Rețetă de țușpais de dovlecel. Preparatul bănățean cu care nu dai greș niciodată. Dacă vrei să gătești ceva nou cu dovlecei, căci este și sezonul acestor legume, atunci acest fel de mâncare este perfect pentru tine. Este delicios, ușor de pregătit și cu siguranță va reuși să te surprindă plăcut. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
Țușpais (ciușpais) de dovlecel este un fel de mâncare tradițional sau țărănesc făcut din dovlecei tocați și gătiți lent, de obicei cu ceapă, usturoi și condimente, până se transformă într-un fel de tocătură sau pastă ușor moale. Cuvântul „țușpai' nu este foarte răspândit în toate regiunile, dar în multe zone rurale din România înseamnă o mâncare de legume tocată și gătită simplu, similar cu o tocăniță, dar de consistență mai moale, la fel ca o ciorbă.
Citește și: Cum să coci vinetele corect: fără coajă înnegrită și fără gust amar
Rețetă de țușpais de dovlecel
-un dovlecel
-o legătură de mărar
-două cepe
-o lingură de făină
-trei linguri de ulei
Citește și: Rețeta de zacuscă de vinete a Mihaelei Bilic. Ingredientul secret pentru o textură fină și o aromă bogată
-200 ml de lapte
-100 ml de smântână
-oțet
-sare
-o linguriță de zahăr
-opțional: usturoi zdrobit
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/10/001-cover-71-scaled.jpg)
Rețetă de țuşpais de dovlecel. Mod de preparare
Spală dovlecelul și răzuiește-l foarte bine, apoi pune sare și lasă-l să stea într-o strecurătoare. Toacă mărunt ceapa și călește-o până devine moale și translucidă. Pune făina și amestecă bine, apoi adaugă dovlecelul și laptele fierbinte.
Gătește la foc mediu aproximativ 10 minute, până se îngroașă. Ridică de pe foc, încorporează smântâna și mărarul tocat.
Potrivește cu sare, oțet și zahăr, conform lauralaurentiu.ro. Opțional, adaugă usturoi pisat. Servește cald cu pâine. Poftă bună!
Sursa foto: Imaginea a fost creată cu ajutorul AI.