Secretele bicicliștilor de oraș

Publicat pe

Beneficiile mersului pe bicicletă sunt cunoscute. Este una dintre cele mai bune forme de a face mișcare, este un mod de deplasare care te ajută să câștigi timp, pentru că deseori cu bicicleta  poți ajunge la destinație mai repede decât cu mașina, mai ales într-un oraș aglomerat, costurile sunt extrem de reduse și, nu în ultimul rând, intri în categoria celor activi în protejarea mediului. Dacă vrei să fii unul dintre cei care folosesc frecvent bicicleta în oraș, merită să iei în calcul câteva dintre secretele bicicliștilor cu experiență.

Cum alegi bicicleta perfectă

Dimensiunea bicicletei trebuie să fie perfect adaptată la înălțimea celui care o folosește. În caz contrar te vei simți mereu inconfortabil și pot apărea dureri de spate, pierderea echilibrului, viteză mică și un risc crescut de a cădea. Criteriile esențiale sunt: o distanță optimă între pedale, șa și ghidon. La acestea se adaugă înălțimea corectă pentru șa și ghidon. Un secret de care trebuie să țină seama cei care folosesc bicicleta în oraș este că șaua ar trebui să fie ceva mai jos decât ghidonul, iar picioarele trebuie să stea confortabil, cu toată talpa pe pedale. 

Pentru cei care merg mult cu bicicleta în oraș, dar nu doar pentru ei, bicicleta pliabila este prima alegere. Poate fi ușor dusă și depozitată în casă sau la serviciu și este ușor de luat în metrou, în tren și în portbagajul mașinii.

Folosește rute alternative

Este una dintre cele mai bune soluții pentru a evita zonele foarte aglomerate, chiar dacă drumul până la destinație este, uneori, mai mare. Atunci când mergi cu bicicleta, câțiva kilometri în plus nu au importanță.

Este de preferat să străbați zone rezidențiale, străduțele liniștite și parcuri în locul traseului aglomerat paralel cu rutele mașinilor și ale transportului public. Dacă ai o bicicletă pliabilă, iar distanțele pe care le ai de parcurs sunt foarte mari, poți să iei în calcul ca o parte din traseu să-l faci cu metroul sau cu alte mijloace de transport urbane. În cele mai multe dintre acestea se poate urca cu o bicicletă care se pliază.

Echipamentul de protecție

Nu cădea pradă tentației de a nu folosi echipament de protecție. Este echivalentul centurii de siguranță din mașină, care îți șifonează bluza sau sacoul, dar este garanția integrității fizice. La fel și casca de biciclist, la care nu trebuie să renunți de dragul coafurii. În ceea ce privește genunchierele și cotierele, protecția oferită de acestea te poate scuti de suferințe extrem de dureroase, așa că este o alegere înțeleaptă folosirea lor, chiar dacă ai antrenament și faci parte din categoria celor care nu au fost implicați în evenimente rutiere pe bicicletă. 

Pe lângă echipamentul de protecție, este necesar să respecți toate regulile și să fii sigură că ești permanent vizibil pentru ceilalți parteneri de trafic. Seara este utilă vesta reflectorizantă, mai ales dacă vei merge pe artere cu circulate intens. Regula esențială pentru siguranță este aceea de a te asigura tu pe tine, fără să te bazezi pe faptul că vei fi automat protejat de ceilalți. 

Rucsac sau geantă pe ghidon?

Poartă un rucsac comod pentru obiectele personale. Un truc excelent, dar și foarte necesar, este acela de a fixa foarte bine baretele, astfel încât acesta să nu balanseze pe spate. Curelele de fixare pe talie sunt și ele utile și oferă stabilitate și siguranța mișcărilor. Bagajele purtate în coșul bicicletei sunt o variantă pe care o poți lua în calcul doar atunci când pedalatul se face de plăcere și când nu trebuie să ajungi la destinație la o anumită oră. 

Dacă ideea rucsacului nu este confortabilă, soluția ideală o reprezintă gențile speciale care se pot atașa pe ghidonul bicicletei. Impermeabile, sigure pentru conținut, ușor de așezat, spațioase, acestea sunt utile și atunci când mergi la serviciu, la școală sau pur și simplu ai un traseu prin oraș.

Buletinul meteo

Bicicleta este un mijloc de transport ideal în oraș, cu o mare și esențială condiție: condițiile meteo. În zilele foarte reci, când bate vântul tare sau atunci când plouă, bicicleta nu mai este o alegere inspirată, mai ales dacă o folosești pentru a ajunge la serviciu sau la școală. 

Dacă ținuta pe care o porți nu este un impediment pentru confortul tău atunci când ajungi la destinație, iar mersul pe bicicletă a devenit o dependență, condițiile meteo, dacă nu sunt extreme, nu ar trebui să fie un obstacol.

Ce porți când mergi cu bicicleta la serviciu

Cea mai comodă variantă este cea în care te poți schimba în haine adecvate după ce ajungi la job. Din păcate, nu este o soluție accesibilă oricui. Dacă nu poți face asta, este important să nu ajungi transpirat la serviciu, așa că pedalează încet și evită cu grijă locurile cu bălți sau cele profuite. Folosește o pereche de pantofi comozi și strângeți părul pentru a-ți proteja coafura, dacă este necesar. Adaptează-ți ținuta la vreme și, pentru orice eventualitate, ia în calcul un rând de haine de schimb. 

Mersul pe bicicletă este foarte plăcut și aduce beneficii importante, așa că eventualele inconveniente pot fi depășite cu puțină atenție, mai ales că avantajele sunt evidente.  

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Hervis

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter