Când și cum se acordă vouchere de vacanţă 2025, după noile reguli. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că procedura de acordare a voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public este într-o continuă schimbare încă de la începutul anului, conform Ordonanței de Urgență nr. 156/2024. Potrivit noilor informații, bugetarii vor primi de acum înainte vouchere în valoare de 800 de lei, însă pentru a beneficia de această sumă, trebuie să respecte o serie de reguli. Iată toate detaliile!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Mai precis, de la sumele mari, acum s-a luat decizia ca bugetarii să primească vouchere în valoare de 800 de lei, iar pentru a beneficia de această sumă, ei trebuie să contribuie cu o sumă echivalentă din fonduri proprii, achiziționând pachete turistice de cel puțin 1.600 de lei. Pe lângă această regulă nouă, mai sunt câteva de dus la bun sfârșit, fără de care nu se pot accesa fondurile.
Citește și: Vouchere de vacanță 2025. Cum și când vor primi bugetarii suma de 800 de lei
Când și cum se acordă vouchere de vacanţă 2025, după noile reguli
Pe lângă faptul că trebuie să aleagă un pachet de cel puțin 1.600 de lei pentru a accesa voucherele de vacanță în valoare de 800 de lei, angajații trebuie să completeze și o declarație pe propria răspundere, disponibilă atât în format fizic, cât și online. Prin această declarație, își asumă că vor utiliza suma de 800 de lei pentru a achita un sejur de minimum 1.600 de lei și că vor acoperi diferența din fonduri proprii. După efectuarea cheltuielii, beneficiarii trebuie să prezinte angajatorului o factură care să ateste plata serviciilor turistice.
Ce se schimbă față de anii trecuți
Schimbările nu sunt deloc pe placul angajaților, mai ales că, în trecut, valoarea voucherului era de 1.450 de lei (sau chiar 1.600 de lei în unele cazuri), iar impozitele aferente se calculau pe întreaga sumă. În 2025, impozitele și contribuțiile se vor aplica doar asupra sumei acordate de stat, adică 800 de lei, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor primi 640 de lei, după reținerea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
„Mi-aș dori să revenim la sistemul cu 1.600 de lei. Dar în condițiile bugetare de la finalul anului trecut, mă bucur că am reușit să păstrăm măcar acești 800 de lei. Sunt mai buni decât nimic', a declarat Ministrul Ivan.
Ce-i drept, procedura este diferită față de anii anteriori și, spun autoritățile, puțin mai complicată. Spre deosebire de etapele care erau în trecut, când beneficiarii primeau suma sub forma unui voucher electronic sau card și îl puteau utiliza direct la operatorii turistici, în 2025 va fi nevoie de mai mulți pași administrativi, precum cei enumerați mai sus.
Mai concret, fiecare angajat trebui să demonstreze următoarele lucruri:
- a achitat suma integrală;
- a cofinanțat cu 800 de lei din surse proprii;
- a folosit cei 800 de lei din partea statului pentru acest pachet.
Abia după aceaste etape, angajatorii pot începe procedura de decontare a celor 800 de lei.
Cine are dreptul să primească voucherele de vacanță în 2025
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 156/2024, tichetele de vacanță din 2025 vor fi acordate tuturor angajaților care lucrează în instituții publice, indiferent dacă acestea sunt finanțate integral din bugetul de stat sau funcționează pe baza veniturilor proprii. De asemenea, beneficiază de acest avantaj și salariații din instituții publice autonome, precum Societatea Română de Radiodifuziune și Televiziune.
Pentru a fi eligibili, angajații trebuie să aibă un salariu net care, în luna anterioară acordării voucherului, nu depășește pragul de 8.000 de lei. Tichetele vor putea fi solicitate și folosite în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, iar o condiție esențială este ca acestea să fie utilizate exclusiv pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-9-31.jpg)
Economiștii trag un semnal de alarmă după aceste schimbări
Economiștii nu văd deloc cu ochi buni aceste schimbări, ba chiar avertizează că amânările în aplicarea măsurilor riscă să lovească puternic industria turismului.
„Fiecare zi de întârziere înseamnă o lovitură în plus pentru turismul românesc, deoarece voucherele de vacanță erau, mai ales în perioada sărbătorilor și a vacanței de vară, principalul mijloc prin care mulți români, în special bugetarii, reușeau să plece în concediu', a explicat economistul Adrian Negrescu pentru WOWbiz.ro.
Totodată, aceștia susțin că prin reducerea semnificativă a bugetului și introducerea noilor reguli, s-ar putea reduce drastic numărul celor care folosesc aceste vouchere.
„Dacă acordarea voucherelor este condiționată de o coplată din partea beneficiarilor, mă tem că mulți vor prefera să rămână acasă de sărbători și, dacă le vor primi ulterior, să le folosească abia la vară sau într-o altă perioadă a anului', a adăugat el.
Sursă foto: freepik