Rețetă de Varză a la Cluj

Publicat pe

Rețetă de Varză a la Cluj. Cu o vechime de câteva sute de ani, preparatul face furori prin Ardeal, dar și în lume. Combinația de carne, cu varză murată sau dulce, cu orez și mirodenii nu are cum să dea vreodată greș. Iată cum pregătești una dintre cele mai populare mâncăruri de la noi!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Potrivit Cluj.ro, cea mai veche reţetă de varză a la Cluj a fost descoperită de către istoricul Lukacs Jozsef şi datează încă din anul 1695. Pe atunci, se numea „varză în mod clujean', în cartea de bucate. Această rețetă ar fi originară din Șumuleu Ciuc, locul în care exista o mănăstire franciscană. Acolo, unul dintre călugări ar fi inventat preparatul.

Citește și: Rețetă de cornulețe cu smântână și untură

Citește și: Rețetă salată hawaiană.Simplu și rapid!

Citește și: Gem de căpșuni.Rețeta care nu dă greș niciodată 

Citește și: Rețetă de budincă de lămâie.Un desert răcoritor

Rețetă de Varză a la Cluj. Ingrediente 

  • 1 kg varză murată 
  • 600 g carne tocată
  • 150 g orez 
  • 1 ceapă 
  • 1 morcov 
  • 40 ml bulion
  • 60 ml ulei 
  • 1 linguriță cimbru uscat 
  • 1 linguriță pudră de usturoi 
  • 1 linguriță boia dulce 
  • 1 linguriță boia iute 
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper  
  • ½ legătură mărar

Rețetă de Varză a la Cluj. Mod de preparare 

  • Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. 
  • Poți să pui varza la desărat, în apă rece, aproximativ 2 h, schimbând ocazional apa. Nu este obligatoriu. 
  • Fierbe orezul, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi pune orezul să se scurgă de lichid. 
  • Călește ceapa în jumătate din cantitatea de ulei, apoi pune carnea la rumenit împreună cu bulionul, morcovul dat prin răzătoare, mărarul tocat, condimentele, sarea și piperul timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. 
  • Călește varza, pe care ai tocat-o, în restul de ulei aproximativ 1 h, completând din când în când cu apă, până s-a înmuiat. 
  • Într-o tavă de cuptor cu pereții înalți, vei așeza un strat de varză, apoi unul de orez, apoi unul de carne. Continuă cu orezul, cu carnea, apoi cu varza, ultima dată. 
  • Pune tava la cuptor aproape jumătate de oră sau până când se rumenește. 
  • Servește varza cu smântână, cascaval sau verdeață. 

Sursă foto: Profimedia

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter