Cireșele și vișinele, beneficii și contraindicații. Atenție, fructele de sezon pot reprezenta un pericol major pentru sănătate!

Publicat pe

Pe cât de benefice sunt pentru sănătate, pe atât de periculoase sunt cireșele și vișinele dacă sunt consumate în cantități mari. S-a stabilit că un consum exagerat de cireșe reprezintă un pericol major pentru sănătate și nici vișinele nu sunt mai prejos, mai cu seamă că au calorii multe.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Un consum exagerat de cireșe a fost asociat cu o afecțiune care afectează în special pacienții cu boli cronice renale. Se numește hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu în organism. Astfel, afecțiunea apare în general în cazul persoanelor care consumă catități mari de cireșe, peste 1 kilogram pe zi, din cauza cantității mari de potasiu pe care o conțin aceste fructe delicioase. Printre simptomele hiperpotasemiei se numără bătăi rapide ale inimii, mâini amorțite și stare de leșin. 

Totodată, o cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci, dar și paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.

„Poate să fie ameninţătoare de viaţă, poate duce la blocarea cordului şi ulterior la stop cardiorespirator. Un pacient care făcea dializă de 32 de ani care a spus că a cules şi a consumat cireşe şi care a venit cu paralizii ale membrelor inferioare temporare de la consumul de cireşe.”, a declarat medicul urolog Ionut Nistor.

Nici vișinele, alte fructe de sezon, nu sunt recomandate a fi consumate în cantități mari. Consumate în cantităţi moderate, vişinele nu ar trebui să dea reacţii adverse. Totuşi, în cazuri rare, poate apărea disconfortul abdominal provocat, cred specialiştii de la Baylor College of Medicine, de cantitatea destul de mare de sorbitol din vişine. În plus, cum o cană de suc de vişine conţine aproximativ 140 de calorii, acesta ar putea să îţi afecteze greutatea.

Beneficiile cireșelor și ale vișinelor

Cireşele au puţine calorii şi un indice glicemic mic. Sunt fructe bogate în vitamina C, vitamină esenţială pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Conţine şi potasiu – cu rol în reglarea tensiunii arteriale -, magneziu şi acid folic, precum şi fitochimicale cu un rol important în prevenirea cancerului.

Pe lângă conţinutul bogat în acizi, pectine, proteine, tanini, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, vişinele au fost subiectul mai multor cercetări care au demonstrat eficienţa lor împotriva inflamaţiei sau a altor afecţiuni mai grave. 

Vişinele conţin antioxidanţi şi antocianine, substanţe despre care se ştie deja că scad durerea şi inflamaţia, crescând totodată mobilitatea. Tocmai de aceea, pacienţilor cu gută sau artrită li se recomandă o dietă bogată în vişine, afine, rodii, merisoare, goji – toate cu un nivel ridicat de astfel de compuşi, potrivit ebucataria.ro. 
Ba mai mult, potrivit unui studiu din 2012, publicat în Journal of Food Studies, se pare că sucul din vişine, consumat regulat, ar putea reduce proteina C-reactivă, un marker al inflamaţiei. 

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă