Mierea este unul dintre cele mai spectaculoase alimente naturale. Este un adevărat medicament, dacă este administrat în dozele corecte. De altfel, toate produsele din stup și-au dovedit, de mii de ani, efectele uluitoare asupra sănătății. Și merită să le încerci pe toate, dacă nu suferi din cauza alergiilor specifice. Așa că e interesant să știi și câte beneficii poate aduce un fagure cu miere.
Cuprins
- 1 Ce este un fagure cu miere
- 2 Beneficiile pentru sănătate ale fagurelui cu miere
- 2.1 Susține sănătatea inimii
- 2.2 Luptă împotriva infecțiilor
- 2.3 Îmbunătățește funcția hepatică
- 2.4 Ajută tractul digestiv
- 2.5 Crește imunitatea
- 2.6 Acțiune antiinflamatoare
- 2.7 Remediu împotriva tusei
- 2.8 Îndulcitor, cu precauție, pentru diabetici
- 2.9 Somn ușor
- 2.10 Păstrează sănătatea orală
- 2.11 Protejează pielea
- 2.12 Energizant natural
- 3 Riscurile consumului de fagure cu miere
„Dacă albinele ar dispărea, nu ne-ar mai rămâne decât 4 ani de trăit.', spunea celebrul om de știință Albert Einstein. Căci munca titanică pe care o depun albinele este menită să mențină viața pe pământ. Iar produsele stupului sunt capodopere, atât din punct de vedere arhitectural, cât și nutrițional. Un fagure cu miere este o adevărată minune a naturii. Și demonstrează din plin inteligența superioară a acestor vietăți.
Ce este un fagure cu miere
În cazul în care nu ai avut ocazia să vezi un fagure cu miere în mediul natural, trebuie să știi câte ceva despre acesta. În primul rând, este o structură din ceara produsă de albine cu scopul de a-și crea adăpost pentru larve, dar și de a depozita mierea și polenul. Structura acestuia demonstrează abilitatea genetică a albinelor de a calcula matematic, de a proiecta și de a construi structuri capabile să eficientiezeze spațiul, fără a consuma resurse inutil.
Studiile geometrice arată că din nicio altă formă nu se poate obține mai mult spațiu și rezistență decât din structura hexagonală a fagurelui. Un fagure de 100 g poate depozita până la 4 kg cu miere! Gândește-te că albinele lucrătoare trăiesc, în medie, numai o lună. Iar glandele lor încep să secrete ceara abia cu aproximativ 18 zile înainte de a muri. În funcție de tipul de polen utilizat, culoarea fagurelui poate varia, de la nuanțe de alb și galben deschis, până la maroniu închis.
Așadar, un fagure cu miere este un produs uluitor. Deși structura lui pare delicată, este fermă la atingere. Are un miros specific, dulce floral. Și este o sursă naturală de hrană, obținută prin procesarea nectarului. Încă din vremuri străvechi, omul folosește fagurii atât ca aliment, dar și pentru a trata diferite boli. Căci este bogat în enzime, vitamine și minerale, precum și în propolis, cu proprietăți antibacteriene și antioxidante.
Beneficiile pentru sănătate ale fagurelui cu miere
Deși pare greu de crezut, fagurele cu miere se poate consuma ca atare, direct din stup. Se poate consuma în totalitate, dacă este proaspăt și din sursă sigură, chiar și ceara. Și asta pentru că fagurele natural nu este pasteurizat sau filtrat. În plus, conține polen, propolis și lăptișor de matcă, toate produse apicole cu proprietăți extraordinare pentru sănătate. Așa că poți înlocui cu succes guma de mestecat din comerț cu ceara din fagure. Totuși, există și anumite riscuri în cazul consumului exagerat. Așa că citește mai departe despre beneficiile și riscurile consumului de fagure cu miere.
Studiile științifice au arătat că nivelul de antioxidanți din mierea crudă din fagure este extrem de ridicat. Iar polifenolii sunt principalii antioxidanți din miere. Iar oamenii de știință spun că aceștia pot contribui cu succes la reducerea riscului de apariție a bolilor degenerative precum diabetul de tip II, demența, bolile cardiovasculare și chiar a anumitor tipuri de cancer. În plus, anumiți compuși din ceară pot scădea nivelul de colesterol rău din sânge.
Susține sănătatea inimii
S-a demonstrat științific că anumiți compuși din ceară scad nivelul de colesterol și implicit scad riscul de boli cardiovaculare. În plus, înlocuirea zahărului cu miere în alimentație poate scădea și nivelul trigliceridelor. Iar antioxidanții din miere acționează ca un vasodilatator pentru arterele care alimentează inima. Astfel, îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea. Ceea ce duce la scăderea riscului formării cheagurilor de sânge, apariției infarctului și a accidentului vascular.
Luptă împotriva infecțiilor
Fagurele cu miere conține propolis, cunoscut pentru proprietățile antimicrobiene. S-a demonstrat că propolisul poate combate bacteriile și fungii, ajutând la prevenirea infecțiilor și la vindecarea rapidă a rănilor. Este eficient în combaterea stafilococului auriu, a Candidei albican, a Salmonelei și a E. coli. Există și studii care au arătat că mierea poate proteja intestinul și de infecțiile parazitare cu Giardia lamblia.
Îmbunătățește funcția hepatică
S-a mai demonstrat științific și că mierea protejează ficatul de toxine și poate stimula bila. În plus, ajută ficatul gras să se recupereze. Datorită conținutului său bogat în seleniu, păstura detoxifică organismul și susține capacitatea lui de apărare. Tratează anemiile și afecțiunile hepatice. Păstura, numită și „pâinea-albinelor', are însușiri superioare polenului. Dar împreună au capacitatea de a reface celula hepatică. Un studiu a dovedit că un amestec de alcoolii conținuți de ceara din fagure poate reface funcția hepatică la pacienți suferinzi. În plus, ameliorează simțitor simptomele afecțiunilor ficatului.
Ajută tractul digestiv
Datorită enzimelor naturale prezente în miere, fagurele poate ajuta la stimularea digestiei. Consumul regulat poate contribui la echilibrarea florei intestinale și la prevenirea tulburărilor digestive, precum balonarea sau constipația. Mierea este unul dintre cele mai apreciate prebiotice. Hrănește microbiota intestinală și stimulează absorbția elementelor nutritive din alimente.
Crește imunitatea
Antioxidanții din fagure cu miere ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceste substanțe antioxidante neutralizează radicalii liberi, protejând organismul de infecții. Astfel, se reduce riscul de afecțiuni inflamatorii.
Acțiune antiinflamatoare
Conținutul de flavonoide și compuși antiinflamatori din fagurele cu miere poate ajuta la reducerea inflamațiilor din organism. Acest lucru poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni inflamatorii cronice, precum artrita.
Foarte interesant este și faptul că mierea naturală crudă poate fi un remediu și pentru cei care suferă de alergii sezoniere. Și asta pentru că are o acțiune antiinflamatoare asupra plămânilor și a căilor respiratorii.
Remediu împotriva tusei
Este știut deja faptul că multe dintre siropurile împotriva tusei conțin miere. Drept urmare, mierea și mestecarea fagurelui cu miere pot fi leacuri eficiente împotriva tusei uscate. Previne uscarea gâtului și iritațiile la nivelul căilor respiratorii. Este recomandată chiar și la copii, cei mai predispuși la afecțiuni respiratorii.
S-a și dovedit că o jumătate de linguriță cu miere administrată copiilor cu o jumătate de oră înainte de culcare este mai eficientă în calmarea tusei decât siropul medicinal. De altfel, și mestecarea unei bucățele de fagure cu miere are aceleași proprietăți. Totuși, nu se recomandă administrarea la sugari și bebeluși sub 12 luni. Și asta pentru că mierea poate conține spori de toxină botulinică.
Îndulcitor, cu precauție, pentru diabetici
Dat fiind că nu produce șocuri glicemice precum zahărul, mierea poate fi o alternativă bună la zahăr. Are indice glicemic scăzut, deși este mult mai dulce. În vreme ce zahărul, siropul de porumb sau alți îndulcitori procesați au un indice glicemic de până la 110, indicele glicemic al mierii este de numai 33-55. Drept urmare, poate fi utilizată cu moderație de către diabetici și de către cei care doresc să consume puține dulciuri.
În plus, anumiți compuși din ceară pot reduce rezistența la insulină, fenomen care cauzează creșterea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu realizat pe persoane care sufereau de steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras) a dovedit că prin consumul de extract din ceară de albine a redus rezistența la insulină cu 37%.
Somn ușor
Mierea și mestecarea fagurelui ajută și la obținerea unui somn mai bun și mai odihnitor. Este și motivul pentru care se recomandă să bei un ceai de mușețel sau un pahar cu lapte călduț îndulcit cu miere înainte de a merge la culcare. Se pare că este vorba despre o reacție chimică ce se produce în organism după ingerarea de miere crudă naturală. Și anume se secretă melatonină, hormonul responsabil cu calitatea somnului.
Păstrează sănătatea orală
Poate părea ciudat, dat fiind că dulciurile nu sunt recomandate pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Totuși compușii din fagure cu miere au o acțiune antimicrobiană. Și ajută la prevenirea cariilor și a infecțiilor orale. De aceea, poți înlocui guma de mestecat cu o bucățică de fagure, fără grijă.
Protejează pielea
Aplicat local sau consumat intern, fagurele cu miere poate contribui la sănătatea pielii. Enzimele și antioxidantii din miere ajută la regenerarea țesutului. Este utilizat cu succes în tratamente pentru acnee, iritații, arsuri sau răni minore. Mierea poate fi folosită și prin aplicații pe zona afectată în ulcerații. Favorizează cicatrizarea mai rapidă a rănilor din urma operațiilor.
Energizant natural
Mierea aduce energia zilnică de care ai nevoie, alungând oboseala fizică și intelectuală. Mierea din fagure este o sursă rapidă de energie datorită conținutului ridicat de carbohidrați naturali. Poate fi utilă pentru sportivi sau persoane cu un stil de viață activ, oferind energie de lungă durată fără efecte secundare negative.
Riscurile consumului de fagure cu miere
Pentru a avea cu adevărat efecte curative, mierea trebuie să fie curată, nu contrafăcută. Or, mierea este unul dintre produsele cel mai frecvent falsificate. Cel mai bine ar fi să ți-o procuri dintr-o sursă sigură. Greutatea este un indiciu: un litru de miere ar trebui să aibă în jur de un kilogram jumătate. Mierea trebuie să fie densă și să aibă tendița de a se zaharisi. Dacă te pricepi, îți poți da seama după gust. Mierea naturală este mult mai aromată decât amestecul de zahăr și de plante medicinale care este subtituit uneori produsului autentic.
Consumul de fagure cu miere nu este recomandat copiilor sub vârsta de un an. Și asta din cauza riscului de botulism infantil, o afecțiune rară dar gravă. Nici persoanele alergice la polen sau alte produse apicole nu ar trebui să consume fagure cu miere.
Deși ceara din fagure este comestibilă, ea nu este digerată complet de organism. Drept urmare, consumul unei cantități prea mari poate provoca disconfort digestiv, precum balonare sau constipație. Cel mai bine este să mesteci fagurele și să nu înghiți ceara, la fel ca și în cazul gumei de mestecat.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: healthline.com, freshhoneycomb.com,
Citește și Ceaiuri pentru ficatul gras