Tratamentul clasic în cazul persoanelor care suferă de migrene include, pentru mulți dintre pacienți: modificarea stilului de viață, tratament medicamentos în cazul atacurilor acute, dar și tratamente preventive.
Dacă ai migrene sau suferi de dureri de cap în mod frecvent, citește în continuare pentru a vedea dacă poți lua în calcul magneziul pentru a le gestiona și a ține sub control durerile.
Ce este magneziul?
Magneziul este unul dintre mineralele care se află în organismul nostru. O mare parte din el este utilizat pentru construirea oaselor și a mușchilor, dar rolul său este și mai complex. Tot el este responsabil și de transmiterea adecvată a impulsurilor nervoase, dar și pentru sinteza corectă a materialului genetic, fiind necesar deopotrivă și pentru producerea energiei.
Magneziul este un mineral sigur, care nu are, în general, efecte secundare. Sunt persoane care îl pot lua într-o doză mai mică, dacă au probleme cu diareea, diabet zaharat, boli de inimă, boli de rinichi sau aritmie. De asemenea, unele medicamente pentru inimă, osteoporoză, diuretice și antibiotice nu pot fi luate cu magneziu.
Poate preveni magneziul migrenele?
Cercetări recente au demonstrat că persoanele care suferă de migrene pot avea niveluri mai scăzute de magneziu. Unele studii arată că administrarea zilnică de magneziu poate fi o metodă eficientă de prevenire a migrenelor, în special a celor legate de menstruație.
În 2012, American Headache Society și American Academy of Neurology au evaluat magneziul cu un Nivel B de medicamente utilizate în prevenirea migrenei, ceea ce înseamnă că este „probabil eficient' și o opțiune de luat în considerare pentru abordarea preventivă a migrenei.
Specialiștii consideră că magneziul poate preveni impulsurile cerebrale care cauzează modificările vizuale asociate cu aura în migrene. Totodată, se mai consideră că magneziul poate bloca sau reduce substanțele chimice care transmit durerea din creier și că este util pentru vasele de sânge din aceeași zonă a corpului.
Ce medicamente cu magneziu sunt recomandate
Una dintre cele mai recomandate forme prin care poți suplimenta aportul de magneziu este orotatul de Mg, o combinație între magneziu și acid orotic. Deși acesta oferă numeroase beneficii, recomandăm să consulți un medic sau farmacist înainte de a începe tratamentul.
Orotatul sau acidul orotic este cunoscut și sub numele de vitamina B13. Acesta se găsește în organism și în unele alimente, fiind o materie primă necesară la fabricarea materialului genetic. Acidul orotic transportă magneziul intracelular, îmbunătățind elasticitatea arterelor și scăzând tensiunea arterială, ca un adevărat protector celular.
Iată câteva motive pentru care orotatul de magneziu este o opțiune bună pentru tine, dacă suferi de dureri de cap sau migrene:
- Ușor de absorbit și de utilizat de către organism
Orotatul de magneziu are o biodisponibilitate crescută, ceea ce se traduce printr-o absorbție rapidă, dar și o utilizare ușoară de către organism.
- Bine tolerat și cu efecte secundare reduse
Această formă de magneziu este bine tolerată de majoritatea persoanelor care pot experimenta simptome digestive mai puține, în comparație cu cele care iau alte preparate pe baza de magneziu.
- Prevenirea recurenței migrenelor
Administrarea regulată de magneziu, cum este orotatul de Mg poate ajuta la prevenirea recurenței migrenelor și a durerilor de cap.
- Reducerea severității și a episoadelor de migrenă
Magneziul a fost asociat cu reducerea severității și a duratei episoadelor de migrenă la unele persoane. Explicația ar fi că magneziul relaxează mușchii și are contribuții importante la gestionarea stresului, astfel că durerea de cap poate scădea în intensitate, iar simptomele pot fi atenuate.
În concluzie, magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului și poate juca un rol important în gestionarea migrenelor. Medicamentele cu orotat de Mg, pot fi o opțiune excelentă în special în cazurile în care durerile sunt provocate de o deficiență a acestui mineral în organism.