Cine sunt pensionarii care se pot trezi cu poprire pe pensie. Legea nu prevedere obligația de a-i informa în prealabil pe cei vizați

Pensionarii din România se pot trezi cu poprire pe pensie, fără niciun preaviz sau notificare directă de la Casa de Pensii. Poprirea poate fi impusă indiferent de tipul pensiei – contributivă, specială, militară sau cu penalitate – iar suma reținută poate ajunge până la 33% din pensia lunară.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Casa de Pensii are dreptul să rețină automat o parte din pensie pentru achitarea datoriilor, iar legea nu prevedere obligația de a-i informa în prealabil pe cei vizați.

Pensionarii care se pot trezi cu poprire

Printre instituțiile care pot solicita poprirea pensiei se numără băncile comerciale, administrațiile fiscale, consiliile locale (pentru impozite neplătite), dar și persoanele fizice, în urma unor hotărâri judecătorești.

Poprirea este o formă legală de executare silită și se aplică până la stingerea completă a datoriei.

Poprirea poate fi impusă indiferent de tipul pensiei – contributivă, specială, militară sau cu penalitate – iar suma reținută poate ajunge până la 33% din pensia lunară. De exemplu, dacă cineva cu o pensie de 1.281 de lei poate pierde 437 de lei, iar un pensionar cu 3.000 de lei va rămâne fără 1.000 de lei din sumă.

Citește și: Ce trebuie să știe pensionarii, în 2025, în legătură cu biletele de tratament valabile în diverse stațiuni balneare din România

De reținut că, pentru pensiile aflate sub nivelul salariului minim net, se poate reține doar partea care depășește jumătate din acest prag, oferind o minimă protecție pentru cei cu venituri foarte mici. În cazul obligațiilor de întreținere, cum sunt pensiile alimentare, reținerea poate ajunge până la 50% din venitul lunar, potrivit cancan.ro.

100.000 de pensionari, afectați de popriri pe pensie în martie 2025

Datele oficiale furnizate de Casa Națională de Pensii Publice arată că, doar în luna martie 2025, un număr de 95.006 pensionari au avut pensiile afectate de popriri. Acest lucru înseamnă că, din veniturile lunare ale acestor persoane, au fost reținute sume semnificative pentru recuperarea unor datorii, fie către bănci, fie către stat. În total, reținerile lunare au depășit 31,6 milioane de lei.

Potrivit dcnews.ro, motivele pentru care pensionarii ajung în această situație sunt multiple: credite bancare neachitate, neplata impozitelor sau a amenzilor, ori acumularea altor datorii personale.

Potrivit legii, băncile și instituțiile financiare pot solicita poprirea pensiei printr-o hotărâre judecătorească, iar ANAF poate iniția executarea silită în cazul neachitării obligațiilor fiscale.

Citește și: Șoferii care au permisul suspendat îl pot recupera acum mai repede. Care sunt condițiile

Citeste si: Schimbări importante în noua lege a pensiilor. Se trece mai devreme la vârsta standard de pensionare de 65 de ani și apar noi reguli privind pensia anticipată

Ce tip de pensie face excepție de la poprire

Executarea silită prin poprire nu afectează doar pensiile, ci și alte venituri periodice, cum ar fi salariile sau indemnizațiile. În cazurile în care o pers are mai multe popriri simultane, reținerile totale nu pot depăși jumătate din venitul lunar net.

Singura excepție notabilă: indemnizațiile de handicap nu pot fi executate silit prin poprire, acestea fiind protejate de lege.

Pensionarii vizați de astfel de rețineri descoperă de cele mai multe ori poprirea direct în fluturașul de pensie sau în contul bancar, când suma încasată este sub așteptări.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton