(P) Cum recunoști bijuteriile din argint?

Publicat pe

Tu știi să recunoști bijuteriile din argint?

Argintul este unul dintre metalele prețioase utilizate din cele mai vechi timpuri pentru realizarea podoabelor,  a monedelor, a obiectelor sacre, a tacâmurilor şi a obiectelor prețioase pentru casă…..vezi cum îl recunoști.

Citește articolul următor și vei afla lucruri noi despre argint! 

Caracteristicile argintului sunt apreciate în numeroase industrii, de aceea acest metal este prelucrat şi utilizat în cele mai puţin aşteptate domenii. Este un bun conductor, este utilizat în industria textilă şi modă pentru decorarea hainelor şi a accesoriilor, în medicină, în realizarea microcircuitelor, realizarea conductorilor şi a fibrelor fine, în gastronomie – argint alimentar. Cu toate astea a rămas vedetă în atelierele bijutierilor, care îl transformă în obiecte preţioase cu aspect deosebit, vezi următorul video clip cu bijuterii minunate.

Argint – proprietăţi fizice şi chimice

Argintul reacționează în contactul cu oxigenul şi sulful, formând oxizi, respectiv sulfuri. 

Argintul oxidează și se pătează

Puţini cunosc faptul ca argintul reacţionează la contactul cu oxigenul şi cu hidrogenul sulfurat (H2S) un compus existent în mod normal în aer în cantități foarte mici.  Procesul de oxidare este unul lent dar vizibil. Efectele oxidării sunt pierderea luciului specific şi formarea unei pojghiţe de culoare neagră, verzuie sau galben murdară. Puţin ştiu că acest proces este unul natural, normal chiar şi dovedește concentrația ridicată de argint.

Dacă vorbim de bijuterii trebuie precizat că acestea şi își pot pierde aspectul lucios senzaţional şi din pricina transpiraţiei, a produselor de îngrijire pe bază de hidrogen (acizii), dar şi a produselor cosmetice, de igienizare şi curăţare utilizate în gospodărie.  Toate aceste substanțe afectează suprafața bijuteriilor de argint, care își pierd strălucirea şi se pătează.

Aceste fenomene sunt normale în cazul bijuteriilor şi a decoraţiunilor din argint. Înnegrirea sau pătarea suprafețelor nu înseamnă că bijuteriile/obiectele respective au în compoziţie argint cu puritate scăzută, că sunt prost lucrate sau că ar avea defecte. Trebuie menţionat că argintul, ca platina şi aurul, nu rugineşte. Fenomenul de oxidare este diferit de cel de ruginire. Rugina afectează structura metalului şi îi modifică aspectul iremediabil. Urmele de oxidare pot fi îndepărtate, cu uşurinţă, obiectele recăpătându-şi luciul caracteristic. 

Cum recunoşti bijuteriile de argint

Bijuteriile din argint sunt în primul rând prețioase. Sunt fine, plăcute şi atrag privirile. 

După ce treci peste detaliile legate de aspectul delicat, trebuie analizate aspectele tehnice. Atentie, din considerente tehnice, nu toate bijuteriile din argint pot sa aiba inscripţionată marca 925 ( marca 925 reprezintă concentraţie de argint de 92.5%) respectiv 800 ( concentraţie de argint de 80%). Ștanța 800 nu indică o calitate mai slabă, doar că bijuteria are o puritate de argint mai scăzută. Marcajul 925 în Romania este obligatoriu doar pentru bijuteriile cu greutate peste 2 g si trebuie să fie vizibil, uşor de citit. De cele mai multe ori marcajul de puritate este însoţit de alte simboluri. Ateliere din Romania sunt obligate prin lege să aplice o marca de responsabilitate specifică alături de marcajul 925 la bijuteriile cu greutatea peste 2 g. Alți producători aleg să inscripţioneze și ștanţa SS  (Sterling Silver). 

Atentie! Multe bijuterii cu gramaje mici (sub 2 g), delicate, subțiri sau cu design ce nu permite aplicare de marcaj, nu vor conține marca 925 din considerente tehnice mecanice, pentru ca un astfel de marcaj ar produce deformarea mecanică a bijuteriei conducând astfel la deteriorarea designului făcând-o neutilizabilă. În Romania, toate bijuteriile din argint sunt verificate de autoritatea statului ANPC înainte de a fi puse spre vânzare, astfel consumatorii finali pot cumpăra liniștiți, inclusiv bijuteriile din argint cu gramaje mici, nemarcate 925.

Există şi alte modalităţi de recunoaştere a bijuteriilor din argint, mai puţin oficiale. În trecut bijuteriile din argint erau recunoscute prin apropierea magnetului. Acest metal nu se magnetizează, deci nu trebuie să se apropie de magnet. O altă metodă populară este testul cu bicarbonatul de sodiu. Bijuteria din argint lăsată peste noapte în soluţie de apă cu bicarbonat de sodiu, frecată cu cârpa moale îşi recapătă strălucirea şi culoarea alb-argintie specifică, cea placată se înnegreşte, curăţarea fiind imposibilă.

Bijuteriile din argint au culoare uniformă. Cele placate pot prezenta pe suprafețe variații de culoare. 

Cum întreţii bijuteriile de argint

Bijuteriile din argint îşi pot păstra aspectul inedit mult timp, fără a oxida dacă sunt întreţinute şi utilizate corect. Dar, daca totusi ai bijuterii din argint vechi, deja oxidate, poti sa le readuci la frumusetea initiala foarte usor si in doar 60 de secunde cu o solutie de curatat argint foarte ieftina. Vezi cum actioneaza aceasta substanta in acest video clip de prezentare. Specialiştii sunt de părere că bijuteriile din argint nu trebuie păstrate în locuri cu umiditate ridicată, în baie şi bucătărie. Acestea trebuie depozitate în punguţe cu sistem de închidere ermetic. Se recomandă eliminarea aerului înainte de închidere, pentru a minimiza contactul cu oxigenul. Nu se recomandă purtarea bijuteriilor de argint la baie, la realizarea operațiunilor gospodăreşti, la piscină sau la mare. 

Bijuteriile trebuie curățate cu pânza moale după fiecare purtare. În acest fel sunt îndepărtate impurităţile si uleiurile naturale ale pielii (grasime) care pot grăbi procesul de oxidare. 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter