După Ilie Bolojan, și Nicușor Dan se declară în favoarea tăierii banilor pentru partide: „Eu sunt pentru, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo”

.

Nicușor Dan se declară în favoarea tăierii banilor pentru partide, însă atrage atenția că măsura nu va produce economii semnificative în bugetul de stat. Anterior, Ilie Bolojan, propunerea de premier al președintelui ales, a susținut aceeași idee, argumentând că ar fi un gest de responsabilitate în fața crizei bugetare.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Partidele politice din România beneficiază de subvenții generoase din bani publici. Teoretic, acești bani ar trebui să ajute democrația. În realitate, ajută campaniile de imagine, consultanții „de partid’ și un sistem care se ține în viață singur.

Citește și: Povestea carnețelului negru al lui Nicușor Dan. A apărut cu el la PRO TV, iar la Antena 1 a dezvăluit ce scrie în el și cine i l-a oferit


După Ilie Bolojan, și Nicușor Dan se declară în favoarea tăierii banilor pentru partide

Președintele ales Nicușor Dan susține că și el este în favoarea tăierii banilor pentru partide, dar face o precizare importantă. Măsura nu va avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că marile probleme se află în alte zone.

„Eu sunt pentru şi pentru a discuta unde pot să meargă banii aştia, dar sumele cele mai mari nu sunt acolo. Noi vorbim de 30 de miliarde de lei şi sumele de care spuneţi dumneavoastră sunt câteva zeci de milioane. Sunt şi ei nişte bani, dar trebuie să ne uităm la 30 de miliarde de lei’, a spus Nicuşor Dan.

Citește și: Nicuşor Dan, prima întâlnire cu un înalt oficial european. Ce a vorbit noul președinte al României cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European


Citește și: Ion Cristoiu, atac dur la adresa Andreei Raicu, după ce a îmbrăcat-o pe Mirabela Grădinaru, Prima Doamnă a României: „Ea i-a făcut rochia „răvășitoarei’. Nu face rochii, le ia din China și le revinde!’

Ilie Bolojan vrea reglementarea banilor după modelul german

Și Ilie Bolojan a susținut ideea reducerii finanțării partidelor politice, subliniind însă că banii ar trebui gestionați mai eficient. El propune un model asemănător cu cel aplicat fundațiilor din Germania, unde fondurile sunt direcționate în principal către formarea și dezvoltarea membrilor partidului.


„Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide pentru a fi mai competitivi, mai profesionişti; pe partea de traininguri, pe partea de schimburi de experienţă, pentru că în felul acesta, această investiţie care se face din banii publici se va întoarce prin serviciile pe care aceşti oameni le vor aduce ţării noastre, acolo unde sunt, pe un post, în favoarea cetăţenilor’, a spus Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.