Ce este steriletul și cum previne acesta o sarcină?

 advertising.ringier
.

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este o formă de control asupra nașterii ce joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea femeilor. Dispozitivul este introdus în uter, de medicul specialist pentru a împiedica apariția unei sarcini nedorite. În funcție de tipul steriletului, acesta poate fi util până la 10 ani, dar poate fi îndepărtat înainte de această perioadă, dacă se dorește o sarcină sau apar unele reacții de disconfort.

Explicăm în cadrul acestui material ce este și cum funcționează steriletul, care este procedura de extragere și în ce condiții poate fi realizată.

Ce este steriletul?

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este una dintre metodele contraceptive cu o rată de protecție de până la 99% împotriva unei sarcini nedorite. Steriletul este introdus prin vagin și colul uterin în uter, ca modalitate de control a nașterii, dar spre deosebire de prezervativ nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. 

Un astfel de dispozitiv se montează la nivelul uterului de către medicul specialist numai după un control genital prealabil și oferă protecție împotriva unei sarcini nedorite între 5 și 10 ani, în funcție de tipul produsului. Există două variante de sterilet pentru care poți opta, după ce vorbești cu medicul specialist. Dispozitivul poate fi îndepărtat înainte de trecerea perioadei maxime de utilizare, în situații variate. Procedura de extragere a steriletului durează 15 – 20 de minute și este nevoie de un consult ginecologic în prealabil. (1)

Cum funcționează un sterilet?

Un sterilet simplu din plastic, unul cu ioni de cupru sau cu progesteron declanșează în corpul femeii un răspuns imun, deoarece organismul recunoaște dispozitivul ca fiind străin și se apară. Astfel apare o ușoară inflamație constantă la nivelul endometrului, ce creează un mediu toxic pentru spermatozoizi. Aceștia nu pot ajunge la nivelul trompelor uterine și nu pot fertiliza un ovul, așadar nu apare sarcina. 

Acțiunea steriletelor hormonale forțează îndepărtarea spermei din uter și suprimă parțial capacitatea organismului de a elibera un ovul în timpul ciclului menstrual. Nu toate steriletele hormonale au aceeași cantitate de hormoni sau rată asemănătoare de eliberare a acestora, de aceea este important examenul de specialitate înainte. Vei avea o discuție cu specialistul care trebuie informat despre istoricul medical și familial și care îți va recomanda varianta potrivită de sterilet după efectuarea unor teste – de culturi pentru a depista dacă există boli cu transmitere sexuală și testul Babeș-Papanicolau. 

Medicul specialist îți va indica verificarea sforii care rămâne în afara uterului, fără a trage de aceasta, pentru a te asigura, între vizitele periodice la ginecolog, că dispozitivul intrauterin este poziționat la locul său. (1), (2)

Când este necesară extracția steriletului?

Steriletul este folosit ca metodă contraceptivă, dar poate fi înlăturat mai devreme dacă se dorește obținerea unei sarcini. Acest dispozitiv intrauterin nu afectează capacitatea femeii de a procrea, fertilitatea revine la normal. O sarcină poate fi obținută după extracția lui fără probleme, dacă organismul nu se confruntă cu afecțiuni specifice ale aparatului reproducător feminin ce ar putea să nu permită acest lucru. 

Sunt situații în care după introducerea de către medicul ginecolog a steriletului în uter, să apară unele efecte secundare problematice precum:

  • sângerări sporadice sau abundente;
  • crampe abdominale și disconfort accentuat;
  • infecții;
  • modificări ale ciclului menstrual;
  • dureri de cap;
  • schimbări de dispoziție. (1), (3)

În astfel de cazuri sau dacă dispozitivul a ieșit singur, ceea ce se poate întâmpla rar, trebuie să apelezi la medicul specialist în cel mai scurt timp. Pentru extracția steriletului, procedură ce nu durează mult, poate fi nevoie de anestezie, în unele condiții.

După înlăturarea steriletului, medicul specialist îți poate recomanda alte metode contraceptive pentru a împiedica o sarcină nedorită, care să nu determine reacții adverse pe fondul utilizării. 

Acest articol despre sterilet și modul în care acesta previne apariția unei sarcini nedorite este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. Dacă intenționezi să optezi pentru această metodă de contracepție, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Intrauterine Device (IUD) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24441-intrauterine-device-iud

2. Intrauterine Devices – https://americanpregnancy.org/unplanned-pregnancy/birth-control-pills-patches-and-devices/iud-intrauterine-devices/

3. Contraception – intrauterine devices (IUD) – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/contraception-intrauterine-devices-iud

Sursa foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton