Doi medici rezidenți, colegi de secție, au murit la distanță de două săptămâni. Conducerea spitalului din Iași: „Este un mediu în care se muncește groaznic de mult” / Acuzații grave din partea colegilor la adresa institutului

.

Doi medici rezidenți, colegi în cadrul aceleiași specializări, au murit la o distanță de două săptămâni. Cei doi tineri, de 28, respectiv 31 de ani, își făceau rezidențiatul la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

O tragedie a marcat comunitatea medicală din Iași, după ce doi medici rezidenți, colegi în cadrul aceleași specializări, au pierdut lupta cu viața într-un interval de doar două săptămâni. Impactul acestei tragedii este resimțit și în instutul unde își făceau rezidențiatul, care, potrivit conducerii, supune viitorii medici unui mediu extrem de solicitant.

Cauza deceselor celor doi medici rezidenți

Prima tragedie a avut loc pe 28 martie. George Ștefan Tilă, medic rezident de 31 de ani, s-a stins din viață în timp ce se afla acasă. Acesta era originar din Bârlad, județul Vaslui, și se afla în ultimul an al rezidențiatului, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Cealaltă tragedie a avut loc pe 13 aprilie, la o distanță de doar două săptămâni. Emanuel Mirel Luca, medic rezident tot la Institutul de Gastroenterologie, a fost găsit mort în propria locuință. Tânărul a murit în timp ce încerca să deschidă geamul și, deși inițial s-a crezut că este vorba despre un infarct, rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar.

Conducerea spitalului: „Este un mediu în care se muncește groaznic de mult'

Cele două tragedii au produs un impact puternic și în cadrul instituției unde tinerii își făceau rezidențiatul. Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan, a recunoscut că este un mediu în care „se muncește groaniz de mult'.

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?', a declarat dr. Anca Trifan.

Potrivit acesteia, Emanuel Mirel Luca avea o viață liniștită și nu era consumator de droguri sau alcool. Medicul rezident a acuzat unele probleme minore de sănătate, iar analizele detaliate nu au indicat vreo afecțiune gravă. El nu făcuse gărzi în ultimele două săptămâni – următoarea gardă era programată joi, iar cu o zi înaintea decesului, fusese liber.

„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…', a declarat dr. Anca Trifan.

Citește și: Cine sunt pensionarii care pot primi în plus 533 de lei lunar și ce acte se depun pentru a primi acest ajutor

Citește și: Alexandra, studenta din Cluj care a murit la 22 de ani, înmormântată la Năsăud! Preotul, mărturie sfâșietoare: „Azi o pun pe Alexandra lângă bunica ei, în pământ”

Citește și: Mario Vargas Llosa a murit la 89 de ani. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură va fi incinerat: „Opera sa va rămâne o moștenire durabilă pentru viitoarele generații'

Citește și: Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza l-a cunoscut personal pe Arsenie Boca: 'Aceia care au revenit la locul de veci au simțit împlinirea sfințeniei sale'. Când a fost canonizat regretatul părinte

Epidemie de infecții respiratorii virale și gărzi de 34 de ore în cadrul institutului

Potrivit presei locale, tânărul rezident, cât și unii colegi de pe secție au trecut prin episoade de infecții respiratorii, precum gripa sau COVID-19, uneori chiar în același timp. Și în rândul personalului au fost confirmate mai multe teste pozitive la virusuri respiratorii, însă majoritatea cazurilor au fost ușoare. Mulți dintre angajați au continuat să vină la muncă, în ciuda stării de sănătate, încercând să-și protejeze colegii. Cu toate acestea, leziunile pulmonare descoperite ulterior la autopsie pot fi corelate cu urmele lăsate de infecțiile severe.

Pe rețelele sociale, unii medici rezidenți din cadrul institului s-au plâns, sub anominat, că sunt supuși unui ritm de lucru infernal. Multe sarcini care trebuiau făcute de referenții medical sau personalul medical auxiliar le-ar fi revenit, în schimb, lor.

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT (prin curtea spitalului, de urcat dealul de la Spiridon cu tărgile cu pacienții) sau transfer la alte specializări, tot rezidenții le fac. La ambulatoriul de gastroenterologie, unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize, treaba pe clinică și pacienții internați. Asistentele țipă la rezidenți, comentează când le pui să facă până și chestii elementare sau când le rogi să sune un brancardier să trimită pacientul la o explorare. Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32-34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament', se menționează în unul din acestea.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton