegetarieni? Ambii aleg să nu mănânce carne. Cu toate acestea, veganismul este mai strict și interzice, de asemenea, lactatele, ouăle, mierea și orice alte articole care derivă din produse de origine animală, cum ar fi pielea și mătasea.

Vegani și vegetarieni

Atât veganismul, cât și vegetarianismul sunt diete și stiluri de viață în creștere în popularitate. Cu toate acestea, unele persoane pot considera că diferențele dintre aceste două diete sunt puțin confuze, mai ales că există mai multe variante de vegetarianism.

Alimente energizante care nu îngrașă. Ce poți mânca dacă ești la dietă

Ce este vegetarianismul?

Potrivit Societății Vegetariene, vegetarienii sunt persoane care nu consumă produse sau subproduse ale sacrificării animalelor.

Vegetarienii nu consumă:

  • carne, cum ar fi carnea de vită, de porc și de vânat
  • carne de pasăre, cum ar fi puiul, curcanul și rața
  • pește și crustacee
  • insecte
  • cheag, gelatină și alte tipuri de proteine animale
  • supe/lichid sau grăsimi care provin din sacrificarea animalelor

Cu toate acestea, mulți vegetarieni consumă subproduse care nu implică sacrificarea animalelor. Printre acestea se numără:

  • ouăle
  • produse lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul
  • miere
  • Vegetarienii consumă în mod obișnuit o serie de fructe, legume, nuci, semințe, cereale și leguminoase, precum și „înlocuitori de carne” care derivă din aceste tipuri de alimente.

Vegetarianismul este, în general, mai puțin strict decât veganismul, astfel că există mai multe variante bine cunoscute ale dietei vegetariene. Acestea includ:

Lacto-ovo-vegetariană. Persoanele care urmează această dietă evită toate tipurile de carne și pește, dar consumă produse lactate și ouă.

Lacto-vegetariană. Persoanele care urmează această dietă nu mănâncă carne, pește sau ouă, dar consumă produse lactate.

Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație

Ovo-vegetariană. Persoanele care urmează această dietă nu mănâncă carne, pește sau produse lactate, dar consumă ouă.

Pescatarian. Cei care urmează această dietă evită toate cărnurile, cu excepția peștelui și a altor tipuri de fructe de mare. Cu toate acestea, acest lucru nu corespunde definiției tradiționale a vegetarianismului, iar multe persoane se referă la dieta pescatariană ca fiind semi-vegetariană sau flexitariană.

Ce este veganismul?

Veganismul este o formă mai strictă de vegetarianism. Veganii evită să consume sau să folosească orice produse sau subproduse de origine animală. Vegan Society definește veganismul ca fiind „un mod de viață care urmărește să excludă, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice alt scop”.

Veganii evită cu strictețe să consume orice alimente sau băuturi care conțin:

  • carne
  • carne de pasăre
  • pește și crustacee
  • ouă
  • produse lactate
  • miere
  • insecte
  • cheag, gelatină și alte tipuri de proteine animale
  • supă/lichid sau grăsimi care provin de la animale

De asemenea, veganii stricți extind aceste principii dincolo de dieta lor și vor încerca, pe cât posibil, să evite orice produs care implică direct sau indirect utilizarea animalelor de către om. Aceste produse pot include:

  • articole din piele
  • lână
  • mătase
  • ceară de albine
  • săpunuri, lumânări și alte produse care conțin grăsimi animale, cum ar fi seuul
  • produse din latex care conțin cazeină, care provine din proteinele din lapte
  • produse cosmetice sau alte produse pe care producătorii le testează pe animale

Mulți vegetarieni aplică, de asemenea, unele dintre aceste principii în stilul lor de viață, de exemplu, evitând articolele din piele și produsele care implică testarea pe animale.

Alimente care cresc speranța de viață chiar și cu 10 ani

Beneficiile pentru sănătate

Cercetările științifice sugerează că dietele vegetariene și vegane pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.

Un studiu din 2017 a examinat eficacitatea unei diete pe bază de plante la 49 de adulți care erau supraponderali sau aveau obezitate și care aveau, de asemenea, cel puțin una dintre următoarele afecțiuni:

  • diabet de tip 2
  • boală cardiacă ischemică
  • tensiune arterială ridicată
  • niveluri ridicate de colesterol

Cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu participanții fie la o dietă și îngrijire normală, fie la un program de dietă bazată pe plante, cuprinzând alimente integrale cu conținut scăzut de grăsimi, care nu a implicat numărarea caloriilor sau exerciții fizice regulate obligatorii. 

Intervenția a inclus, de asemenea, două sesiuni de 2 ore în fiecare săptămână, care au oferit participanților cursuri de gătit și educație din partea medicilor. Grupul de neintervenție nu a participat la niciuna dintre aceste sesiuni.

La verificările la 6 luni și la 12 luni, participanții din grupul de dietă au înregistrat reduceri semnificative ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale nivelului de colesterol în comparație cu cei din grupul de îngrijire normală.

Care este mai sănătoasă?

Ambele diete oferă beneficii similare pentru sănătate și, în general, încurajează oamenii să mănânce mai multe alimente integrale bogate în antioxidanți și dense în nutrienți.

Este dificil de spus care dietă este mai sănătoasă, deoarece ambele diete au avantaje și dezavantaje.

Top alimente anti atac de panică. Ce să mănânci când ești stresată

De exemplu, spre deosebire de vegani, lacto-vegetarienii obțin calciu, fosfor și vitamina D din produsele lactate. Cu toate acestea, evitarea produselor lactate și a ouălor îi poate ajuta pe vegani să își mențină nivelul colesterolului scăzut.

De asemenea, veganii sunt expuși riscului de a avea o deficiență de acizi grași esențiali omega-3, în special în EPA și DHA, chiar dacă consumă surse vegetale ale acestor nutrienți. DHA este necesar pentru funcția cerebrală și cognitivă și pentru a evita ceața cerebrală, dificultățile de memorie și multe altele. 

Vegetarienii și pescarienii pot obține EPA și DHA mai ușor din ouă și fructe de mare.

Riscuri și considerații

Potrivit autorilor unui articol publicat în Journal of the American Dietetic AssociationTrusted Source (acum Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), dietele vegetariene și vegane planificate cu atenție sunt „sănătoase, adecvate din punct de vedere nutrițional și pot aduce beneficii pentru sănătate în prevenirea și tratarea anumitor boli”. Cu toate acestea, este important ca vegetarienii și veganii să se asigure că mănâncă

Riscuri și considerații

Potrivit autorilor unui articol publicat în Journal of the American Dietetic AssociationTrusted Source (în prezent Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics), dietele vegetariene și vegane planificate cu atenție sunt „sănătoase, adecvate din punct de vedere nutrițional și pot aduce beneficii pentru sănătate în prevenirea și tratarea anumitor boli”. 

Cele mai periculoase alimente de post. Cât de nocive sunt

Cu toate acestea, este important ca vegetarienii și veganii să se asigure că au o dietă echilibrată și sănătoasă, care să le satisfacă toate cerințele nutriționale.

Exemple de alimente vegetale nesănătoase includ:

  • Cartofii prăjiți
  • băuturi îndulcite
  • cereale rafinate
  • dulciuri
  • gustări procesate sau preambalate

Această alimentație nesănătoasă bazată pe plante are adesea ca rezultat un aport mai mic de fibre, legume și micronutrienți, alături de un aport crescut de zahăr și ingrediente procesate.

Sursa foto: Shutterstock.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter