Vedete activiste la Hollywood şi în România

Publicat pe

Ne imaginăm că viaţa vedetelor e perfectă şi că acestea nu au nici o nemulţumire. Că îşi petrec zilele în lux, mergând de la o petrecere la alta. Celebrităţile rămân însă conectate la ceea ce se întâmplă în lume şi se implică în probleme precum războiul, ecologia şi nedreptatea faţă de cei slabi. Şi, atunci când e nevoie, ies în stradă.

George Clooney Gets Arrested In D.C.

Foto: Hepta

 

În redacţia VIVA!, evenimentele mondene sunt la ordinea zilei. De obicei, ştim unde mergem şi cu cine ne vom întâlni la un eveniment. Luna trecută însă, într-o seară de dumi­nică, m-am trezit în Piaţa Victoriei înconjurată de mii de oameni, printre care şi acele persoane pe care le vedeţi adesea în paginile revistei noastre. Mă aflam la marşul de protest împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Mon­tană şi observam cu surprindere câte vedete au ieşit în stradă, alături de cetăţeni obişnuiţi, pentru a-şi exprima punctul de vedere. Şi atunci mi-am adus aminte de o teorie pe care le-am povestit-o de (prea) multe ori colegelor de redacţie. În 1997, doi teoreticieni, William Strauss şi Neil Howe, publicau Teoria Generaţiilor, conform căreia is­toria se repetă ciclic, o dată la 80 de ani. Autorii au împărţit populaţia în generaţii, iar despre generaţia noastră, care a ajuns la maturitate în timpul unei crize, au spus că este caracterizată de acţiuni şi triumfuri colective. Uitându-mă la ce s-a întâmplat luna trecută în jurul meu, pe stradă sau pe reţelele de socializare, încep să fiu din ce în ce mai convinsă de adevărul teoriei Strauss-Howe.

rOMANIA

Protestatarul, vedetă de copertă

Nu doar în România, ci şi în Statele Unite şi în multe alte ţări, vedetele s-au transformat în oameni obişnuiţi şi şi-au strigat nemulţumirea alături de ceilalţi cetăţeni. Mai mult decât la noi, SUA a fost inundată în ultimii ani de valuri de proteste, iar vedetele nu s-au ferit să ara­te de ce parte a baricadei se află. „Iubesc Occupy Wall Street. Aşa cum spunea John (n.r. John Lennon), un singur erou nu poate reuşi. Fiecare dintre noi trebu­ie să ne transformăm în eroi. Şi voi sun­teţi! Mulţumesc! Cu dragoste, Yoko, scria Yoko Ono pe Twitter în 2011, anul în care au izbucnit protestele Occupy. Mişcarea Occupy Wall Street a avut şi alţi susţinători importanţi, printre care Kanye West, Russell Brand, Alec Baldwin şi Susan Sarandon. În acelaşi timp, de cealaltă parte a oceanului, Vivienne Westwood şi Thom Yorke, so­listul Radiohead, erau prezenţi în mulţimea adunată în faţa Bursei din Lon­dra, la mişcarea Occupy London. Valul de proteste Occupy a devenit atât de amplu, încât revista Time a declarat că personalitatea anului 2011 este Protes­tatarul, titlu obţinut în anii trecuţi de oameni precum Barack Obama, Mark Zuckerberg, Vladimir Putin, Bill Clinton şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Citeste continuarea in numarul de octombrie al revistei VIVA!

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter