Nicoleta Tupiță, Nestlé: „Nutriția influențează cel mai mult creșterea și dezvoltarea copiilor”

 advertising.ringier
.

Cei șapte ani de acasă nu sunt importanți doar atunci când vorbim despre educație și bune maniere, ci și despre nutriție pentru că obiceiurile alimentare sănătoase se deprind în primii ani de viață. Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat, Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice, ne-a explicat cât de important este ceea ce punem în farfuria copiilor și cât de mult stilul alimentar le influențează creșterea și dezvoltarea.

  1. Cât de mult s-au schimbat obiceiurile alimentare în familiile din România în ultimii ani?

Observăm că părinții sunt din ce în ce mai interesați de nutriție și își îmbunătățesc cunoștințele pentru că au acces mai ușor la astfel de informații. Este o reacție normală la evoluția societății, dar și a nutriției în România. Cu toate acestea, ce este foarte greu încă de realizat este punerea cunoștințelor în practică, iar controlul porțiilor, precum și consumul încă mic de legume și fructe, este o problemă destul de mare care duce la creșterea prevalenței obezității în rândul tuturor grupelor de vârstă.

  1. Cât de utilă este NutriPorția pentru gestionarea meselor în familie?

NutriPorția este o metodă simplă și practică de a pregăti mese echilibrate pentru întreaga familie. Această farfurie frumos colorată ne reamintește să consumăm mai multe legume, cel puțin jumătate din farfuria pentru prânz și cină ar trebui să conțină legume.

  1. Cum te ajută NutriȘervetul când vine vorba despre alimentația celor mici?

NutriȘervetul este un mod vizual de a-i ghida pe părinți spre porțiile adecvate din fiecare grupă de alimente. NutriȘervetul poate fi folosit și ca un instrument de educație nutrițională a copiilor.

  1. Cine ar trebui să decidă meniul zilnic într-o familie?

Toți membrii familiei trebuie să fie implicați la stabilirea meniului săptămânal. Din fericire, în România se pare că peste 65% dintre familiile cu copii decid meniul împreună, conform sondajului făcut de Nestlé în parteneriat cu Itsy Bitsy și Asociația Părinților Isteți. Aceste rezultate îmi dau încredere că suntem pe drumul cel bun și că începem să înțelegem importanța alimentației, precum și să o discutăm deschis în familie și să „democratizăm' meniul.

  1. Ne puteți oferi trei variante sănătoase pentru mesele zilnice ale celor mici?

Trei variante de mic dejun: 

  1. omletă cu puțină brânză și legume crude (roșii, castraveți, ardei, spanac, etc.), alături de o felie de pâine intregrală și un fruct;
  2. cereale integrale cu lapte sau iaurt, cu câteva nuci sau migdale și câteva bucăți de fructe;
  3. două felii de pâine cu unt de arahide și felii de banană sau alte fructe cu un pahar mic de lapte sau un iaurt mic.

Pentru prânz sunt foarte multe variante, dar câteva exemple pe care eu le consider simple și nu foarte departe de obiceiurile noastre de gătit: 

  1. o ciorbă mică cu multe legume, plus chifteluțe de curcan la cuptor cu piure de cartofi dulci și o salată mică de varză sau crudități la alegere;
  2. pește cu orez cu legume și legume sotate extra;
  3. mușchiuleț de porc la cuptor cu ciuperci sote și cartofi albi la cuptor;

Seara se poate repeta masa de la prânz, dar în cantități mai mici sau se poate face o salată care să conțină și proteine (fie din carne, ouă, brânză sau leguminoase), în care se pot adăuga paste sau se poate consuma cu pâine integrală. De asemenea, ciorbele pot fi o bună variantă pentru serile anotimpurilor mai reci, însoțite de pâine integrală, un iaurt sau brânză slabă tip cottage sau brânză de vaci.

  1. Ce trebuie să evităm când vine vorba despre micul dejun, prânzul și cina copiilor?

Este bine să evităm pe cât posibil prăjelile, precum și cantitățile mari de ulei folosite la gătit, obicei destul de împământenit în bucătăria românească. Din observațiile mele, folosim uleiul în exces și totul este îmbibat în grăsime, iar aceasta este altă cauză a „epidemiei' de obezitate de la noi.

  1. Ce jocuri pot folosi părinții și bunicii ca să îi convingă pe cei mici să mănânce cât mai sănătos?

Cred că mai importante decât jocurile sunt educația nutrițională a copiilor, să le spunem de unde vin alimentele, cum sunt crescute, implicarea acestora la gătit și la deciziile asupra meniului.

  1. Ce gustări sănătoase recomandați pentru cei mici?

Între mese le putem oferi copiilor fructe proaspete, fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune, arahide, caju, etc.), precum și iaurt sau alte lactate. Copiii au nevoie de cantități mai mari de lactate pentru calciu și proteine.

  1. Cum putem distribui tipurile de alimente într-o farfurie, ca să avem o masă echilibrată?

După principiile NutriPorției, și anume: jumătate din farfurie trebuie să conțină legume, fie crude, fie gătite (chiar și o ciorbă plină de legume), un sfert din farfurie va conține alimente bogate în proteine (carne, pește, ouă, brânzeturi slabe, leguminoase), iar sfertul rămas îl umplem cu carbohidrați (pâine integrală, paste, orez, cartofi, mămăligă și alte derivate din cereale).

  1. Cât de mult contează să avem un plan alimentar clar și echilibrat pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor?

Nutriția influențează cel mai mult creșterea și dezvoltarea copiilor. Vedem la copiii subnutriți cât de mult le este afectată creșterea în înălțime, ireversibil de cele mai multe ori. O alimentație săracă fie în calorii, dar mai ales în nutrienți, afectează semnificativ și dezvoltarea creierului, precum și procesele cognitive. Din păcate, sunt multe cazuri de copii cu obezitate care sunt malnutriți, adică au deficiențe nutriționale, din cauza unei alimentații care le oferă „calorii goale' și nu suficienți nutrienți esențali.

  1. Cum putem să gestionăm dorințele copiilor când vine vorba de dulciuri? Cu ce le putem înlocui?

Poftele sunt normale și trebuie acceptate, dar nu scăpate de sub control. Un copil alimentat corect nu ar trebui să aibă pofte de dulce foarte mari. Porția este cel mai important element când vine vorba de consumul de dulciuri și există și variante făcute în casă care nu sunt doar dulci, sunt și nutritive (clătite cu iaurt și brânză de vaci, plăcinte cu mere sau brânză dulce, checuri cu nuci și banane sau morcovi, batoane din fructe uscate, nuci, semințe și fulgi de ovăz).

  1. Ce alimente trebuie să avem neapărat în casă dacă ne dorim să ne hrănim sănătos?

În primul rând, fructe și legume, mai ales că peste un sfert dintre români nu consumă legume zilnic. Importante sunt și leguminoasele (năut, fasole, linte, mazăre verde), fructele oleaginoase (nuci, arahide nesărate și neprăjite, alune de pădure, migdale, caju, etc.), ciupercile, iaurtul, ierburile aromatice, cerealele integrale (cereale de mic dejun, pâine integrală sau paste, orez, etc.), uleiul de măsline. Mai ales pentru copii, carnea, peștele și ouăle sunt surse importante de proteine și nu ar trebui să lipsească din meniul săptămânal.

  1. Ce gustări recomandați pentru pachetul copiilor la școală?

Cel mai practic ar fi un fruct și un pod de palmă de fructe oleaginoase la alegere (nuci, alune de pădure, arahide neprăjite, migale, caju). Pentru varietate, se mai poate pune un iaurt cu o banană sau 2-3 biscuiți cu ovăz făcuți în casă. De asemenea, un sandwich mic cu fâșii de carne la cuptor, nu cu mezeluri. Nu recomand gustările prea dulci.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton