Rareș Ion, tânărul mort din cauza supradozei, a fost prins cu droguri în urmă cu trei ani, dar a scăpat de dosar. El a fost prins atunci la Neversea cu marijuana și Xanax. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a pasat cazul Agenției Națională Antidrog, care s-a desființat între timp.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Rareș Ion, un tânăr de doar 20 de ani, a murit în urma unei supradoze, la doar o zi după ce a apărut pe platforma de socializare TikTok într-o stare gravă. Ce nu s-a știut până acum este că el se afla în atenția autorităților încă de la 17 ani, când a fost prins cu droguri la festivalul Neversea. DIICOT a renunțat atunci la acuzații, iar cazul a fost pasat Agenției Naționale Antidrog, o instituție care între timp a fost desființată.
Rareș Ion, tânărul mort din cauza supradozei, a fost prins cu droguri în urmă cu trei ani, dar a scăpat de dosar
Rareș Ion, tânărul de 20 de ani care a murit în urma unei supradoze, era cunoscut autorităților încă din anul 2022, când avea doar 17 ani. La acea vreme, el a fost prins cu droguri asupra sa în municipiul Constanța, în timpul festivalului Neversea, însă cazul său nu a fost finalizat cu un dosar penal, conform fanatik.ro. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a renunțat la acuzații și a pasat dosarul Agenției Naționale Antidrog, o instituție care între timp a fost desființată pentru lipsă de eficiență.
Potrivit datelor din dosar, Rareș Ion a fost depistat de jandarmi pe data de 7 iulie 2022 cu două pliculețe suspecte asupra sa. Unul conținea 0,18 grame de cannabis (marijuana), iar celălalt un comprimat și jumătate de Alprazolam, un medicament puternic anxiolitic, cunoscut și sub denumirea de Xanax, folosit adesea ca drog recreațional.
Ambele substanțe se regăsesc în tabelul III al Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, fiind interzise. Cu toate acestea, în loc să continue cercetările, procurorii DIICOT au predat cazul Agenției Naționale Antidrog, care nu a luat măsuri concrete. Între timp, instituția a fost desființată, iar tânăruș a continuat să consume substanțe interzise, finalul fiind unul tragic.
De ce nu a fost tânărul condamnat penal atunci
Rareș Ion a ajuns să fie cercetat penal pentru prima dată pe când era încă minor. În anul 2023, dosarul său a fost preluat de DIICOT și conexat cu cel al rețelei de traficanți care îi furnizaseră substanțele interzise.
Ulterior, în același an, cauza a fost disjunsă, iar procurorii au continuat investigația doar pentru acuzația de deținere de droguri în vederea consumului propriu, o infracțiune considerată ușoară, sancționabilă cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Doi ani mai târziu, instanța a decis să nu îl trimită în judecată, invocând atât vârsta fragedă a lui Rareș Ion, cât și cantitatea redusă de droguri găsită asupra sa. În ordonanța de clasare, magistrații au menționat că „datele referitoare la persoana autorului arată că există premisele corectării conduitei sale și în absența angajării răspunderii penale'.
Cu alte cuvinte, autoritățile au considerat că tânărul putea renunța la consumul de droguri și își putea schimba comportamentul chiar și fără o condamnare penală.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-238.jpg)
Motivul pentru care procurorii au închis acest caz
Procurorii care se ocupau de acest caz au invocat și faptul că ancheta în care era vizat Rareș Ion ar presupune costuri ridicate pentru stat, în contextul în care fapta nu este considerată deosebit de gravă.
„Apreciez că în cauză sunt incidente disp. art. 318 C.p.p., în raport de următoarele aspecte: conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire (constând în deţinerea unei cantităţi mici de drog de risc, în vederea consumului propriu, lipsa antecedentelor penale), urmările produse (constând într-o atingere redusă adusă relaţiilor sociale ocrotite de lege), existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea infracţiunii precum şi eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal şi gravitatea infracţiunii produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia', a scris procurorul de caz, conform unor documente consultate de sursa citată anterior.
Pe data de 8 iulie 2024, Rareș Ion a oferit ultima sa declarație în calitate de inculpat, menționând că acceptă să participe atât la un program de consiliere organizat de Agenția Națională Antidrog, cât și la un tratament de dezintoxicare într-o unitate medicală specializată.
La câteva luni după această declarație, Agenția Națională Antidrog a fost desființată. În luna noiembrie a anului trecut, consiliera de stat Victoria Stoiciu, din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a anunțat înlocuirea instituției cu o nouă structură: Agenția Națională pentru Coordonare și Politici în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor.
Sursa foto: arhivă/ Facebook