(P) Achiziții în rate sau cu plata integrală - cum să îți administrezi mai bine cheltuielile

Publicat pe

În ultimii ani, în ciuda crizei globale din domeniul sănătății publice care nu a ocolit nici țara noastră, în România s-au consemnat creșteri importante ale veniturilor populației. S-a îmbunătățit nivelul de trai în general, cu precădere în marile orașe. În prezent, s-a ajuns chiar la situația în care în multe domenii există o criză de personal, iar joburile sunt din ce în ce mai bine plătite. 

Românii își permit astfel mai multe achiziții de produse și servicii de calitate superioară. Pentru ca banii să fie mereu de ajuns, este nevoie însă de un management corect al cheltuielilor personale și de familie, în raport cu veniturile. Mai exact, dacă planifici totul în mod isteț, vei avea senzația că nu ai probleme cu banii și vei evita perioadele în care trebuie să te împrumuți pe termen scurt pentru nevoile de bază.

Când faci cumpărături de bunuri de folosință îndelungată, de exemplu mobilier, decorațiuni, produse electronice și electrocasnice sau chiar pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii (produse pe care le vei folosi poate chiar mai mulți ani), ai în prezent atât varianta achizițiilor în rate, cât și varianta standard cu plată integrală. Cum este mai bine?! Răspunsul diferă de la situație la situație, însă pot fi urmărite niște elemente generale pentru decizii cât mai inspirate.

Evident, dacă veniturile sunt foarte mari și ai mereu economii substanțiale, cel mai simplu este să plătești integral, de fiecare dată. Însă dacă impactul unor achiziții te-ar putea afecta negativ în plan economic pe termen scurt și mediu, ai putea alege plata în rate, pentru a preîntâmpina situații neplăcute. Este bine să ai mereu o rezervă de bani și să eviți creditele de urgență, care au de obicei dobânzi foarte mari. 

Este practic și modern să folosești carduri de credit cu rate la partenerii băncii / IFN-urilor sau alte sisteme inovatoare de creditare de valori mici, pe termen scurt și mediu, cu costuri foarte avantajoase. Ai putea alege în unele magazine online & offline sistemul Mokka, disponibil acum în România. Acesta nu presupune folosirea de carduri de credit, ci este mult mai simplu! De exemplu, cumperi mobila in rate doar cu buletinul de la Mobexpert și plătești apoi datoria în 3 luni, 6 luni, 12 luni sau chiar 24 luni. Sistemul este disponibil în prezent pe mobexpert.ro, dar va putea fi utilizat în curând și în rețeaua națională de magazine Mobexpert.

Atenție, când faci achiziții cu plata în rate, indiferent de sistemul pe care îl utilizezi, este important să cumperi în mod echilibrat, să te gândești de la început la faptul că trebuie să returnezi suma împrumutată plus eventualele costuri. Astfel, este indicat să cumperi doar produsele de care ai nevoie sau pe care ți le dorești cu adevărat. Dacă administrezi corect bugetul și ai o evidență clară a cheltuielilor și veniturilor, fără să îți asumi riscuri, totul va fi bine. Și mai fericit este să ai o atitudine ușor pesimistă, adică să te gândești și la posibilele probleme și să nu mizezi pe venituri maxime și cheltuieli minime pentru viitor. Dacă bugetul tău este echilibrat, vei plăti ratele fără să le resimți ca o povară și te vei bucura la maximum de achizițiile tale.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter