Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață este un subiect de interes. Dintotdeauna, omul a încercat să găsească rețeta perfectă pentru „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte'. Iar acum, mai mult ca oricând, se încearcă obținerea unor rezultate miraculoase în acest sens. Așa că e bine de știut care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață.
Cuprins
Se tot vorbește despre îmbătrânirea populației, despre longevitate și speranță de viață. Dar puțini știu ce înseamnă asta cu adevărat. În plus, la nivel european, longeviatea a crescut constant. Iar speranța de viață a câştigat, din anii `60, peste doi ani la fiecare deceniu. Totuși, România nu se bucură în totalitate de acest privilegiu. Și nu se încadrează printre care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață.
Ce este speranța de viață
Speranța de viață la naștere este definită ca numărul mediu de ani la care un nou-născut se poate aștepta să trăiască. Dacă este supus pe tot parcursul vieții la condițiile actuale de mortalitate (probabilități specifice vârstei de a muri). Cu alte cuvinte, speranța de viață este durata medie a vieții unui individ sau numărul mediu de ani de viață rămași la o anumită vârstă.
Când vine vorba despre care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață, depinde foarte mult de criteriile utilizate pentru a selecta grupul. În țările cu mortalitate ridicată, speranța de viață la naștere este foarte mult influențată de rata mortalității în primii ani de viață. În aceste cazuri, se măsoară, de exemplu speranța de viață la vârsta de 5 ani.
Femeile tind să aibă o rată a mortalității mai mică la toate vârstele. Aproximativ 90% dintre persoanele care au 110 ani sunt femei. Iar procentul crește și mai mult la vârste mai înaintate. Diferența medie între sexe este de aproximativ 5 ani pe plan mondial. În Rusia, Ucraina și Bielorusia bărbații trăiesc cu 10 ani mai puțin, în medie, din cauza consumului de alcool și a violenței.
Cercetările arată că longevitatea se bazează pe trei factori majori: genetică, gen/sex și stil de viață. La stilul de viață se încadrează igiena, dieta și activitatea fizică, cultura, viciile, accesul la serviciile de sănătate și chiar ratele criminalității. Date fiind diferențele mari de la țară la țară, nu e deloc surprinzător că speranța de viață este diferită pentru fiecare loc al lumii.
Ce înseamnă speranța de viață sănătoasă
Faptul că trăim mai mult nu înseamnă că trăim și mai bine. Speranța de viață sănătoasă la naștere arată dacă oamenii vor fi sănătoși, mai ales în ultimii ani ai existenței lor. Așadar, la nivel european, în 2020, speranța medie de viață sănătoasă la naștere era de 64,5 ani la femei și 63,5 ani la bărbați. Aceasta a crescut cu 2,6 ani între 2011 și 2020, urcând de la 61,4 la 64 de ani.
Suedia ocupă mereu primele locuri la acest capitol. Acolo, femeile trăiesc, în medie, 72,7 ani sănătoși, iar bărbații, 72,8. Italia și Malta sunt pe locurile următoare din top. Româncele au o speranță de viață sănătoasă de 60,5 ani, iar bărbații, 59,3 ani. Surprinzător, din acest punct de vedere, România depășește țări precum Olanda, Croația, Austria, Portugalia, Danemarca și Finlanda. Iar Bulgaria stă chiar mai bine, ocupând locul 4.
Ce se întâmplă în România
În România, speranța de viață la naștere în 1900 era de doar 36,4 ani. Secolul al XX-lea a fost martorul unui progres imens, iar în 1974-1975 speranța de viață a ajuns la 69,3 ani. În anul 2011, speranța medie de viață era de 73,98 de ani (70,5 ani în cazul bărbaților și 77,6 ani în cel al femeilor). În prezent, România se află pe locul 109 în clasamentul mondial al speranței de viață, pe primul loc aflându-se Monaco, cu 89,7 ani.
Speranța de viață a ajuns la noi la o medie de 75,14 ani. Pentru bărbați, a progresat de la 67,4 ani în 2001, la 71,73 ani. Pentru femei, speranța de viață a ajuns la 78,6 ani. Speranța de viața a bărbaților este estimată să crească la 81,8 ani în 2060, iar a femeilor, la 86,7 ani.
Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață
Potrivit Eurostat și Euronews, femeile trăiesc, în general, mai mult decât bărbații. Iar decalajele nu sunt doar între țări, ci și între regiuni ale aceluiași stat. În Spania, spre exemplu, persoanele născute în Andaluzia au o speranță de viață de 81,7 ani. În vreme ce persoanele născute în regiunea capitalei, Madrid, au o speranță de viață de 85,4 ani, cu peste patru ani mai mare. Când vine vorba despre care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață, tendințe similare se observă și în Italia. Locuitorii din Sicilia au o speranță de viață de 81,3 ani. Pe de altă parte, cei din Trentino, regiune nordică de la granița cu Austria, au o medie de 84,2 ani, cu aproape trei ani mai mare.
Estonienii și-au mărit cel mai mult longevitatea între anii 2000 și 2021, câștigând 6,1 ani. Urmează locuitorii din Irlanda (+5,8), Luxemburg (+4,7), Danemarca (+4,6) și Slovenia (+4,5). La acest capitol România are un rezultat modest, cu o creștere a speranței de viață de doar 1,6 ani în două decenii, ca și Grecia. Depășim doar Slovacia (+1,3 ani) și Bulgaria (+0,2).
Dar iată care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață potrivit celor mai recente statistici la nivel mondial:
1.Monaco
Este una dintre cele mai mici țări ale lumii. Totuși, rapoartele Națiunilor Unite din decembrie 2023 o arată ca fiind pe primul loc în ceea ce privește speranța de viață. Bărbații din Monaco trăiesc, în medie, 85,17 ani, în vreme ce femeile monegasce ajung la 88,99 ani. Media speranței de viață în total este de 87,01 ani.
De ce trăiesc monegascii atât de mult? Ai putea crede că datorită bogăției. Dar nu este numai acesta motivul. În primul rând, dieta mediteraneană joacă un rol important. Ca și la alte populații longevive, alimentația bogată în fructe de mare, legume și fructe proaspete ajută.
Apoi, sistemul de sănătate performant contribuie la menținerea în formă optimă a locuitorilor. Abia pe locul trei ca importanță este averea rezidenților monegasci. Căci aceasta le permite să aibă acces la tratamente speciale și la un stil de viață relaxat.
2.Hong Kong
Practic nu este un stat suveran, dar este o Regiune Administrativă Specială a Chinei. Iar Națiunile Unite o consideră a doua la nivel mondial ca speranță de viață. Femeile trăiesc acolo în medie cam 88,66 ani, iar bărbații 83. După cel de-Al Doilea Război Mondial,
Hong Kong a avut o creștere economică rapidă. Și de atunci a crescut și speranța de viață a locuitorilor. Regiunea deține un sistem de educație și de muncă de talie mondială. În plus, are cea mai mică rată de mortalitate infantilă din lume și cel mai performant sistem de îngrijire a copiilor.
Cu toate astea, Hong Kong cheltuiește mult mai puțini bani din PIB pentru sistemele de sănătate și social decât multe alte state, precum Statele Unite ale Americii sau Regatul Unit al Marii Britanii.
3.Macao
Macao este cea de-a doua Regiune Administrativă Specială a Chinei. Iar speranța de viață este aici de 85,51 ani. Bărbații din Macao pot ajunge la 82,88 ani, în vreme ce femeile depășesc 88 de ani. Speranța crescută de viață se datorează unor factori importanți, precum mediul înconjurător curat, aerul nepoluat, nivelul ridicat de educație, accesul facil la sistemul de sănătate și nivelul economic ridicat.
4.Japonia
Japonia, în ciuda vicisitudinilor întâmpinate, are a patra cea mai mare speranță de viață la nivel mondial, de 84.95 ani. Japonezele trăiesc în medie 87,97 ani, în vreme ce japonezii, 81,91 ani. Potrivit unui studiu din 2016, longevitatea acestor oameni se datorează în principal dietei. Ei consumă multe fructe și legume, pește și carne proaspete, precum și produse pe bază de cereale.
De altfel, se aseamănă mult cu dieta mediteraneană. În plus, guvernul japonez a investit mult în sistemul de sănătate publică, încă de acum 50 de ani. Iar asta a dus la programe de vaccinare solide și la introducerea sistemului universal de asigurări. O altă caracteristă a japonezilor este faptul că ei rămân activi și la vârste foarte înaintate.
5.Liechtenstein
Un alt stat minuscul din inima Europei se află în vârful clasamentului cu care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață. Populația trăiește aici, în medie, 84.95 ani. Femeile ating 86,23 ani, în vreme ce bărbații, 83,16 ani. Calitatea vieții este ridicată în Liechtenstein. Și se datorează atât veniturilor mari, precum și faptului că este una dintre țările cel mai puțin vizitate din Europa. În plus, țara oferă servicii medicale gratuite tuturor rezidenților ei.
6.Elveția
Este țara cu o speranță medie de viață de 84.38 ani. Femeile trăiesc cam 86.05 ani, iar bărbații, 82.63 ani. De la începutul secolului al XX-lea, speranța de viață aproape s-a dublat în Elveția. Printre posibilele „secrete' ale longevității elvețienilor se numără stilul de viață activ, simțul satisfacției și al stării de bine, precum și alimentația bogată în produse lactate, inclusiv brânzeturi și ciocolată.
Pe de altă parte, Elveția alocă un procent foarte mare din PIB sistemului de sănătate. Iar elvețienii dețin un grad înalt de apreciere față de medicina preventivă și de îmbătrânirea sănătoasă.
7.Singapore
Aici speranța de viață este în medie de 84.27 ani, cu 82.13 ani pentru bărbați și 86.42 ani pentru femei. Singapore are una dintre cele mai scăzute rate ale mortalității infantile. În plus, și ratele de mortalitate cauzate de accidente rutiere sau poluare sunt printre cele mai mici. La fel de importante sunt și ratele scăzute de mortalitate cauzate de bolile cronice cardiovasculare sau respiratorii, precum și de lipsa igienei sau a utilizării apei nepotabile.
8.Italia
Frumoasa Italie trebuia să se afle pe locuri fruntașe în acest clasament. De altfel, mereu a fost acolo. Italienii trăiesc în medie 84.20 ani frumoși. Femeile ating 86.13 ani, în vreme ce bărbații, 82.15 ani. Totuși, în ultimii ani, speranța de viață a scăzut în Italia. Și asta din cauza sărăciei în care trăiesc cam 8.4% din populație. Regiunea de Nord, de altfel și cea mai dezvoltată din punct de vedere economic, are o speranță de viață cu aproximativ trei ani mare decât restul țării.
9.Vatican
Cea mai mică țară a Europei și a lumii, Vaticanul, este unică. Și asta pentru că majoritatea populației este formată din perosane care nu s-au născut acolo. Este vorba despre clericii catolici. Bărbații din Vatican trăiesc în medie 82.17. Femeile, care reprezintă cam 5% din populație, au o speranță de viață de 86.03 ani. Astfel, media care aduce Vaticanul pe al nouălea loc în top este de 84.16 ani.
10.Coreea de Sud
Speranța de viață din Coreea de Sud a cunoscut una dintre cele mai rapide creșteri din lume. În 1960, media era de 52 ani. Astăzi, a ajuns la 84.14 ani. Bărbații trăiesc în medie 80.83, în vreme ce femeile, 87.23 ani. Au contribuit la asta înțelegerea importanței nutriției, precum și îmbunătățirea distribuției hranei. În plus, s-a produs un acces îmbunătățit la sistemul de sănătate. De altfel, mulți experți se așteaptă ca această țară să aibă parte de cea mai mare speranță de viață din lume până în 2030.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: statista.com, worldpopulationreview.com, standard.co.uk, data.europa.eu
Citește și Diferența dintre meditație și mindfulness