Varza de Savoya - cât de bună este varza creață

.

Legumele verzi se numără printre cele mai sănătoase alimente. Se pretează într-o varietate de rețete culinare și sunt prietenoase cu silueta. Iar varza, de oricare tip ar fi, intră în categoria alimentelor-medicament. Merită consumată frecvent, atât în stare crudă, cât și preparată termic. Poate că despre varza creață nu ai auzit prea multe până acum, dar e vremea să afli cât de bună este varza de Savoya.

I se mai spune varză creață, dar are denumirea științifică Brassica oleracea. Face parte din familia Brassicaceae. Cu alte cuvinte, e rudă foarte apropiată cu varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles, conopida, broccoli și mai recentul pătruns pe piața noastră, bok choy. Așadar, varza de Savoya este o adevărată comoară pentru sănătate.


Ce este varza de Savoya

Știută pe la noi mai degrabă drept varză creață, aceasta derivă din varza sălbatică, orginară din Sud-Vestul Europei și regiunea mediteraneană. Adoră țărmurile stâncoase, unde îi priește să se dezvolte cel mai bine. Dar, odată descoperită de oameni, a început să fie cultivată. Deși originea verzei crețe este în zonele cu climat temperat, în zilele noastre, aceasta este cultivată peste tot în lume.

Spre deosebire de alți membri ai familiei Brassicaceae, precum broccoli sau varza de Bruxelles, varza de Savoya și-a păstrat forma străveche. Are căpățâna cu frunze late, verzi albăstrui, așezate foarte aproape una de cealaltă pe tulpină. După cum indică și numele legumei, frunzele acesteia sunt, de asemenea, crețe și plisate.

Este una dintre plantele așa-numite bienale. Cu alte cuvinte, are nevoie de doi ani pentru a ajunge la dezvoltarea completă. Această perioadă îi permite să adune în frunze nenumărate substanțe nutritive. Totuși, planta este recoltată frecvent în primul ei an de viață. Și asta pentru că, în cel de-al doilea an, varza creață își oprește substanțele nutritive pentru a putea produce flori și semințe.


De ce i se spune varză de Savoya? Ei bine, numele i se trage de la denumirea regiunii franceze din Alpii vestici, la granițele cu Italia și Elveția. Se presupune că de acolo i s-ar trage originile verzei crețe. Cu toate că se găsește pe tot parcursul anului, unii preferă soiurile de iarnă. Și asta pentru că le consideră mai dulci și cu gust mai suav decât cele văratice, mult mai robuste.

Cum se consumă varza creață

La fel ca și ceilalți membri ai familiei ei, varza de Savoya este o legumă foarte versatilă și extrem de bună pentru sănătatea organismului. Se poate folosi în multe tipuri de preparate, precum și în stare naturală. Se poate pune chiar și la murat. Chiar dacă nu este la fel de crocantă și de suculentă precum varza albă ori cea roșie, are meritul de a-și păstra mai bine forma la gătit.


Are un gust dulceag, vegetal, mai puțin picant decât al celorlalte surate verze. Se potrivește perfect cu carnea de porc, cu cea de rață, cu șunca afumată, dar și cu peștele și fructele de mare. Căci are o aromă oarecum neutră, care îi oferă versatilitate.

Frunzele verzei crețe nu sunt toate la fel. Cele din exterior sunt de un verde-închis intens, delicate. Cu cât pătrunzi mai înspre interiorul verzei, vei observa frunze din ce în ce mai ferme, de un galben-pal, crocante. Drept urmare, exteriorul și interiorul se pot utiliza în preparate diferite. Spre exemplu, poți folosi frunzele exterioare pentru sarmale sau rulouri, iar mijlocul pentru salată ori pentru tocănițe și mâncărici. Varza de Savoya dă un gust excelent supelor.


De ce să mănânci frecvent varză de Savoya

Asemenea celorlalți membri ai familiei, varza creață conține foarte multă apă în frunze. Este sățioasă și o adevărată bombă de nutrienți. Conține vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6, folați, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, fier, zinc, bioflavonoizi, steroli, fibre și proteine. Și toate astea în numai 27 de calorii la 100 g de varză! Dacă nici asta nu e o comoraă pentru curele de slăbire, atunci ce poate fi?!

Mai mult decât atât, este lăudată pentru că ar reduce riscul de dezvoltare a anumitor boli, pentru reducerea inflamației din organism și pentru îmbunătățirea digestiei. Citește în continuare care ar fi principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de varză de Savoya:


Scade inflamația din organism

Chiar dacă ni se tot repetă asta în ultima vreme, e bine de știut că inflamația nu e întotdeauna ceva rău pentru organism. De altfel, organismul uman se bazează pe răspunsul inflamator pentru a se putea proteja de infecții și pentru a accelera vindecarea. Așadar, inflamația acută este o reacție firească a corpului în fața unei vătămări sau a unei infecții.

Pe de altă parte, inflamația cronică, ce se desfășoară în perioade lungi de timp, este asociată cu diferite boli, inclusiv cu bolile cardiovasculare, artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală. Cruciferele, precum varza creață, conțin mulți antioxidanți diferiți, care s-au dovedit a fi aliați de nădejde în reducerea inflamației cronice.


Sursă de vitamina C

Cunoscută și ca acid ascorbic, vitamina C este unul dintre cei mai importanți antioxidanți. Ea contribuie la producția de colagen din organism. Or, colagenul este cel care oferă structura și flexibilitatea pielii. În plus, ajută la buna funcționare a sistemului osos, a mușchilor și a vaselor de sânge. Și contribuie și la susțienerea absorbției fierului non-hemic.

Vitamina C luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberii, asociați cu apariția multor boli grave, inclusiv a cancerului. S-a dovedit că o dietă bogată în alimente cu conținut ridicat de vitamina C reduce riscul de cancer.


Sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K reprezintă o grupare de vitamine solubile în grăsime, cu un rol foarte important în organism. Este vorba despre filochinone sub numele de vitamina K1 și menachinone, cunoscute sub numele de vitamina K2. Varza de Savoya este o sursă excelentă de vitamina K1, oferind aproape 60% din doza zilnică recomandată la 100 g.

Vitamina K1 este un element esențial pentru coagularea sângelui și circulația optimă a acestuia. Fără această vitamină, sângele și-ar pierde proprietatea de coagulare, sporind riscul de hemoragie.

Îmbunătățește digestia

Datorită conținutului bogat de fibre și apă, varza de Savoya este un aliment de preferat în dietă. Mai ales dacă este vorba despre femeile cu probleme de tranzit intestinal sau care suferă de constipație. Varza creață este un prieten bun pentru colon și intestine datorită fibrelor insolubile pe care le conține. Acestea ajută sistemul digestiv și motilitatea intestinală.

Dar conține și fibre solubile, care sporesc numărul bacteriilor benefice din intestin și, implicit, hrănesc microbiota. Aceste bacterii benefice din intestine susțin sistemul imunitar și produc nutrienți esențiali precum vitaminele K și B12. Așadar, consumul frecvent de varză creață nu face decât bine sistemului digestiv.

Protejează inima

Varza, mai cu seamă cea roșie, conține antocianine. Ba chiar are peste 35 de tipuri diferite de antocianine! Este vorba despre pigmenți vegetali din familia flavonoizilor. Există multe studii de specialitate care au demonstrat că un consum ridicat de legume cu frunze verzi reduc riscul de boli cardiovasculare. În plus, scade riscul de infarct și accident vascular cerebral. S-a dovedit că ar influența pozitiv și tensiunea arterială, precum și colesterolul din sânge. Contribuie și la scăderea în greutate. Or, toți acești factori sunt cruciali pentru păstrarea sănătății inimii.

Scade tensiunea arterială

Hipertensiunea afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. Și este principalul factor de risc în producerea infarcturilor și a accidentelor vasculare cerebrale. De obicei, medicii își sfătuiesc pacienții suferinzi de hipertensiune să reducă aportul de sare din dietă. Studii recente au demonstrat că ajută mult și creșterea dozelor de potasiu în regimul alimentar. Potasiul este unul dintre elementele nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Iar unul dintre principalele lui roluri este cel de a regla tensiunea arterială, contracarând efectele sării. Ajută la excreția sodiului în exces prin urină. De asemenea, relaxează vasele de sânge, cea ce duce la scăderea tensiunii. Varza creață și varza în general are un conținut ridicat de potasiu. Drept urmare, poate fi un aliat de nădejde în menținerea tensiunii în limite normale.

Scade nivelul de colesterol

Alimentația bogată în legume verzi este principalul „medicament’ pentru menținerea în limite normale a colesterolului din sânge. Unii îl consideră inamic, însă colesterolul este esențial pentru buna funcționare a organismului. Sinteza hormonilor și a vitaminei D, precum și digestia corespunzătoare depind de colesterol.

Pe de altă parte, persoanele cu niveluri ridicate de colesterol în sânge au risc crescut de a se îmbolnăvi la nivel cardiovascular și de a face AVC. Este vorba mai cu seamă de cei cu nivel crescut de LDL, adică acel colesterol rău. Or, varza de Savoya conține substanțe care s-au dovedit a fi bune în scăderea colesterolului rău din sânge. Fitosterolii din varză blochează absorbția colesterolului în tractul digestiv.

Delicioasă și sățioasă

Pe lângă faptul că este u aliment foarte sănătos, varza de Savoya ajută și la menținerea greutății corporale optime, și la pierderea kilogramelor în plus. Poate fi consumată în cantități mari, fără a risca să ne îngrășăm. Fibrele ajută digestia, ceea ce ne scapă de grija abdomenului proeminent.

Sursa foto: Shuterstock

Alte surse: thespruceeats.com, healthline.com, wikipedia.org,

Citește și Care este diferența dintre cartofii noi și cei obișnuiți. Care sunt mai sănătoși