Incepand inca din luna iunie, printre alimentele preferate de pe masa romanilor isi fac loc si rosiile. Desi e considerata leguma, in realitate tomatele sunt fructe si sunt nu doar delicioase, cat sunt sanatoase si extrem de nutritive. Iata care sunt principalele beneficii pentru sanatate pe care le obtinem consumand rosii, mai ales crude, intr-o salata delicioasa de vara.
Beneficiile rosiilor pentru sanatate
Desi le spunem rosii, ele vin intr-o varietate de culori, in functie de soiul pe care alegem sa il consumam. Traditional insa, rosiile au culoarea ce le da si numele si sunt o sursa excelenta de apa si vitamine in perioada verii.
Rosiile contin in proportie de 95% apa, iar restul de 5% consta in carbohidrati si fibre. Totodata, acest aliment minune e foarte sarac in calorii, o rosie medie (123 g) avand doar 22 calorii. Acest lucru face rosiile excelente pentru perioadele in care incerci sa mananci mai sanatos si sa pierzi din kilogramele acumulate in plus.
Vitaminele si mineralele pe care le gasesti in rosii
Rosiile mai sunt si o sursa excelenta de vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina K.
Vitamina C: este un antioxidant ce este continut inclusiv de rosii. Intr-o rosie de dimensiune medie gasesti cca 28% din doza zilnica recomandata.
Potasiul: un mineral necesar pentru controlul tensiunii si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare