(P) Când poți apela la un test rapid de coronavirus

Publicat pe

Odată cu prelungirea pandemiei de coronavirus și înmulțirea numărului de cazuri la nivelul țării, tot mai multe persoane iau în calcul testarea. De multe ori, informațiile din presă, spaima celor din jur sau teama de a nu pune în pericol sănătatea celor din jur ajung să îți creeze o stare de nervozitate ce ar putea dispărea dacă ai putea să-ți faci un test rapid de coronavirus. Astfel, tot mai mulți români aleg să cumpere din farmacii sau să comande online un astfel de test rapid de coronavirus.

          Acesta este un test de sânge. Este conceput pentru a detecta anticorpi (imunoglobulinele, IgG și IgM) împotriva coronavirusului care provoacă boala numită COVID-19. Anticorpii sunt proteine ​​produse de sistemul imunitar ca răspuns la o infecție și sunt specifice acelei infecții. Aceștia se găsesc în partea lichidă a probelor de sânge, numită ser sau plasmă, în funcție de prezența factorilor de coagulare.

Citește și: De ce testele rapide pentru Coronavirus sunt atât de importante în această perioadă

Efectuarea unui test de anticorpi COVID este util dacă:

  • furnizorul dvs. de servicii medicale consideră că este posibil să fiți expus la coronavirus care cauzează boala COVID19 pe baza semnelor și simptomelor actuale sau anterioare (de exemplu, febră, tuse, dificultăți de respirație);
  • locuiți sau ați călătorit recent într-un loc în care se știe că se produce transmiterea COVID-19;
  • ați fost în contact strâns cu o persoană suspectată sau confirmată de COVID-19;
  • v-ați vindecat de COVID-19.

Anticorpii IgG

Mai trebuie să știți că anticorpii IgG se dezvoltă la majoritatea pacienților în decurs de șapte până la 10 zile de la apariția simptomelor COVID-19. Anticorpii IgG rămân în sânge după ce a trecut o infecție.

Acești anticorpi indică faptul că este posibil să fi avut COVID-19 în trecutul recent și ați dezvoltat anticorpi care vă pot proteja de infecția viitoare. Nu se cunoaște în acest moment cât de mult vă poate proteja acești anticorpi împotriva reinfectării cu noul coronavirus.

Anticorpii IgM

Anticorpii IgM sunt de obicei primii produși de sistemul imunitar atunci când un virus atacă. Un test pozitiv IgM indică faptul că este posibil să fi fost infectat și că sistemul imunitar a început să răspundă la virus. Când este detectat IgM, este posibil să fiți infectat sau să vă fi recuperat recent după o infecție COVID-19.

Cum se folosește testul rapid

          Similar cu un test de sarcină, testul rapid COVID funcționează pe baza 1-2 picături de sânge ce pot fi colectate din deget cu o micropipetă specială, oferită în kitul testului.

În timpul testării, proba reacționează cu nano particulele de aur acoperite cu antigen SARS-CoV-2 în caseta de testare. Amestecul migrează apoi pe membrana cromatografica prin acțiune capilară și reacționează cu anti-IgG și/ sau anti-IgM uman în regiunea lor de testare.

Dacă proba conține anticorpi IgG și/ sau IgM anti-SARS-CoV-2, o linie colorată va apărea în regiunile de testare ale IgG (marcate „G') și/ sau ale IgM (marcate „M'). O linie colorată trebuie să apară întotdeauna în regiunea liniei de control (marcată „C'), acest lucru indică faptul că a fost adăugat volumul corespunzător de probă și că testul a funcționat corect.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter