Povestea lui Moș Crăciun - cum s-a născut personajul cel mai îndrăgit de copii

Publicat pe

Care este Povestea lui Moș Crăciun? Știm că Moș Crăciun locuiește la Polul Nord, unde are și un atelier de jucării. El îi supraveghează pe copiii din întreaga lume și știe dacă au fost cuminți sau obraznici! Chiar înainte de Crăciun, copiii îi pot scrie scrisori lui Moș Crăciun în care îi cer anumite jucării pentru Crăciun.

Povestea lui Moș Crăciun

 În Ajunul Crăciunului, Moș Crăciun își încarcă sania cu un sac plin de jucării. Sania sa este trasă de 9 reni (inclusiv Rudolph, cu nasul său roșu) și zboară prin aer, din acoperiș în acoperiș, pentru a livra toate jucăriile. La fiecare casă, el se strecoară în liniște pe horn și pune cadourile sub bradul de Crăciun înainte de a urca din nou pe horn și de a merge la următoarea casă. Aceasta este povestea știută de toți copii. 

Dacă Crăciunul are ca scop sărbătorirea nașterii lui Hristos, cum s-a dezvoltat în același timp această legendă a lui Moș Crăciun?

Sfântul Nicolae

Totul începe cu Sfântul Nicolae. Nicolae a trăit în urmă cu peste 1600 de ani într-un oraș numit Mira (un oraș antic din ceea ce este acum Turcia). A rămas orfan de mic și a folosit moștenirea pe care i-au lăsat-o părinții săi pentru a ajuta oamenii aflați în nevoie. 

Citește și: Mască peel-off cu cărbune activ împotriva punctelor negre

A fost un om bun, altruist și generos, care și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și a fost numit mai târziu episcop. Ieșea adesea noaptea să ducă cadouri celor nevoiași, în special copiilor, acordând o atenție deosebită orfanilor. A murit pe 6 decembrie 343 d.Hr. În toată Europa, 6 decembrie este încă sărbătorită ca Ziua Sfântului Nicolae. 

În ajunul Sfântului Nicolae, el încă mai lasă mici bunătăți pentru copii în pantofi! De aici a început tradiția de a oferi cadouri copiilor în preajma Crăciunului.

Cum a luat naștere personajul

Olandezii îl numeau pe Sfântul Nicolae Sinterklaas (klaas este prescurtarea de la Niklaas). Când olandezii au emigrat în America de Nord, au adus cu ei obiceiurile și tradițiile lor – inclusiv sărbătorirea Ajunului Sfântului Nicolae. 

Sinterklaas era greu de pronunțat pentru vorbitorii de limba engleză, așa că a ajuns să sune ca Moș Crăciun în schimb!

În secolul al XVI-lea, în timpul Reformei protestante din Germania, lui Martin Luther (care a condus Reforma) nu i-a plăcut popularitatea continuă a Sfântului Nicolae, mai ales atât de aproape de Crăciun. El credea că concentrarea asupra Sfântului Nicolae distrage atenția oamenilor de la adevăratul scop al Crăciunului – celebrarea nașterii lui Hristos. 

Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre

El a introdus personajul Christkindl (sau „copilul Hristos”) pentru a-l înlocui pe Sfântul Nicolae. Christkindl a fost portretizat ca fiind un copil tânăr, cu părul blond, purtând o coroană de aur și aripi de înger, care aducea cadouri copiilor în perioada Crăciunului.

Când această tradiție europeană a fost adusă în America, pronunția în engleză a devenit Kris Kringle, în prezent un alt nume pentru Moș Crăciun.

După Reformă, Anglia a făcut un pas mai departe și a interzis complet Crăciunul! Oamenii s-au concentrat pe familia și copiii lor de Crăciun, în locul unei figuri religioase.

A devenit imaginea Crăciunului

 Moș Crăciun a devenit personificarea Crăciunului. El a fost portretizat ca un bărbat înalt și slab care sărbătorea mâncând mult, bând și, în general, distrându-se în perioada Solstițiului de iarnă (21 decembrie) și a Crăciunului.

 Deși a fost un înlocuitor al Sfântului Nicolae, nu era o figură religioasă și până la sfârșitul secolului al XIX-lea nu a avut nicio legătură cu oferirea de cadouri copiilor!

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

Până în secolul al XIX-lea, toate aceste tradiții europene au fost aduse în America de Nord și amestecate pentru a crea atât tradiții religioase, cât și nereligioase la Crăciun. În cele din urmă, Moș Crăciun s-a transformat într-un personaj cunoscut în toată lumea.

Cine l-a inventat pe Moș Crăciun

Primul desen animat îl arăta pe Moș Crăciun spiriduș grăsuț cu barbă, așezat într-o sanie trasă de opt reni. L-a înfățișat pe Moș Crăciun cu o listă a tuturor copiilor buni și răi din întreaga lume (iar Moș Crăciun știe întotdeauna dacă copiii sunt obraznici sau cuminți, deoarece îi urmărește pe tot parcursul anului!).

La începutul anilor 1900, a apărut un Moș Crăciun specific nord-american. Cei mai mulți oameni cred că ideea modernă despre Moș Crăciun provine din reclamele la Coca-Cola.

Îngrijirea tenului după 30 de ani. Ce schimbări trebuie să faci

Înainte de campania publicitară Coca-Cola din 1931 care îl înfățișa pe Moș Crăciun, alte imagini ale lui Moș Crăciun s-au răspândit pe scară largă. 

Compania White Rock Beverages Company l-a folosit pe Moș Crăciun în reclamele sale începând din 1915. Norman Rockwell a desenat imagini cu Moș Crăciun în costumul său roșu pentru Saturday Evening Post. 

Începând din 1931 și continuând pentru următorii 30 de ani, Coca-Cola l-a folosit pe Moș Crăciun în reclamele sale și de Crăciun. Aceste reclame au fost văzute pe scară largă în reviste și mai târziu la televizor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter