7 curiozităţi despre cafea

Publicat pe

Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume. Boabele de cafea prăjite şi măcinate, eliberează arome inedite ce învăluie simțurile, fiind ingrediente cheie pentru o varietate mare de tipuri de băuturi.

Espresso cafe, latte, cappuccino, americano, doppio  sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite  băuturi pe bază de cafea, însă nu despre acestea vom discuta în rândurile următoare, ci despre curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre cafea. 

1. Cafeaua este mai vândută decât grâul şi orezul

Poate nu știați, dar cafeaua este cel mai vândut produs al lumii după petrol. Volumul de boabe de cafea comercializat la nivel mondial este mai mare decât volumul de grâu şi orez, acesta din urmă fiind considerate alimente de bază.

2. Profilul aromatic este influențat de sol, temperatura şi procesele de prelucrare a boabelor?

Gustul băuturilor obţinute boabele măcinate de cafea nu este influențat doar de sortimentul de cafea folosit, ci de locul de cultivare a cafelei, de modul de prelucrare a boabelor, respectiv, modurile de uscare a boabelor şi prăjirea acestora.

3. Știai că gradul de măcinare a boabelor influențează în mod direct aroma cafelei?

O cafea espresso delicioasă se obține din boabe măcinate grunjos, pe când una la ibric perfectă din boabe măcinate foarte fin. Gradul de măcinare influențează în mod direct caracteristicile finale ale băuturii preparate. 

4. Cafeaua fost consumată iniţial ca remediu medicinal

Ştiai că boabele de cafea au pătruns în  Europa încă din secolul XVII, dar iniţial erau utilizate ca remediu medicinal? Inițial cafeaua era recomandat ca tonifiant şi în tratarea problemelor digestive. 

Proprietățile benefice ale cafelei au fost ulterior dovedite prin numeroase studii moderne. Cu siguranță, băutura obținută din cafea nu este un medicament, însă este un supliment alimentar eficient. Băutura conține cantități impresionante de compuși antioxidanți care reduc apariția celulelor cancerigene şi care previn îmbătrânirea prematură a celulelor. De asemenea studiile au dovedit că această băutură ajută la reglarea indicelui glicemic şi previne depunerea de colesterol pe vasele sangvine.  

5. Pentru prepararea unui espresso perfect ai nevoie de fix 42 de boabe de cafea

Băutura atât de îndrăgită, cunoscută sub numele de espresso a fost prima dată pregătită în Milano la început de secol XX. Chiar dacă aparatura utilizată la acea vreme era foarte diferită faţă de espressoarele moderne existente în prezent pe piaţă, cafeaua obţinută avea aceeași consistență deosebită, iar spuma cremoasă formată era la fel de expresivă. 

Un espresso perfect este obţinut din fix 42 de de boabe de cafea bine prăjite, măcinate grunjos. Cele 42 de boabe de cafea cântăresc 7 g. În cele 15 secunde cât durează prepararea acestei băuturi, se extrag toate esenţele benefice.

6. Cafeaua simplă fără zahăr are aport caloric scăzut

Ştiai că 100 ml de cafea, neîndulcită, fără lapte are doar 2 calorii? Dacă luăm în considerare şi efectele stimulatoare şi pe cele benefice asupra sistemului digestiv, vorbim de băutura ideală care susţine menţinerea greutăţii corporale. 

7. Ştiaţi că există peste 50 de specii de arbori de cafea?

În lume există peste 50 de specii de cafea, însă dintre acestea doar două sunt cultivate şi exploatate: cafeaua Arabica şi cafeaua Robustă. 

Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă