ASUS OLED pentru sănătatea oculară

Publicat pe

Este mai bine să previi decât să vindeci. Acest crez al medicilor de pretutindeni este și azi la fel de valabil, mai ales într-un domeniu ca sănătatea oculară a utilizatorilor de laptopuri. Ca efect al perioadei pandemice, multă lume a ajuns să lucreze de acasă mai mult, iar copiii au ajuns și ei în fața ecranelor, foarte multe ore, în cadrul școlii online. În acest context, ecranul devine un element important în evaluarea unui laptop de către utilizator. Acest aspect e urmărit și de producători, ASUS fiind primul care a implementat tehnologia OLED pe toate gamele de produse. 

Pentru că, dincolo de valențele sale estetice incontestabile, tehnologia OLED implementată în ecranele laptopurilor ASUS de ultima generație reduce cu până la 70% emisiile de lumină albastră dăunătoare față de cele ale unui LCD tradițional. Studiile au arătat că lungimile de undă ale luminii albastre cuprinse între 415 – 460 nm pot afecta negativ ochii umani. Ecranele de laptop ASUS OLED sunt, de asemenea, certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru lumină albastră redusă și imagini fără pâlpâiri.

Ce efecte are aceasta asupra sănătății utilizatorilor? Am întrebat un medic specialist despre impactul pe care lumina albastră emisă de ecranele gadgeturilor pe care le folosim zilnic îl are asupra sănătății ochilor. Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara, ne-a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră nocivă, ci și cum putem atenua sau evita aceste efecte.

Potrivit acestuia, trebuie să folosim ochelari de protecție pentru lumină albastră, dar și ecrane performante care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită. Medicul ne-a explicat că „persoanele care au anumite probleme, antecedente personale sau antecedente heredocolaterale de prezbiopie, astigmatism, hipermetropie sau miopie, deci vicii de refracție și tulburări de focalizare, vor fi și mai mult afectate de expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor'. Principala metodă care ne stă la dispoziție este limitarea timpului de expunere la diversele ecrane și purtarea unor elemente de protecție adecvate ori de câte ori avem ocazia.

Până la vârsta de doi ani, copiii nu trebuie să privească ecranele gadgeturilor, fie că sunt smartphone-uri sau tablete. După vârsta de doi ani le este permis până la 2 ore, bineînțeles cu intervale de pauză, în care au o perioadă de relaxare. Și în adolescență, de la 3-4 ore, sigur, cu pauze', ne-a sfătuit medicul. 

În cazul adulților, limitarea orelor de expunere este destul de dificilă sau chiar imposibilă în anumite cazuri, întrucât unele persoane, prin natura muncii lor de birou, trebuie să stea de la cinci până la opt ore în fața monitorului. Medicul recomandă ca acestea să ia mai multe pauze de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte 5-10 minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat și să își închidă ochii, chiar și numai pentru câteva minute, ca metodă de relaxare. De ce este nevoie de astfel de pauze? „Pentru că și copiii și adulții, când stau foarte mult ca să lucreze sau ca să se joace în fața acestor gadgeturi, uită să mai clipească și, prin aceasta, are loc evaporarea lacrimilor din filmul lacrimal și o senzație de ochi obosit, iritat, sau alte neplăceri de acest gen', ne-a lămurit medicul oftalmolog.

Întrucât un efect frecvent întâlnit este acela că utilizatorii de ecrane uită să mai clipească, medicul recomandă clipirea cât mai frecventă, pentru relaxarea privirii. De asemenea ajută și o plimbare de cinci-zece minute în aer curat, dar dacă nu este posibil o altă metodă bună ar fi să privești printr-o fereastră și să te concentrezi timp de câteva minute pe un punct fix pe care să-l găsești la orizont. 

Dr. Sutu Marius Cristian

Folosirea tehnologiei potrivite – ecranul ASUS OLED

Dr. Șuță, el însuși utilizator de așa ceva, recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație, care protejează ochii utilizatorului, având un filtru pentru lumina albastră, și fiind, din toate punctele de vedere, benefic. „În prezent folosesc un laptop ASUS ZenBook Pro Duo OLED, care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două'. Primul ecran, un OLED tactil cu rezoluție 4 K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale. 

Pentru dr. Șuță, ecranul secundar tactil, este la fel de util ca și primul, ajutându-l și în activitatea sa didactică, la Universitate. „Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid o fereastră PowerPoint principală pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți' , explică dr. Șuță. El mai folosește ecranul secundar pentru chat, pentru că în perioada pandemică activitatea s-a derulat foarte mult online.

„Și tastatura înclinată, fiind foarte ergonomică, a fost un motiv pentru care am ales acest laptop. Bineînțeles, confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor', a conchis medicul oftalmolog.

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este disponibil pe eShop oficial ASUS, în diverse configurații.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter