Champagne

Publicat pe

Drumul sampaniei porneste de la ‰pernay, capitala regiunii Champagne-Ardenne. Renumita zona viticola care aspira la includerea in Patrimoniul UNESCO seduce sute de mii de turisti in fiecare an care viziteaza ‰pernay, oras aflat la 140 km de Paris, pentru a descoperi cateva dintre secretele fabricarii bulelor de sampanie.

Putina istorie
In secolul al XVII-lea, vinurile de Champagne erau albe sau roze, putin acidulate. Calugarii benedictini Dom Perignon, Dom Ruinard sau Fr¨re Jean Oudard au descoperit tehnica fabricarii sampaniei si au asigurat astfel faima acestor locuri. Se pare ca, dupa ce a degustat prima data sampanie, Dom Perignon, considerat parintele sampaniei, ar fi exclamat: „Parca beau stele! Incepand cu 1820, sampania a inceput sa fie exportata in lumea intreaga si astazi este considerata regina vinurilor de lux.

Champagne-Ardenne

Avenue de Champagne
Marile case de productie de sampanie sunt concentrate pe Avenue de Champagne din ‰pernay. Comparata cu Champs-‰lysées, Avenue de Champagne a fost numita incepand din 1994 „locul celor mai rafinate gusturi. Cladiri somptuoase construite la inceputul secolului XX se inalta de-o parte si de alta a acestei artere, devenita loc de promenada atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

Champagne-Ardenne

Bun-venit in universul degustarilor!
Atat la marile case, cat si la micii producatori ai posibilitatea sa te initiezi in degustarea de sampanie. Aici inveti sa observi, sa simiti, sa gusti, sa descoperi aromele. Da-i crezare lui Madame de Pompadour care spunea ca sampania este singurul vin care lasa frumoasa o femeie dupa ce aceasta a baut. Nu ezita sa incerci delicatesele bucatariei din Champagne, printre care celebra tocana de legume si carne de porc, specialitatile din melci sau foie gras. La desert, alege faimoasele Bouchons de Champagne, pe care le gasesti in ciocolateria lui M. Dallet, considerat unul dintre cei mai buni maestri ciocolatieri din Franta.

Champagne-Ardenne

Inedit
Raul Marne este navigabil, astfel ca poti inchiria o barca pentru a ajunge de la Paris la Ardenne. De asemenea, poti vedea Marne si regiunile viticole de pe unul dintre vaporasele care pleaca din Cumi¨res si au ca punct de destinatie Boursault. Daca transportul pe apa nu se numara printre preferintele tale, alege sa descoperi regiunea Champagne intr-una dintre trasurile care fac curse regulate si au intre 12 si 24 de locuri.

Epernay in cifre
Are putin peste 26.000 de locuitori si 20.000 de ha de vita de vie.
In cei 110 km de pivnite se afla 200 de milioane de sticle de vin.
Peste 450.000 de turisti ajung anual in oras atrasi de frumusetea locurilor si de faima sampaniei.
10 dintre cele mai faimose Case de sampanie se afla aici: Maison De Castellane, Maison Mo«t et Chandon, Maison Mercier, Maison Perrier-Jou«t, Maison Demoiselle, Maison Comtesse Lafond, Maison Boizel, Maison Esterlin, Maison De Venoge si Maison Pol Roger, toate situate pe Avenue de Champagne sau pe strazile apropiate.

Ilie NastaseIlie Nastase: „Imi place foarte mult regiunea Champagne-Ardenne. Aici se fabrica sampania. Nu exista o alta regiune care sa se compare cu aceasta. In plus, aici se mananca foarte bine.

Florentina Liutic, Fotografi: Hepta

 

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă