(P) Ce trebuie să știți despre Programul Noua Casă

Publicat pe

Înlocuitorul programelor Prima Casă, respectiv Noua Casă vine cu cerințe mai relaxate pentru selecția beneficiarilor, credite mai mari și un avans diferențiat, în funcție de locuința cumpărată.

Destinat inclusiv celor care dețin deja o locuință

Interesant de știut este că de acest program pot beneficia atât cei care la data solicitării creditului, fie nu deţin în proprietate exclusivă, sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, cât și cei care deţin în proprietate exclusivă, sau împreună cu soţul ori soția, cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Prima Casă, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

Aici s-ar încadra, de exemplu, o familie care a moștenit o garsonieră.

Ce tipuri de locuinţe pot fi cumpărate prin programul Noua Casă

Ministerul de Finanţe a stabilit în cadrul programului Noua Casă două plafoane de garantare, unul la finanţări de 70.000 euro şi unul pentru 140.000 euro, cu avansuri minime diferite pentru client, precum şi categoriile de locuinţe care pot fi cumpărate prin program, în funcţie de vechimea acestora.

Astfel, persoanele care apelează la creditul Noua Casă pot achiziţiona următoarele categorii de locuinţe:

a) locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

c) alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) şi b).

Avans de 5%, respectiv 15%

Avansul va fi diferențiat, în funcție de tipul de locuință pentru care optează cumpărătorul, astfel:

·     minimum 15% din prețul de achiziție pentru locuințele noi/consolidate

·     minimum 5% din prețul de achiziție pentru celelalte categorii de locuințe.

Pentru apartamentele vechi, creditul maxim garantat de stat este crescut de la 57.000 de euro la 70.000 de euro, iar procentul de garantare este crescut de la 40% la 50%, în timp ce avansul minim este menținut la 5%.

Totodată, la un avans de 15%, valoarea de achiziție pentru o locuință nouă ajunge la circa 165.000 de euro, în timp ce la un avans de 5% valoare de achiziție pentru o locuință mai veche de 5 ani este de circa 73.600 de euro.

Nu există o limită a valorii maxime de achiziție pentru cele două tipuri de garanții, dar beneficiarii trebuie să aducă un avans suplimentar dacă depășesc valoarea maximă a creditului prevăzută.

Creșterea plafonului de garantare ar putea duce la creșterea prețurilor apartamentelor, mai ales în cazul imobilelor vechi, unde avansul rămâne la 5% și nu este nevoie de economii semnificative din partea viitorilor debitori.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter