Harrods - Locul în care ai toate șansele să-ți întâlnești vedetele preferate

Publicat pe

Având gravat pe piedestalul clădirii motoul „totul pentru toți, oriunde', Harrods a demon­strat în lunga sa istorie că e într-adevăr un maga­zin-imperiu, un fel de Mecca al pasionaților de shopping sau locul în care ai toate șansele să-ți întâlnești vedetele preferate.

 

Poate că Londra nu va lua vreo­dată premiul pentru cel mai apetisant mic dejun din lume, însă în ceea ce privește atracțiile turistice capitala Angliei se află în top. Dacă ajungi aici, bifează rapid principa-lele puncte de interes pe care le propune orice ghid turistic sau manual de geografie – Palatul Buckingham, Piccadilly Circus, Westminster Abbey, Big Ben–, sau fă o plimbare romantică prin boemul Notting Hill ori un picnic în Primrose Hill.

 

După ce ai admirat muzeele, palatele și, în general, toate clădirile cu valoare istori­că din oraș, rezervă-ți cel puțin o zi pentru Harrods, celebrul magazin-imperiu aflat pe Brompton Road. Din punct de vedere al tradiției, Harrods este la fel de impor­tant ca oricare alt punct de atracție din Londra cel puțin din două motive: în pri­mul rând, clădirea în care se află acum a fost construită la începutul secolului tre­cut, iar în al doilea, aici a fost instalat pri­mul lift din capitală, în 1898. Am mai putea menționa cele peste 12.000 de beculețe care luminează Harrods pe exte­rior și care creează un efect spectaculos, faptul că aici ai toate șansele de a întâlni cele mai în vogă vedete ale momentului sau ocazia de a-ți cumpăra obiecte în ediție limitată.

 

Fondatorul acestui brand a fost Charles Henry Harrod care, în 1834, la numai 25 de ani, a deschis în East London un apro­zar în care se vindeau și diverse sortimen­te de ceaiuri. Câțiva ani mai târziu Harrods s-a mutat în Brompton Road și a început procesul de transformare în cel mai spectaculos centru comercial din Londra, un fel de Mecca al magazinelor, după cum l-a numit unul din foștii pro­prietari, Mohamed Al Fayed (tatăl lui Dodi Al Fayed). De altfel, miliardarul a vândut această marcă de lux în 2010 grupului Qatar Holding, ce reprezintă interesele emirului Qatarului, contra su­mei de 1,7 miliarde de dolari.

 

Între cele mai faimoase raioane ale sale se numără cel sezonier de Crăciun, Food Hall, Sala Egipteană sau Camera de Cristal. Dacă ajungi la Harrods trebuie să știi că aici există un cod al eleganței, pe care orice vizitator trebuie să-l respecte. „Dorim ca la Harrods cumpărăturile să fie făcute cu plăcere și respect. Codul nostru nu permite accesul în magazin oaspeților îmbrăcați în pantaloni scurți, costume de baie sau de ciclism, papuci, sandale sau purtând haine murdare ori neîngrijite, declara la un moment dat un reprezentant al magazinului. În acord cu acest principiu, în 2010, echipa de fotbal Șahtior Donețk a fost oprită la intrare de paznicul magazinului, moti­vând că grupul de sportivi nu avea vestimentația adecvată. „Nu ne-am luat fracurile pe noi pentru a merge la cum­părături, a replicat purtătorul de cuvânt al clubului.

 

Și tocmai datorită prestigiului acestui loc deosebit, vedetele aleg fie să organizeze aici diverse evenimente, fie să-și facă cumpărăturile. Aflați în Londra pentru filmările la „Maleficent, acum trei ani, Angelina și Brad au cheltuit aproximativ 2.000 de lire la raionul de jucării, mai ales pentru cele inspirate de povestea lui Harry Potter. Deși li se propusese o sesi­une de shopping privată, cei doi au refu­zat, însă au fost însoțiți în permanență de un grup compact de gărzi de corp.

 

CELE MAI SCUMPE OBIECTE VÂNDUTE LA HARRODS

De-a lungul timpului, la Harrodos au fost scoase la vânzare diverse obiecte ex­travagante, cu prețuri pe măsură. În to­pul celor mai spectaculoase astfel de produse ar fi: bomboanele de ciocolată Patchi (10.000 de dolari cutia), ceaiul Ambootia Snowmist, unul dintre cele mai speciale din lume (7.864 dolari un kilogram), pliculețele de ceai PG Tips în­crustate cu diamante realizate în colabo­rare cu brandul de bijuterii Boodles (15.250 dolari un singur pliculeț), cursie­ra Factor 001 (36.000 de dolari), mani­chiura cu diamante (51.000 de dolari, prețul incluzând și întreținerea) sau par­fumul Clive Christian No. 1 (au fost rea­lizate doar zece sticle cu diamante și aur în valoare de 232.645 fiecare).

 

PARCARE INTERZISĂ

Două supermașini valorând pes­te 1.5 milioane de lire sterline și aparținând familiei regale din Qatar au sfârșit cu roțile blocate în față la Harrods – la doar trei luni după ce familia regală cumpărase ma­gazinul exclusivist. Un Koenigsegg CCXR în valoare de 1.2 milioane de lire sterline și un Lamborghini Murciélago LP670-4 SuperVeloce în valoare de 350.000 de lire ster­line, ambele vopsite în culoarea distinctivă a familiei regale, „baby blue', au fost parcate ilegal în fața magazinului.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto GULIVER, NORTHFOTO

 

Harrods - Locul în care ai toate șansele să-ți întâlnești vedetele preferateHarrods - Locul în care ai toate șansele să-ți întâlnești vedetele preferate
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter