Legume benefice pentru articulații și cartilaje

.

Legume benefice pentru articulații și cartilaje ar trebui introduse în alimentație. Indiferent de vârstă, legumele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și pentru o sănătate de invidiat. Cu atât mai mult toamna e indicat să ne îmbogățim meniul cu aceste comori ale naturii. Și iată care sunt acele legume benefice pentru articulații și cartilaje.

Legumele, în general, sunt bogate în antioxidanți, fibre și alte elemente nutritive care ne protejează celulele și reduc inflamația din organism. Iar cei care nu se bucură deloc de venirea sezonului în care încep să „scârțâie' încheiturile, iar durerea nu îi mai lasă, ar trebui să ia în considerare asta. Căci, da, există și legume benefice pentru articulații și cartilaje.

De ce dor articulațiile

Un organism bine îngrijit nu se confruntă cu astfel de probleme. Sau poate ne-am obișnuit să punem durerile de articulații pe seama vârstei înaintate. Numai că, în zilele noastre, nu mai dictează vârsta problemele de sănătate. Suntem prea sedentari sau, dimpotrivă, excesiv de activi. Moștenim afecțiuni din familie și ne preocupă mai degrabă aspectul decât starea de bine a propriului corp.

Când încep încheiturile să scârțâie, să trosnească și să doară, dăm vina pe ceea ce lumea numește reumatism. Or, reumatismul se traduce de fapt prin peste 200 de forme. Iar artrita reumatoidă sau osteoartrita e boală grea. E drept că afectează în general în a doua jumătate a vieții, însă, din nefericire, atacă tot mai mulți copii și tineri. Cam asta se înțelege prin boala artrozică sau ceea ce noi cunoaștem drept reumatism.

Cum se deteriorează articulațiile

Deteriorarea articulațiilor în timp nu poate fi evitată. Și fiecare dintre noi ajunge, la vârsta senectuții, să sufere din cauza ei. Este o afecțiune care fură din calitatea vieții și, în special, din durata ei. De ce? Ei bine, fiecare os dintr-o articulație este acoperit cu un cartilaj menit să-l protejeze și să-i ofere mobilitate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cartilajul se uzează, din cauza scăderii nivelului de colagen.

Astfel, se produce degenerarea progresivă a articulațiilor. Prin urmare, nu mai putem să facem lucruri dintre cele obișnuite, firești în viața de zi cu zi. Statisticile arată că 30% dintre pacienții cu boli de articulații nu pot depune efort fizic și sunt limitați la a merge pe jos o distanță de 300 m. 28% nu pot urca mai mult de 10 trepte. Iar 25% cară cu dificultate o greutate de 2,5 kg.

Mai rău, boala artrozică este a doua cauză de morbiditate la nivel mondial, iar un sfert din populația lumii suferă de disconfort la nivelul articulațiilor. Durerea este cea mai presantă problemă, în timp ducând la depresie și la scăderea drastică a calității vieții.

Din fericire, chiar dacă nu se vindecă, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. Orice durere articulară persistentă trebuie tratată corespunzător, cu ajutorul unui reumatolog. Și, de ce nu, putem întârzia apariția problemelor, având grijă la alimentație și consumând legume benefice pentru articulații și cartilaje.

Ce trebuie să știi despre sistemul articular

Sistemul articular include toate structurile care unesc oasele între ele. Acestea previn frecarea directă dintre oase. Poartă numele de articulații și asigură mobilitatea și flexibilitatea corpului. Sistemul are cam 360 de articulații, dintre care 86 se află la nivelul capului.

Fiecare mână are câte 36 de articulații, iar la nivelul fiecărui picior mai sunt încă 31. Coloana și pelvisul dețin împreună 76 de articulații, în vreme ce toracele, 66. Încă 6 se află la nivelul gâtului. Sistemul articular este parte din aparatul locomotor, care include și sistemul osos, sistemul muscular și tendoanele.

Articulațiile pot fi mobile, semimobile sau fixe. În funcție de consistență, se clasifică în trei categorii: fibroase, cartilaginoase și sinoviale. Cum spuneam anterior, acest sistem articular poate fi afectat de peste 200 de boli care apar pe fondul uzurii.

Fie că apar odată cu înaintarea în vârstă, fie din cauza expunerii prelungite la umiditate sau la temperaturi extreme, a suprasolicitării articulațiilor sau ca urmare a unor traumatisme sau leziuni. Și multe dintre acestea se pot preveni cu ajutorul alimentației corespunzătoare. Care ar trebui să includă și legume benefice pentru articulații și cartilaje.

Legume benefice pentru articulații și cartilaje

Anumite alimente reușesc să contribuie cu succes la menținerea rezistenței și flexibilității articulațiilor prin aportul de nutrienți pe care îl oferă. Peștele gras se bucură de o bună reputație în acest sens, la fel ca și citricele și lactatele degresate.

De altfel, majoritatea alimentelor sănătoase recomandate în dietele pentru eliminarea kilogramelor în plus și pentru menținerea greutății ideale sunt bune și pentru articulații. Și asta pentru că excesul ponderal pune presiune asupra articulațiilor și le accelerează uzura. În plus, mișcarea zilnică face minuni. Iată ce legume benefice pentru articulații și cartilaje ar trebui să introduci în dietă:

Cu frunze verde-închis

Legumele de culoare verde-închis sunt recomandate de către toți specialiștii pentru o dietă sănătoasă. Sunt bogate în elemente nutritive care combat activitatea radicalilor liberi atât de dăunători. Aceștia, pe lângă faptul că distrug celulele, cresc și nivelul inflamației din organism.

Or, legumele cu fruze verzi reușesc să-i combată. Așa că spanacul, varza de Bruxelles, kale, ștevia, bok choy, mangoldul și altele ca ele nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Sunt bogate în antioxidanți, în vitamine A, C și K, indispensabile sănătății optime.

Cruciferele

Broccoli, varza, conopida și celelalte crucifere conțin sulforafan, un compus natural care blochează procesul inflamator. În plus, protejează cartilajele de deteriorarea rapidă în osteoartrită.

Legumele portocalii

Culoarea portocalie din anumite legume vine de la carotenoizii pe care îi conțin. Acești pigmenți naturali sunt bombe de antioxidanți. Și scad inflamația din organism. Așadar, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, ardeii grași trebuie să facă parte din dietă, la orice vârstă. Există și studii care au evidențiat influența pozitivă a carotenoizilor în reducerea inflamației la pacienții cu boli articulare.

Măsline

Deși fructe de fapt, măslinele sunt mai degrabă asociate cu legumele în tradiția noastră culinară. Poate din cauza faptului că, fiind sărate, nu le consumăm ca pe fructe. Totuși, sunt printre cele mai puternice antiinflamatoare. Uleiul de măsline extravirgin conține oleocantal, un agent antiinflamator natural, cu proprietăți asemănătoare celebrului ibuprofen.

De ce se numără printre legume benefice pentru articulații și cartilaje? Datorită conținutului de vitamina K și calciu, sunt aliați de nădejde ai întregului sistem locomotor. În plus, grăsimile sănătoase din măsline pot ajuta la menținerea unei greutăți optime. Astfel, se reduce riscul apariției problemelor asociate, printre care și osteoartrita. Conțin și magneziu, necesar pentru sinteza proteinelor care formează structura oaselor.

Ceapă și usturoi

Nu chiar prietenoase din cauza mirosului, dar extrem de gustoase și sănătoase, reprezentantele speciei Allioideae sunt recunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru sănătate. Pe lângă alți antioxidanți, conțin și quercetină, renumită pentru capacitatea de a reduce inflamația. Ceapa și usturoiul conțin și dialildisulfină, o substanță care reduce numărul enzimelor care deteriorează cartilajele.

Leguminoase

Prin leguminoase sau feculente înțelegem toate legumele boabe atât de frecvent utilizate în bucătăria tradițională. Și sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Proteinele pe care le conțin contribuie la sursa de colagen necesară pentru reconstrucția cartilajelor. În plus, conțin lizină, un aminoacid esențial pentru regenerarea cartilajelor. Drept urmare, nu ezita să consumi din belșug fasole, mazăre, năut.

Țelină

Este renumită și ea pentru faptul că are proprietăți antiinflamatorii puternice. Conține apigenin, un compus antiinflamator. Ajută și la menținerea sănătății sistemului imunitar și a sănătății pielii. Conține vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, precum vitamina C și potasiul. Poate fi inclusă într-o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a beneficia de toți nutrienții pe care aceasta îi oferă. În plus, ajută și la îmbunătățirea digestiei.

Avocado

Este o sursă de grăsimi sănătoase, care pot ajuta la menținerea unei greutăți optime și la reducerea riscului de probleme ale sistemului articular. De asemenea, conține vitamina E, care poate ajuta la protejarea țesuturilor conjunctive, cum ar fi cartilajul, împotriva degradării cauzate de radicalii liberi.

Este și o sursă bună de vitamina C, care ajută la producerea colagenului, proteină esențială pentru menținerea sănătății țesuturilor conjunctive. Este bogat și în elemente antiinflamatorii, dar și în magneziu, necesar pentru sinteza proteinelor care formează structura oaselor și pentru menținerea sănătății mușchilor.

Turmeric

Știut și drept curcuma, este vorba despre o plantă tropicală cu proprietăți antiinflamatorii puternice. Rădăcina este utilizată în medicina tradițională de mii de ani pentru a trata durerile musculare, durerile articulare și alte probleme de sănătate. Conține curcumină, un puternic agent antiinflamator. Ajută și la stimularea sistemului imunitar și reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Alimente de evitat pentru un sistem articular sănătos

În general, specialiștii recomandă să consumăm cât mai rar, și în cantități moderate, carne roșie, grăsimi saturate în general, prăjeli, preparate de tip fast-food, produse de panificație din făinuri rafinate, zahăr, semipreparate congelate și alimente procesate industrial.

Carnea roșie

Deși un aliment foarte sănătos, carnea în exces poate afecta articulațiile. Și asta pentru că duce la apariția gutei, o altă formă de artrită. Carnea conține purine, în urma descompunerii cărora rezultă acidul uric. În mod normal, acesta este eliminat prin urină. Dar când se acumulează în cantități mari, formează cristale care se depun în articulații și le inflamează.

Baconul, carnea de vită, organele, carnea de oaie și unele fructe de mare (cum ar fi creveții sau midiile) sunt bogate în purine. Acestea pot precipita episoadele de artrită gutoasă la persoanele susceptibile.

Solanaceele

Despre vinete, roșii și ardei se știu numai lucruri bune. Și au proprietăți antiinflamatoare. Numai că unele studii efectuate în ultimii ani au arătat că acestea declanșează dureri articulare în cazul pacienților suferinzi de artrită. Deși nu conțin cantități mari de purine, pot duce la apariția atacurilor de gută. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la a le consuma, dar e indicat să o faci cu moderație.

Sarea

Un consum excesiv de sare duce la inflamarea articulațiilor. Produsele ultra procesate conțin cantități mari de sare. Citește întotdeauna eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra și redu consumul de sare în propria bucătărie. Ajută-te de condimente și ierburi pentru un plus de gust dat mâncărurilor.

Glutamatul de sodiu

Este un compus folosit pentru a potența aroma anumitor alimente. Pe de altă parte, poate stimula inflamația în tot corpul, inclusiv în articulații. Drept urmare, e indicat să fie evitat de persoanele care se confruntă cu dureri articulare.

Alcoolul

Poate agrava simptomele artritei. Așa că cei diagnosticați cu artrită inflamatorie ar trebui să stea departe de spirtoase. Un studiu care a inclus 278 de participanți cu spondiloartrită axială – artrită inflamatorie care afectează în principal măduva spinării și articulațiile sacroiliace – a găsit corelații între consumul de alcool și leziuni structurale crescute ale coloanei vertebrale. Studiile au mai arătat, de asemenea, că aportul de alcool poate crește frecvența și severitatea atacurilor de gută. Și acest obicei este asociat cu un risc crescut de osteoartrită.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: arthritis.org, arrowheadhealth.com,

Citește și Cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Alte uleiuri sănătoase

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton