Recent, Nicușor Dan, care va lupta în turul doi la prezidențiale cu George Simion, a făcut o dezvăluire neașteptată despre liderul AUR. Se pare că cei doi politicieni s-au intersectat în trecut, cu aproximativ două decenii în urmă, pe vremea când ambii activau în cadrul unor organizații nonguvernamentale. Iată ce relație aveau pe vremea aceea cei doi politicieni!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Cu doar câteva zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din România, programat pentru 18 mai 2025, Nicușor Dan, candidatul pro-european și primarul general al Capitalei, a făcut o declarație neașteptată despre contracandidatul său, George Simion, liderul AUR și reprezentantul curentului naționalist. Conform declarațiilor edilului Capitalei, cei doi se cunosc de două decenii, iar drumurile lor s-au intersectat nu o dată.
Cum s-au cunoscut Nicușor Dan și George Simion și ce relație aveau
Nicușor Dan și George Simion s-au cunoscut în perioada 2006–2008, în contextul unor mișcări civice desfășurate în București, axate pe protejarea patrimoniului urban și opoziția față de proiecte controversate de dezvoltare imobiliară. Ambii activau în cadrul unor organizații neguvernamentale și participau la proteste împotriva deciziilor administrației locale, precum construcția Cathedral Plaza, demolarea Policlinicii Colțea și planurile de ridicare a unor blocuri în Piața Ateneului.
„Noi ne ştim de vreo 20 de ani, de când protestam pentru Cathedral Plazza, pentru lucruri de urbanism din Bucureşti', a declarat Nicuşor Dan la B1TV.
„Am participat la demonstrațiile împotriva construirii Cathedral Plaza, care s-a dovedit după 20 de ani o construcție ilegală prin decizie judecătorească definitivă', a scris acesta, acum ceva timp, pe site-ul său oficial de candidat.
Nicușor Dan revenise în 1998 în România, după doctoratul său la Paris și se angajase la Institutul de Matematică. CV-ul său arată că în acei ani începuse să se implice în mișcările civice ce se opunea distrugerii patrimoniului Bucureștiului.
George Simion era proaspăt student. În 2005 terminase liceul și se înscrisese la nou înființata Facultate de Administraţie şi Afaceri a Universității din Bucureşti, iar apoi, după 2008, avea să continue cu un master în Istorie la Universitatea AI Cuza din Iași.
CV-ul său oficial arată că în anul 2006 era liderul grupării „Noii Golani', unde a promovat cunoscutul mesaj „Basarabia e România'. Conform declarațiilor lui, gruparea „se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990'. „În 2006 am început grupul Noii Golani. Eram câţiva prieteni, sătui să fim numiţi generic „studenţi'. Eram studenţi, nu asta era problema, însă ne era silă de a fi puşi în aceeaşi oală cu colegii noştri care în afară de maşini şi celulare altceva nu aveau în minte. Noi făceam şi descopeream lucruri minunate, în numele unor idei, nu pentru zeul BAN. Golani, pentru că aşa au fost numiţi şi manifestanţii anticomunişti din Piaţa Universităţii', scria George Simion în jurnalul său online, potrivit jurnalistului Cristian Șuțu.
Nicușor Dan e, așadar, un personaj cunoscut în contextul acțiunilor de protest față de demolarea Halei Matache în timpul administrației Oprescu. Înainte însă de Hala Matache în Capitală a avut loc episodul construcției blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif. Lucrările de construcție pentru turnul de 29 de etaje încep în anul 2006, odată cu protestul enoriașilor catolici, dar și al societății civile de la acea vreme. O imagine de la un mic protest desfășurat în acel an îi surprinde alături pe Nicușor Dan și George Simion, ce candidează acum la alegerile prezidențiale, scrie Fanatik.
În acea perioadă, Nicușor Dan și George Simion colaborau strâns, participând la mitinguri și acțiuni de protest, inclusiv în sala de Consiliu a Primăriei Capitalei. Dan a menționat că, la acel moment, ideile lor rezonau. Împreună, confecționau bannere și participau activ la manifestații împotriva primarului de atunci, Sorin Oprescu.
Cu toate acestea, Nicușor Dan a subliniat că, în prezent, George Simion s-a schimbat semnificativ, afirmând că „joacă un rol' și că mesajele sale actuale sunt foarte diferite de cele din perioada colaborării lor. Dan consideră că Simion nu mai este persoana pe care a cunoscut-o în urmă cu aproape două decenii.
„Atunci când l-am cunoscut, acum 20 de ani, aveam o relaţie absolut normală. Adică eram nişte tineri care protestam împotriva diferitelor lucruri rele care se întâmplau în Bucureşti, demolări, lucruri din astea pe zona urbană. Era un loc în care făceam nişte meshuri cu spray pe pânză, eram într-un cerc de amici. Mi se pare că de câţiva ani domnul Simion joacă într-un rol. Adică nu mai este cineva cu care acelaşi lucru îl discuţi şi în privat şi în spaţiu public. Mi se pare că joacă un rol', a mai spus Nicușor Dan.
George Simion și Nicușor Dan s-au intersectat și în 2016
Nicușor Dan apare alături de George Simion și în octombrie 2016. Aceștia au fotografiați atunci discutând chiar în sediul USR, mai scrie sursa menționată. La acea vreme, Nicușor Dan se pregătea pentru a doua candidatură la Primăria Capitalei și fondase USR, „o mișcare politică de oameni tineri care să schimbe România, să o așeze pe drumul corect'.
George Simion era la acea vreme președintele unei alte asociații, Platforma Acţiunea 2012, fondată de acesta în anul 2011 și care se axa pe acțiuni ce militau unirea României cu Republica Moldova. „A început realizarea mai multor proiecte cu preocupări legate de reunificarea celor două state româneşti, implicând profesori, studenţi, cercetători şi jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului', scrie Simion în CV-ul său oficial de pe site-ul Camerei Deputaților.
George Simion ar fi fost un susținător al lui Nicușor Dan, participând la protestele USB încă din anul 2012. În acel an își declara public susținerea pentru Nicușor, care candida la acele alegeri și pentru un mandat în Consiliul General al PB.
„E unul de-al nostru care a decis să intre în lupta politică și să candideze ca independent la consiliul și primăria Bucureștiului. Sunt bucuros că pentru prima oară voi vota pentru cineva și nu răul cel mai mic', spunea atunci Simion, potrivit jurnalistului Cristian Șuțu. Cei doi apar împreună la unul dintre protestele de la Hala Matache din 2012.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-32.jpg)
Nicușor Dan: „George Simion este un adversar redutabil”
Cu doar câteva zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din România, programat pentru 18 mai 2025, Nicușor Dan, candidatul pro-european și primarul general al Capitalei, a făcut o declarație neașteptată despre contracandidatul său, George Simion, liderul AUR și reprezentantul curentului naționalist.
Într-un interviu acordat presei, Nicușor Dan a afirmat: „George Simion este un adversar redutabil, cu o capacitate remarcabilă de mobilizare a electoratului. Deși avem viziuni politice diametral opuse, nu pot să nu recunosc faptul că a reușit să aducă în prim-plan teme importante pentru o parte semnificativă a societății românești.'
Această declarație vine într-un moment tensionat al campaniei electorale, în care ambii candidați încearcă să atragă voturile electoratului indecis. George Simion, cunoscut pentru retorica sa naționalistă și eurosceptică, a obținut 40,96% din voturi în primul tur, în timp ce Nicușor Dan a acumulat 20,99%.
În ciuda diferențelor ideologice, Nicușor Dan a subliniat importanța unui dialog civilizat și constructiv în cadrul procesului democratic:
„Este esențial ca, indiferent de rezultatul alegerilor, să putem colabora pentru binele României. Avem nevoie de stabilitate și de un proiect de țară care să unească, nu să dezbine.'
Această abordare conciliantă contrastează cu declarațiile anterioare ale lui George Simion, care l-a acuzat pe Nicușor Dan că este „unealta sistemului' și „continuatorul lui Klaus Iohannis', criticându-l pentru decizia de a candida la președinție și pentru presupusa trădare a bucureștenilor.
FOTO: Facebook, Cristian Șuțu, George Călin