Diferența dintre psiholog și psihiatru este una consistentă. Chiar dacă încă există o sumedenie de idei preconcepute. Așa cum tulburările mintale și suferințele sufletești nu sunt la fel, nici cei ce le tratează nu au aceeași calificare. Dacă te numeri printre cei care încă mai au dubii, trebuie să cunoști diferența dintre psiholog și psihiatru!
Deși ar avea nevoie de opinia avizată a unui specialist, mulți nu o caută unde trebuie, pentru că nu știu care este diferența dintre psiholog și psihiatru. Mai mult, ideile preconcepute fac drumul și mai anevoios. Confuzia creată între cele două profesii eclipsează diferența dintre psiholog și psihiatru. De aici și reticența de a merge la un specialist. Deși tratabile, cei afectați putând duce o viață perfect normală, oamenii preferă să considere tulburările psihice în continuare ceva de temut. În loc să ceară sfatul specialistului, ajung să le caute leac în cele mai diverse locuri, inclusiv la biserici și vrăjitoare. Cei ce suferă de boli psihice sunt priviți drept ciudați. Or, de fapt, nimeni nu e scutit de apariția lor. Statisticile realizate de Liga Română de Sănătate Mintală arată că un român din zece este afectat de stări specifice depresiei. Și de aici pleacă toate relele.
Care este diferența dintre psiholog și psihiatru
Când vine vorba de mers la psiholog, încă sunt destui cei care spun că nu sunt nebuni ca să aibă nevoie de așa ceva. Și asta pentru că nu reușesc să facă diferența dintre psiholog și psihiatru. În plus, la niciunul dintre acești specialiști nu mergi pentru că ești „nebun', cum spune lumea. Cu toții trecem prin perioade în care starea psihică este profund afectată, iar capacitatea de a ne reechilibra este depășită. Acestea sunt momentele când avem nevoie de ajutor. Când, în cele din urmă, ne hotărâm să apelăm la experiența unui specialist, nu știm încotro să ne îndreptăm.
Psiholog, psihiatru sau ambele variante? De fapt, alegerea nu prea ne aparține. Tulburările psihice se întind pe o paletă largă, de la cele ușoare, anxios-depresive, atacuri de panică, dependență de alcool și substanțe, la psihoze sau chiar schizofrenie. Psihologia și psihiatria sunt două meserii distincte atât ca proces de formare profesională, cât și ca profil de lucru. Însă ele se intersectează în multe puncte, „obiectul muncii' fiind aproximativ același. Atât psihologul, cât și psihiatrul, studiază comportamentul uman, funcțiile psihice și psihopatologia.
Dar hai să privim psihopatologia ca fiind pe un spectru. Acesta la un capăt prezintă forme ușoare, iar la celălalt forme severe. Astfel, psihologul cu pregătire clinică și de psihoterapie se va ocupa de prima jumătate, iar psihiatrul de cea de-a doua. Psihiatrul este cel care intervine, la nevoie, cu tratamentul medicamentos, ocupându-se de formele severe. Și, în vreme ce un medic psihiatru poate fi și psihoterapeut, psihologul nu poate fi și psihiatru decât numai dacă a urmat studille Facultății de Medicină cu specializare în Psihiatrie.
Cu ce se ocupă Psihiatria
Psihiatria este o specialitate medicală care tratează tulburările psihice. Ține cont de determinismul, substratul şi expresivitatea clinică a acestora. Tratamentul tulburărilor psihice implică abordare medicamentoasă şi psihoterapeutică, însoţite de reabilitare psihosocială. Scopul este de a ameliora, susţine şi menţine sănătatea mintală.
O altă parte integrantă a asistenţei de specialitate vizează organizarea serviciilor psihiatrice în vederea identificării factorilor de risc şi implementării măsurilor profilactice. Serviciile de psihiatrie cuprind tratament pe termen scurt, mediu sau lung. Acesta se efectuează în spitalele sau secţiile de psihiatrie din cadrul spitalelor generale. Și constau în tratament şi servicii de reabilitare psiho-socială în cadrul spitalelor de zi, policlinicilor şi serviciilor ambulatorii, precum şi centrelor specializate pe un anumite categorii de pacienţi, precum vârstnicii ori toxicomanii.
Când sufletul doare…
Ei bine, da, se poate. Dar suferința poate apărea exact acolo unde te aștepți mai puțin. De multe ori, o durere sau un alt simptom fizic neobișnuit nu reprezintă o afecțiune organică, ci expresia unei frământări sufletești. Este vorba despre așa-numitele tulburări somatoforme. Corpul încearcă să ne transmită că se întâmplă ceva cu noi. Iar aici diferența dintre psiholog și psihiatru contează.
Psihologul ne poate ajuta să înțelegem mesajul durerii, al suferinței fizice și să înlăturăm cauza. Există o legătură directă între starea noastră de sănătate fizică și cea psihică. Să luăm de exemplu cazul unei femei cu dureri în zona pelvină și cu simptome de natură ginecologică, fără bază organică. Cauza o găsim fie într-o istorie de abuz, fie într-un conflict legat de identitatea ei ca femeie. Rezolvarea durerii vine prin identificarea cauzei și rezolvarea conflictului.', spune Dr. Dana Stejar, psihiatru și psihoterapeut.
Cu toții am învățat, încă de mici, că mintea sănătoasă îi aparține unui corp sănătos. Așa că se recomandă să mergem la psiholog ori de câte ori trecem printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoțional este alterat. În cazul în care dezechilibrul sugerează existența unei psihopatologii, atunci cu siguranță medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la psihiatru.
Psihiatrul tratează orice afecțiune psihică, tratamentul putând consta în medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două. Oricât de redundant ar suna, pentru a avea o stare psihică bună trebuie să ne îngrijim de sănătatea corpului nostru, dar și de cea sufletească. Și trebuie să investim în relațiile cu cei dragi și în activități care ne aduc bucurie. Trebuie să ne consolidăm o viață spirituală și un sistem de valori care să ne susțină în momente de răscruce.
Care sunt specialitățile psihologilor din România
Conform normelor adoptate de Colegiul Psihologilor din România sunt reglementate umătoarele specialităţi:
Specialitatea psihologie clinică
Este o specialitate profesională a psihologilor. Constă în activitatea de diagnostic şi evaluare psihologica clinică, în intervenţia şi/sau asistenţa psihologică în domeniul clinic, consiliere psihologică în specialitate cu referire la sănătate şi boală, precum şi în situaţii de risc, conflict şi criză.
Specialitatea consiliere psihologică (clinică)
Este specialitatea profesională care constă în intervenţia psihologică specializată, realizată în scopul autocunoaşterii, optimizării şi dezvoltării personale, promovării sănătăţii şi/sau în scopul prevenţiei, ameliorării şi remiterii problemelor emoţionale, cognitive, relaţionale şi de comportament.
Specialitatea psihoterapie
Este o specialitate profesională a psihologilor dar și a altor persoane. Constă în intervenţia psihologică specializată. Se realizează cu scopul autocunoaşterii, optimizării şi dezvoltării personale, promovării sănătăţii, modificării factorilor psihologici implicaţi în tulburările psihice, psihosomatice şi în tulburările somatice, pentru prevenţia, ameliorarea si remiterea acestora, precum si în situaţii de risc, conflict şi criză.
Specialitatea psihologia muncii şi organizaţională
Constă în analiza psihologică a muncii, cu aplicaţie în evaluare psihologică potrivit legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, selecţia, expertiza şi consilierea psihologică în specialitate în vederea angajării, autorizării/menţinerii în funcţie sau la solicitarea angajatorilor.
Specialitatea psihologia transporturilor
Constă în evaluarea şi consilierea psihologică pentru obţinerea permisului de conducător auto, evaluarea periodică, consilierea, reevaluarea psihologică a persoanelor care concură la siguranţa circulaţiei sau cu responsabilităţi în celelalte tipuri de transport, precum şi în alte tipuri de activităţi desfăşurate în domeniu.
Specialitatea psihologia aplicată în servicii
Este specialitatea profesională a psihologilor care constă în evaluarea, consilierea şi consultanţă psihologică în management, marketing, relaţii cu publicul, strategii aplicate în comunicare, mass-media, studii de ergonomie şi psihologie aplicată, precum şi alte tipuri de activităţi desfăşurate în sfera serviciilor.
Specialitatea psihologie educatională, consiliere scolară şi vocaţională
Este specialitatea psihologilor. Și constă în evaluarea şi psihodiagnoza copiilor, tinerilor, membrilor familiei, consilierea şcolară şi vocaţională a persoanelor aflate în procesul de formare. Constă și în intervenţie psihologică primară şi secundară, consiliere psihologică în specialitate, consultanţă in intervenţie psiho-educatională în instituţii, organizaţii şi comunitate.
Specialitatea psihopedagogie specială
Este activitatea profesională a psihologilor/psihopedagogilor asimilaţi. Constă în diagnoza şi evaluarea disfuncţiilor copiilor şi tinerilor cu deficienţe intelectuale, senzoriale şi motorii, tulburări ale limbajului, consiliere psihopedagogică specială, intervenţie specifică pentru persoanele cu deficienţe, consiliere şi intervenţie psihopedagogică specială în instituţii, organizaţii şi comunitate.
Specialitatea psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale
Constă în analiza psihologică a activităţii din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din structurile responsabile pentru persoanele instituţionalizate potrivit legii, inclusiv din instituţiile penitenciare, precum şi din organizaţiile cu atribuţii în domeniul securităţii private. Se aplică în:
-evaluarea psihologică, în conformitate cu legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi a celei privind regimul armelor şi muniţiilor letale şi neletale;
-în selecţia profesională pe baza cunoaşterii profilului psihologic al candidaţilor la ocuparea unor funcţii/posturi şi prevenirea fenomenelor de inadaptare profesională;
-analiza, diagnoza şi intervenţia organizaţională;
-identificarea şi gestionarea factorilor de risc şi a vulnerabilităţilor psihologice individuale şi de grup;
-managementul stresului, situaţiilor de criză şi negocierii conflictelor;
-cunoaşterea şi asistenţa psihologică a personalului şi a membrilor de familie, a persoanelor care execută pedepse privative de libertate, precum şi a altor persoane, conform legislaţiei în vigoare.
Specialitatea psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf
Constă în evaluarea sincerităţii unor persoane bănuite de implicarea în activităţi antisociale indiferent de gen, verificarea sincerităţii depoziţiei persoanelor cuprinse în procedurile adiministrative şi procesul judiciar, precum şi verificarea loialităţii persoanelor faţă de obiectivele organizaţiei în care îşi desfăşoară activitatea.
Ce este psiho-oncologia și de ce este importantă
Așa cum psihicul în suferință ne poate îmbolnăvi, tot el e cel care ne și poate vindeca. Iar cei care primesc un diagnostic de cancer au nevoie de sprijin ca să capete forță psihică pentru a accepta ce li se întâmplă și încredere în vindecare. Oncologii vorbesc deja despre cancer ca despre o boală cronică. Și asta ca urmare a îmbătrănirii populației, dar și a progreselor uriașe înregistrate în domeniul tratării afecțiunilor maligne. Terapiile sunt tot mai personalizate și țin cont de fiecare subtip de boală.
Rata de supraviețuire și perioadele de remisie s-au prelungit spectaculos. Iar cel tratat corespunzător se poate considera vindecat dacă, la peste 5 ani de la tratamentul inițial, nu mai prezintă semne de recidivă. Dar, până să se ajungă aici, psiho-oncologia joacă un rol crucial.
Este foarte important ca toți pacienții oncologici să respecte tratamentele prescrise în detaliu, până la capăt, oricât de greu li s-ar părea de urmat. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceștia pot avea acces la psiholog, care îi ajută se treacă peste momentele dificile. Sunt persoane care continuă să și lucreze pe perioada terapiei, care au activitate fizică normală, se ocupă de nepoți sau de grădinărit.
Dacă nu te gândești prea mult la boală și îți umpli timpul cu ce-ți place, ai mai multe șanse de vindecare. La fel și dacă ai un stil de viață sănătos, care include dieta echilibrată, mișcarea și evaluările medicale periodice. Psiho-oncologia ajută pacientul să accepte diagnosticul și să treacă mai ușor prin etapele de tratament si recuperare. Și e dovedit științific faptul că cei care urmeaza sedințe de terapie sau care au o viață psihică echilibrată sunt mai complianți la tratament, iar procesul de vindecare evoluează mai rapid.
Sprijinul moral salvează vieți
Diagnosticarea unei maladii, oricare ar fi ea, aduce pacientului puternice stări de tristețe și chiar furie. Iar pentru cei care suferă de cancer, evoluția bolii și schemele de tratament amplifică mult aceste stări. Pacienții tind să se izoleze. Sunt stări firești, iar aici intervine rolul psiho-oncologilor. Starea de bine emoțională influențează foarte mult adaptarea și răspunsul pacientului la tratament.
Psiho-oncologii nu oferă doar servicii de consiliere și psihoterapie clasice, așa cum ai crede. Ei oferă pacienților suport emoțional. Îi ajută să combată demoralizarea care apare foarte frecvent în acest proces. Le sugerează mici tehnici comportamentale despre cum să își redefinească activitățile zilnice pentru a face față bolii.
În procesul de vindecare este foarte important și sprijinul familiei, dar și al medicilor. Pentru că, atunci când are loc, procesul de vindecare are un efect de domino senzațional. Cel mai mare impact psihologic pentru un pacient este momentul aflării diagnosticului. Vizitele la oncolog sunt sinonime cu stări de profundă tristețe, anxietate și de frică generate de diagnostic.
De aceea, este esențial pentru un pacient diagnosticat cu cancer sau cu o altă boală gravă să discute cu o persoană care să îi explice care este schema de tratament, să îi ofere suport emoțional astfel încât să îl ajute să navigheze mai ușor diagnosticul. Iar ca acestea să fie posibile, este crucial să știm să facem diferența dintre psiholog și psihiatru și să le cerem sfatul la nevoie.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: Ministerul Sănătății, e-psihologonline.ro
Câtește și Adrian Despot suferă de depresie