Psihologii te învață! Greșeli grave pe care să le eviți în relația cu copilul tău

Publicat pe

Fiecare părinte face anumite greșeli, până la urmă nimeni nu-i perfect! Însă unele cuvinte sau comportamente au urmări extrem de serioase, inclusiv când copilul devine adult.

 

Nu îi recunoști emoțiile

Nici nu i le recunoști și nici nu i le validezi, că e mic și nu știe. Dar copilul simte furie, tristețe, dezamagire, frustrare, frică și trebuie să învețe să își numească aceste emoții pozitive sau negative.

Așa va învăța apoi să le gestioneze, atât în copilărie cât și la adolescență sau maturitate.

Critica așa zis pozitivă

În multe familii există acest mit care spune că un copil criticat e un copil impulsionat să devină mai bun, mai ambițios.

Nu, îi afectezi serios stima de sine și toată viața va supracompensa într-un perfecționism infinit, pentru a-și demonstra că este în stare.

Citește și:

Probleme cu care vă puteți confrunta imediat după căsătorie

Dovezi că iubitul tău este un bărbat cât se poate de egoist

Nu îl răsfăț că îl stric…

… înseamnă în realitate iubire oferită cu porția, pipeta și deci mai deloc. De aici rezultă o mare deprivare emoțională, iar la maturitate copilul își va alege parteneri care să repete scenariu cunoscut, adică să nu-i facă să se simtă iubiți.

Amenințarea cu pedeapsa

Atunci când copilul face ceva din frică, el nu va înțelege consecințele actelor sale ori care e partea sa de responsabilitate.

Umilința, corecțiile corporale sau amenințarea cu retragerea afecțiunii au un efect negativ uriaș asupra micuțului.

Foto: Shutterstock

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter