Casele lui Charles din România

Publicat pe

O vizită în satele din Transilvania este ca o întoarcere în timp. În sensul bun al cuvântului. După ce a călătorit în cele mai exclusiviste zone ale lumii, prinţul Charles a descoperit farmecul aşezărilor rurale autentice. Aici, în România.

 

În 1998, după o vizită oficială în România, moştenitorul coroanei britanice descoperea ţinutul Transilvaniei şi îşi amintea emoţionat, aşa cum a mărturisit ulterior, de poveştile pe care le asculta în copilărie. L-au impresionat peisajele unice, cum în Anglia nu mai sunt de la 1800, potrivit presei din regat, casele mici şi simple, oamenii buni şi metodele lor străvechi de a se gospodări.

 

Din acel an, prinţul Charles a revenit mereu aici, s-a implicat în proiectele de conservare şi restaurare a valorilor tradiţionale româneşti şi a cumpărat chiar câteva case în Ardeal. Ulterior, s-a alăturat Fundaţiei Mihai Eminescu Trust şi a devenit unul din cei mai importanţi ambasadori ai României în lume, promovând intens frumuseţea acestor locuri. Cea mai cunoscută proprietate din Ardeal a prinţului se află în Viscri, sat întemeiat acum câteva sute de ani, unde se află o biserică fortificată din secolul al XIII-lea, cea mai veche din Transilvania.

 

Casa lui Charles nu este însă atât de veche. Ridicată la sfârşitul secolului 19, locuinţa ar fi costat 15.000 de euro şi a fost reno­vată ulterior folosind doar materiale naturale din zonă. Interesantă e însă legătura care s-a făcut între vizitele prinţului în România şi viaţa lui pri­vată. De ceva vreme presa britanică dă ca sigur divorţul dintre Charles şi Camilla, femeia pe care acesta a iu­bit-o mai bine de trei decenii. Dacă toată lumea e de acord că regina s-a săturat de excesele alcoolice ale du­cesei de Cornwall, de ambiţia de a urca pe tron sau de cheltuielile extra­vagante ale acesteia, în ce priveşte neînţelegerile dintre soţi părerile sunt împărţite. În vreme ce susţină-torii lui Charles pretind că acestuia nu i-ar plăcea obiceiul soţiei sale de a consuma alcool, fanii Camillei au avansat ipoteza năucitoare potrivit căreia prinţul de Walles şi-ar fi găsit o nouă iubită în România. Cum toate sunt doar speculaţii tabloide, rămâne de văzut care vor fi comunicatele ofi­ciale venite din partea Casei Regale.

 

Ambasadorii Transilvaniei

 

Dacă proprietatea din Viscri a intrat în patrimoniul UNESCO, casa din Valea Zălanului a fost inclusă de Va­nity Fair în 2012 în topul celor mai frumoase proprietăţi din lume. Se pare că modernul şi tradiţionalul s-au îmbinat mai bine în acest sat din Covasna, cel puţin după preferinţele prinţului Harry. Acum doi ani, când şi-a petrecut sărbătorile pascale în România alături de un grup de prie­teni, fiul cel mic al lui Charles a fost cucerit de aceste locuri, semn că liniştea şi pitorescul lor nu-i dezamă-gesc pe iubitorii de distracţii.

 

De când moştenitorul tronului brita­nic a descoperit frumuseţea Ardealu­lui şi s-a implicat în conservarea valo­rilor tradiţionale de aici, s-au făcut numeroase corelaţii între el şi Vlad Ţepeş, domnitorul care a fost mult timp „imaginea' Transilvaniei. Prinţul însuşi a declarat că este unul dintre urmaşii valahului, familia de Windsor având rădăcini genealogice înrudite cu dinastia din care făcea parte voie­vodul. Dacă până acum câţiva ani le­genda contelui Dracula a fost punctul central al strategiilor de marketing, vizitele prinţului Charles completează şi întăresc valoarea şi unicitatea aces­tui ţinut. Şi faptul că proprietăţile lui sunt deschise pentru oaspeţi şi oricine poate dormi în camera Alteţei Sale au contribuit, fără îndoială, la creşterea numărului de turişti din ultimii ani.

 

Casele lui Charles din România Casele lui Charles din România
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter