Fructe de toamnă sunt din abundență. Și e obligatoriu să consumi fructe de toamnă dacă îți dorești o stare de sănătate de invidiat. Au o sumedenie de proprietăți benefice pentru organism și se numără printre alimentele pe care și le poate permite oricine. Așadar, vezi de ce este foarte important să consumi în sezon fructe de toamnă.
Când te gândești la fructe de toamnă, sigur îți vine în minte poezia copilăriei, „Toamna' de Demostene Botez. Ți-o mai amintești? „Toți acei ce-ntreaga vară / Au lucrat din zori în seară, / Toamna au roade bogate. / Au și fructe, și bucate, / Mere, / Pere, / În panere. / Prune / Bune / Și alune, / Și gutui amărui, / Cu puf galben / Ca de pui. / Și tot felul de legume, / De nu le mai știi pe nume.'
Parcă nimic nu descrie mai bine abundența roadelor acestui anotimp și cele mai reprezentative fructe de toamnă. Așa că putem să le analizăm pe fiecare în parte și să vedem de ce e atât de important să ne hrănim organismul cu fructe de toamnă.
De ce să te hrănești cu fructe de toamnă
Ne aflăm în acea perioadă din an în care roadele pământului și-au atins desăvârșirea. Și sunt din abundență, care mai de care mai arătoase și numai bune să satisfacă poftele oricui. Este momentul să te bucuri de savoarea și de prospețimea lor. Căci aceste fructe de toamnă sunt adevărate bombe de elemente nutritive. Și poate că nu degeaba au fost rânduite să apară tocmai în acest anotimp.
Vitaminele, mineralele și antioxidanții din fructele de toamnă ne ajută să ne pregătim imunitatea pentru iarnă. Mai mult ecât atât, consumul fructelor și legumelor, atunci când sunt în sezon și mai cu seamă cultivate local, are numeroase avantaje pentru sănătate.
Pe lângă faptul că sunt mult mai gustoase, sunt și mai bogate în elemente nutritive. Și asta pentru că fructele consumate cât mai repede după recoltare își păstrează intacte substanțele hrănitoare pentru organism. În plus, nu conțin conservanți, nici alte substanțe care le fac să reziste în timp.
Din septembrie până la începutul iernii, ai tot timpul să te răsfeți cu fructe de toamnă. Mere, pere, struguri, prune, pepene galben, afine, zmeură, gutui, smochine și, de ce nu, rodii, mango, portocale și mandarine sunt acele fructe de toamnă care ne fac plinul de energie și vitalitate pentru zilele geroase ce au să vină.
Care fructe de toamnă trebuie incluse în alimentație
Toate roadele pământului sunt bune și trebuie consumate. Dar, dintre toate, fructele sunt darul dulce al naturii pentru noi. Mâncând fructe de toamnă, îți oferi cel mai sănătos desert. Și asta pentru cele mai multe fructe de toamnă se încadrează în categoria așa-numitelor alimente-medicament.
1.Merele
Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe. Și nu degeaba a apărut zicala asta. Căci merele sunt regine printre fructe de toamnă. Și sunt peste 7000 de soiuri de mere, fiecare cu propriile particularități de gust și culoare. Sunt fructe de toamnă versatile.
Și se consumă cel mai mult proaspete, dar și preparate și conservate în fel și chip. Gustul savuros este doar un bonus pentru concentrația de elemente nutritive cu care contribuie un măr la starea de sănătate a organismului.
Merele sunt bogate în vitaminele C, K, B6, în potasiu, dar și în polifenoli, adică antioxidanți. Fibrele pe care le conțin cu precădere în coajă păstrează sănătatea tractului digestiv. Sunt recomandate în dietele de slăbire, dar și în cele care vizează digestia și afecțiunile cardiovasculare.
Ajută organismul să lupte împotriva factorilor externi, asigurând o imunitate de fier. Consumate cu tot cu coajă, fibrele și pectina scad nivelul colesterolului rău și luptă împotriva bacteriilor intestinale dăunătoare.
2. Perele
Parfumate, zemoase sau mai „pietroase', micuțe sau dolofane, perele sunt acele fructe de toamnă dulci, pe care le iubește toată lumea. Foarte bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, perele ajută la scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă, a dibaetului zaharat de tip 2.
Și sunt printre cei mai buni aliați ai tranzitului intestinal. Contribuie la întărirea sistemului imunitar. Ameliorează febra și durerile în gat specifice răcelilor de sezon. De reținut că tocmai coaja perelor conține de patru ori mai mulți fitonutrienți decât pulpa. Perele contribuie la buna funcționare a inimii și a sistemului nervos.
3. Strugurii
Aceste fructe de toamnă sunt vedetele sezonului. Se consumă proaspeți, deshidratați, sub formă de must ori vin. Dar au și o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Sunt foarte bogați în vitamina K, dar și o sursă de tinerețe fără bătrânețe.
Conținutul de resveratrol din strugurii negri stimulează sistemul imunitar, dar ajută și funcția creierului. Reduc nivelul colesterolului rău și îmbunătățesc funcțiile cognitive. În plus, protejează sistemul cardiovascular, reduc inflamațiile din organism, îmbunătățesc vederea și protejează articulațiile.
4. Prunele
Cele peste 40 de specii de prune, de diferite mărimi și culori, nu trebuie să lipsească din meniul de toamnă. Cu un conținut ridicat de fibre, antioxidanți și vitamine, prunele reprezintă un aliment foarte hrănitor. Ajută sistemul imunitar și protejează organismul de stresul oxidativ.
Consumul frecvent de prune reglează tranzitul intestinal și reduce inflamația din organism. Proprietăţile prunelor sunt benefice atâta timp cât sunt mâncate în cantităţi normale. Cei care suferă de diabet trebuie să-și regleze porțiile împreună cu medicul curant. Totuși, beneficiul principal al consumului de prune este conţinutul mare de antioxidanţi.
Efectele acestora sunt că apără celulele creierului şi întreg organismul de acţiunea nocivă a factorilor de mediu, îmbunătăţesc imunitatea, au efect laxativ şi ajută la menţinerea sănătăţii pielii. De asemenea, prunele contribuie la absorbţia fierului și reduc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Prunele conţin însă şi cantităţi semnificative de acid oxalic, aşa că ele trebuie consumate cu precauţie de persoanele care au pietre la rinichi de natură oxalică.
5.Gutuile
Cu un parfum inconfundabil, gutuia ne duce imediat cu gândul către copilărie. Gemul și dulceața de gutui sunt cele mai apreciate preparate din acest fruct. Dar nici mâncarea din gutui nu se lasă mai prejos. Gutuia are o textură destul de fermă, un gust acrișor astringent, dar este absolut delicioasă.
Conține nutrienți precum fier, potasiu și fibre. În plus, aceste fructe de toamnă au și proprietăți vindecătoare pentru sistemul digestiv, calmând inflamația. În același timp, consumul de gutui susține sistemul imunitar și reduce simptomele alergiilor.
Gutuile ne feresc de răceli. Dar mai previn și anemia și stimulează pofta de mâncare. Infuzia de coji și frunze de gutui, împreună cu mierea de albine, calmează tusea și ameliorează inflamațiile gâtului.
6. Smochinele
Smochinele reprezintă gustul mediteranean. Proaspete sau deshidratate, ca desert sau alături de brânzeturi ori împreună cu anumite cărnuri, aceste fructe de toamnă sunt adevărate comori. Cu un conținut ridicat de fibre, consumul lor facilitează și stimulează tranzitul intestinal. Reduc risculi de boli inflamatorii, deoarece au antioxidanți și flavonoide. Ele mai conțin calciu, potasiu și magneziu.
6. Cătina
Cătina, deși nu foarte populară, este un superaliment. Și îi sunt recunoscute proprietățile vindecătoare încă din vremuri străvechi. Fructele se folosesc pentru sucuri sau gemuri, sau se pisează și se amestecă cu miere. Cătina este bogată în vitaminele A, B1, B6, E și K, dar și minerale precum fosfor, potasiu și fier. Cătina mai conține și antioxidanți și flavonoide, care susțin sistemul imunitar și reduc inflamația în corp. Extractul este folosit tradițional pentru beneficiile asupra pielii, sistemului digestiv, dar și pentru reducerea tensiunii arteriale mari.
7.Rodiile
Rodia este un fruct magic și cu multe legende în spate. Rodiile bune pentru consum se recunosc după culoare. Imediat cum este culeasă, rodia nu se mai coace. Așa că este indicat să le alegem pe cele de culoare roșu închis. Coaja nu trebuie să aibă zgârieturi.
Dar, pe lângă aspectul îmbietor și gustul apetisant, rodiile sunt bogate în fibre. Consumul unei singure rodii pe zi este suficient pentru ca organismul să-și procure cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie. Rodiile mențin sistemul digestiv sănătos și încetinesc procesul de îmbătrânire. Compușii polifenolici din compoziția rodiilor sunt antioxidanți puternici. Un consum regulat de rodii menține pielea fermă și strălucitoare pentru perioade mari de timp.
Mențin sănătatea mintală și îmbunătățesc memoria. Consumul sucului de rodii îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stările de anxietate. Se crede chiar că ar preveni apariția demenței. Un consum regulat de rodii ajută și la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali. Ajută și la stimularea producerii de anticorpi, esențiali pentru un sistem imunitar puternic. Mai mult decât atât, rodiile se bucură de renumele de a trata cu succes disfuncțiile erectile.
8.Kaki
Dintre acele fructe de toamnă mai puțin cunoscute pe la noi, dar foarte bune pentru sănătate fac parte și kaki. Sunt acele fructe care au invadat supermarketurile și care seamănă foarte tare cu roșiile galbene sau portocalii. Provin din Asia și sunt adevărate bombe de vitamine și minerale. Sunt bogate în betacaroten și licopen, vitamine, minerale și antioxidanți. Se consumă atunci când sunt bine coapte.
9.Afinele
Aproape că nu mai au nevoie de nicio prezentare aceste fructe de toamnă minunate. Sunt adevărate bombe de antioxidanți și de vitamine. Au multe efecte benefice, printre care și acela de a regla funcționarea circulației sangvine. Fructele se pot consuma proaspete, dar și congelate. Pentru un efect bun, trebuie să mănânci măcar 200 g pe zi. Sunt contraindicate în caz de constipație cronică.
Sursa foto: 123rf.com
Citește și Când să mănânci fructele în timpul zilei