Gogoșile pot fi desertul ideal atunci când ținem post. Se prepară ușor și sunt delicioase. Ai nevoie doar de făină, drojdie, apă călduță, ulei și coaja de la o lămâie, dar și de puțină îndemânare. Chiar dacă ești la dietă, uneori e bine să mai faci câte o excepție. Consumate cu moderație, gogoșile nu te împrietenesc cu kilogramele în plus.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Dacă urmezi întocmai pașii, vei obține niște gogoși mari și pufoase, ca cele pe care le achiziționezi din patiserii. Adevărul este că deserturile copilăriei sunt întotdeauna cele mai bune, iar gustul lor este unic. Dacă le prepari întocmai, trebuie să ai grijă și cât le lași la dospit.
Ingrediente pentru gogoșile de post:
- 500 gr de făină
- un pliculeț de drojdie uscată sau un cubuleț de drojdie proaspătă
- 350 ml apă călduță
- 35-40 ml ulei
- o linguriță de zahăr
- o linguriță esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- sare
Cum se prepară gogoșile de post
Făina și sarea se adăpostesc într-un bol. Se adaugă zahărul, drojdia uscată, vanilia, apa călduță, coaja de lămâie și portocală. Începe să se frământe, iar uleiul se adaugă treptat. Când se termină de frământat, aluatul se acoperă cu o cârpă și se lasă la dospit.
Mai târziu, se întinde o foaie de aluat, iar cu ajutorul unui pahar se execută cerculețe de dimensiuni nici prea mari, dar nici foarte mici. Se lasă 15-20 de minute la crescut. Gogoșile sunt apoi prăjite într-o crăticioară cu ulei din abundență. După ce s-au pregătit, se dau cu zahăr pudră.
Ce ingrediente folosim la gogoșile de dulce
- făină albă de calitate superioară (500 g),
- lapte (300 ml),
- unt la temperatura camerei (30 g),
- zahăr alb (30 g),
- drojdie proaspătă (25 g),
- 2 ouă,
- coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală,
- un praf de sare și
- ulei pentru prăjit.
Citește și: Rețetă de turtă dulce cu dovleac și alune. Un desert ideal pentru sezonul rece
Citește și: Rețetă de mămăligă fine dining. Cum o prepară Chef Joseph Hadad
Citește și: Rețetă de ștrudel cu mere. Un desert perfect pentru toamnă
Citește și: Rețetă de gogoși cu gutui. Un desert ideal pentru sezonul rece
Citește și: Rețetă de tocăniță de ciuperci cu roșii. Un preparat perfect pentru post
Mod de preparare gogoși de dulce
Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și lapte călduț. Se așteaptă până se activează drojdia și se face spumă. Se bat gălbenușurile cu 300 de grame de făină, cu ajutorul unui mixer. Se adaugă sarea, zahărul vanilat, coaja de la o lămâie și făina rămasă. Se frământă până când aluatul devine pufos și se lasă la dospit jumătate de oră. După ce a crescut suficient, se fac din cocă rotunduri, care se pun la prăjit. La final se adaugă zahărul sau alt topping.