(P) Care sunt cele mai frecvente tulburări de creștere la copii și cum le depistăm

Publicat pe

Tulburări de creștere pot apărea din diferite motive. Numai că alimentația are un rol crucial, mai ales în zilele noastre. Gras și frumos? Poate. Dar sănătos, cu siguranță, nu. Căci kilogramele în plus reprezintă un pericol major, în special pentru copii.

Există numeroase tulburări de creștere, însă pentru multe dintre ele sunt și soluții. Numai că, printre factorii care fac să apară astfel de tulbirări de creștere, alimentația ocupă un loc de frunte. E drept că și zona geografică, mediul de viață, poluarea și educația sunt alte motive pentru care pot apărea tulburări de creștere. Dar alimentația defectuoasă și lipsa de mișcare sunt cele mai importante dintre cauzele care pot fi înlăturate. Mai sunt și anumite dereglări hormonale, dar și cauze genetice care contribuie la dezvoltarea anormală a copiilor. De aceea, vizita la medic este imperios necesară. Monitorizarea glandelor și, în principal, a hipofizei și a tiroidei este extrem de importantă. Nu trebuie neglijate nici suprarenalele, pancreasul și glandele sexuale. În plus, moștenirea genetică este cea care condiţionează parţial talia definitivă şi dimensiunile copilului la diferite vârsta.

Copilul obez de azi e adultul bolnav de mâine

În întreaga lume sunt copii obezi. Numărul lor depășește 40 de milioane. Este și motivul pentru care obezitatea infantilă este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol. În România, 1 din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate. Și 1 din 10 suferă de obezitate, iar numărul lor e în creștere! Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Și mai trist este că apar și copii în statistici!

Trage semnalul de alarmă!

Fiecare centimetru de grăsime din regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar. Iar copiii sunt în mare pericol. Sindromul metabolic afectează multe persoane. Burta mare e considerată de către unii semn de prosperitate, de viață îndestulată, nicidecum de boală. Cât despre copii, dacă nu sunt grăsuni, parcă n-ar fi sănătoși, nu-i așa? Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Din cauza rezistenței la insulină, apare riscul bolilor cardiovasculare. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe. În ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor.

Atenție la ginecomastie!

Sânii proeminenți la bărbați reprezintă un motiv de îngrijorare. Și nu doar din cauza neplăcerilor cauzate de aspect, ci, mai degrabă, pentru că pot duce la apariția unor probleme grave de sănătate. Ginecomastia apare din cauza unui dezechilibru între cantitatea de estrogen (hormonul feminin) și cea de testosteron (hormonul masculin). Estrogenul face ca țesutul mamar să crească, în timp ce testosteronul oprește estrogenul să crească țesutul mamar. Bărbații și femeile au atât testosteron cât și estrogen. Dar testosteronul apare în proporții mai mari la bărbați, în timp ce femeile au niveluri mai mari de estrogen. Boala poate debuta în adolescență. În perioada pubertății, creșterile hormonale pot duce la creșterea țesutului mamar masculin. În unele cazuri, acesta se micșorează după pubertate. Dar în multe cazuri, sânii rămân măriți. Iar impactul psihologic este substanțial.

Alungă kilogramele în plus

„Nu e gras, e dolofan' sau „are timp să slăbească' sunt printre cele mai nocive afirmații. Un copil este deja obez când greutatea depășește cu 20% greutatea ideală și e supraponderal când excesul este de 10% față de ideal. Doar la un procent infim dintre copii kilogramele în plus sunt cauzate de tulburări endocrine sau de anomalii genetice. În rest, mâncarea și lipsa de mișcare sunt de vină. Iar copiii grăsuni sunt predispuși la o greutate mare la vârsta adultă, la diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, renale, boli cardiovasculare și probleme ortopedice. Ce e de făcut? Puterea exemplului părinților este magică. Iar familia reprezintă „prima linie de apărare' împotriva obezității, la orice vârstă. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber fac minuni.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter