Conducătorii auto care iau medicamente puternice pentru răceală sau durere vor trebui să aibă obligatoriu reţetă, altfel riscă să ajungă după gratii. Dacă trece de parlament în forma actuală, legea se va aplica într-un an, timp în care Ministerul Sănătăţii trebuie să publice întreaga listă a tratamentelor care pot ieşi pozitiv la testele antidrog.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Există un amendament din lege care incriminează orice substanţă psihoactivă prezentă în sângele şoferului. Astfel oricine conducător auto care ia medicamente puternice pentru răceală, dureri, diabet, alergii sau depresie trebuie să aibă reţetă.
Cuprins
Şoferii care nu au reţeta la ei riscă închisoarea
Dacă legea va intra în vigoare, când suntem opriţi în trafic şi ştim că am consumat medicamente de răceală, de exemplu, pe lângă actele maşinii şi cele de identitate trebuie să arătăm şi reţeta pentru pastile, altfel riscăm dosar penal şi chiar închisoare.
„Ceea ce spunem noi în momentul de faţă, că luăm o pastilă de cap, în viitoarea reglementare înseamnă că am săvârşit o infracţiune dacă luăm pastila respectivă fără a avea şi o reţetă. Consider că ne complicăm în mod nejustificat', a declarat avocatul Adrian Cuculis la Observator.
Medicii spun că multe pastile banale rămân în corp câteva ore după ce efectul lor a trecut, iar astfel la testarea antidrog rezultatul poate fi pozitiv.
„Ibuprofen plus codeină poate să-şi facă efectul în 6, 8 ore în cel mai rău caz, după care el nu mai afectează în niciun fel sistemul nervos central, creierul, însă rămâne rezidual în corp zile întregi', a explicat Vlad Zaha, expert în politici antidrog.
Specialiștii susțin efectuarea analizelor cantitative la drogurile din sânge, nu doar a celor calitative
Potrivit lui Evelin Cristescu, medic de familie, „sunt medicamente şi substanţe care în principiu nu ar trebui să-i afecteze capacitatea de a conduce, dar fireşte că depinde de la om la om'.
Specialiştii reclamă faptul că în România nu se vor mai face analize cantitative la drogurile din sânge, ci calitative. Astfel, nu se va mai putea depista când s-a consumat o anumită substanţă.
„Ne lasă doar cu analizele de prezent, absent, de substanţă sau fără substanţă. Codeina în organism, după ce se consumă medicamentul, se transformă într-o altă substanţă, anume morfină, care poate fi practic heroină. Acesta nu poate fi distins faţă de codeină fără o expertiză medico-legală', informează Vlad Zaha.
Mai multe ţări europene au impus praguri minime de consum de substanţe
Multe ţări au impus praguri minime, pentru alcool şi stupefiante, pentru care nu se impune incriminarea șoferilor.
„Dacă consumi anumite substanţe psihoactive poţi ieşi pozitiv, chiar dacă fals, dar fals-pozitiv la cocaină. Nu pot să scot reţeta din buzunar şi să spun că am luat o pastilă de cap şi te lasă în pace. Nu!', a atacat Cuculis noua propunere.
Dacă va trece de Parlament, legea va intra în vigoare peste un an. În timpul acesta, Ministerul Sănătăţii este obligat să stabilească o listă cu medicamentele care au substanţe psihoactive în compoziţie. Şoferii prinşi pozitivi şi fără prescripţie medicală ar putea risca între unu şi cinci ani de închisoare.