Chiar și Ion Iliescu l-a felicitat pe Nicușor Dan după ce a devenit președinte: "Victoria dumneavoastră exprimă o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă, onestă și orientată spre viitor"

.

Fostul președinte Ion Iliescu i-a transmis un mesaj lui Nicușor Dan pe blogul său, în care l-a felicitat pentru victoria în alegeri și și-a declarat convingerea că acesta va fi un președinte echilibrat. Nicușor Dan a câștigat turul II al alegerilor prezidențiale în fața lui George Simion cu un avans de aproximativ 830.000 de voturi, după o revenire unică în istoria României.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Fostul președinte al României Ion Iliescu (1990-1996, 2000-2004) i-a adresat un mesaj de felicitare noului președinte Nicușor Dan, în care spune că alegerea lui arată „aspirația profundă' a românilor pentru o conducere responsabilă.

nicusor-dan0-3nicusor-dan0-3

Ion Iliescu l-a felicitat pe Nicușor Dan

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, l-a felicitat pe președintele ales pentru victoria în alegerile prezidențiale și se declară convins că va exercita „această responsabilitate cu demnitate și cu simțul datoriei față de națiune'.

„Stimate Domnule Președinte,

Vă adresez cele mai sincere felicitări pentru încrederea pe care poporul român v-a acordat-o prin alegerea dumneavoastră în cea mai înaltă funcție a statului. Victoria dumneavoastră exprimă o aspirație profundă a cetățenilor pentru o conducere responsabilă, onestă și orientată spre viitor.

Experiența acumulată în domeniul administrației și implicarea constantă în viața publică sunt temeiuri pentru a spera într-un mandat prezidențial marcat de echilibru, respect pentru valorile democratice și grijă față de bunăstarea tuturor românilor.

„România traversează o perioadă complexă, cu provocări economice, sociale și geopolitice deosebite”

România traversează o perioadă complexă, cu provocări economice, sociale și geopolitice deosebite. Tocmai de aceea, este esențial ca toate forțele politice democratice să conlucreze, să lase deoparte spiritul conflictual și să sprijine instituția prezidențială în efortul de a asigura stabilitate, continuitate și direcție clară pentru țară.

România are nevoie de coerență, dialog și angajament ferm în consolidarea instituțiilor democratice și a parcursului său european. Sunt convins că veți exercita această responsabilitate cu demnitate și cu simțul datoriei față de națiune.

Vă doresc mult succes în îndeplinirea misiunii pe care v-ați asumat-o și puterea de a rămâne fidel idealurilor de echitate socială și progres', a scris Ion Iliescu pe blogul personal.

Citește și: Nicușor Dan și-a dus fiica, astăzi, la școală, păziți de un ofițer SPP. Cum a fost surprins noul președinte al României: „Așa arată normalitatea pe care o merităm!”

Citește și: Tristan Tate a anunțat că pleacă din România după alegerile prezidențiale câștigate de Nicușor Dan: „Mulțumesc pentru amintirile plăcute!’ / Ce postase despre George Simion înaintea rezultatului final

Ce urmează după ce Nicușor Dan a fost votat președintele României

Faza post-electorală cuprinde o serie de etape importante, inclusiv validarea rezultatelor de către autoritățile competente, posibilitatea contestării acestora în cazul suspiciunilor de nereguli, ceremonia de investire a președintelui ales și, în final, procesul de formare a noului guvern.

După anunțarea rezultatelor oficiale ale turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025, urmează o serie de etape importante. Curtea Constituțională a României (CCR) va valida rezultatele, confirmând legalitatea procesului electoral. Acest lucru este prevăzut în Constituția României și în Legea nr. 370/2004.

În cazul în care există contestații privind rezultatele, acestea pot fi depuse în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, pe motive de fraudă electorală. Aceste contestații sunt adresate Curții Constituționale, care are obligația de a le soluționa.

Procesul de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale are loc de obicei în câteva zile după anunțarea oficială a rezultatelor primului tur de către BEC. Curtea Constituțională are termene specifice pentru a se pronunța asupra oricăror contestații, ceea ce poate influența calendarul final al validării.

Cu toate acestea, calendarul validării poate fi afectat de procese în curs, cum ar fi renumărarea voturilor sau contestațiile legale. Deși termenul exact poate varia, procesul este în general accelerat pentru a asigura o tranziție de putere la timp. Posibilitatea contestațiilor, totuși, introduce un grad de incertitudine și poate prelungi perioada de validare.

Citește și: Cum comentează Iulia Albu ținutele cuplurilor Mirabela Grădinaru – Nicușor Dan, Ilinca – George Simion și Cristela – Călin Georgescu, din ziua votului: „Lupta se anunță strânsă între cei doi candidați și nu numai la urne / EXCLUSIV

Validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale este o prerogativă constituțională a Curții Constituționale a României (CCR). Această validare reprezintă confirmarea oficială a legitimității alegerilor și a mandatului președintelui ales. După validarea rezultatelor de către CCR, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales. Conform articolului 82 din Constituție, acesta va depune jurământul în fața Camerei Deputaților și a Senatului, reunite în ședință comună.

Preluarea oficială a mandatului de președinte al României are loc abia după depunerea jurământului în fața Parlamentului reunit. Acest moment este prevăzut în articolul 82 din Constituție, care stipulează că mandatul prezidențial începe la data depunerii jurământului, nu la anunțarea rezultatului alegerilor.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton