(P) Cauti corpurile de iluminat potrivite pentru casa ta? Iata cum sa le alegi!

Publicat pe

Lumina reprezinta viata, iar confortul si atmosfera din casa ta sunt influentate decisiv de calitatea luminii din fiecare moment al zilei. Daca lumina naturala nu poate fi intru totul sub controlul tau, asupra celei artificiale poti avea control total. Astfel, alegerea unor corpuri de iluminat potrivite va oferi locuintei tale eleganta si confortul pe care le urmaresti.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru fiecare camera in parte nu este deloc un demers facil, astfel incat va trebui sa iei in considerare mai multi factori pentru a putea ajunge la decizia optima. In acest sens, cantitatea de lumina necesara, designul locuintei tale sau elementele decorative din fiecare incapere sunt numai cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

Ce tip de iluminat poti alege?

Iluminatul general, cel punctual sau directionat, si iluminatul folosit pentru a diminua contrastele

(eliminarea umbrelor) sunt principalele componente ale iluminatului artificial pe care trebuie sa le imbini, pentru a putea intreprinde in siguranta toate activitatile din locuinta si pentru a te bucura de atmosfera pe care o doresti in fiecare spatiu locativ.

Din aceasta perspectiva, va trebui sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare incapere, in functie de activitatile desfasurate acolo.

Iluminatul general este cel mai important, astfel incat vei putea alege o lustra, o plafoniera sau un candelabru, in functie de nevoile si caracteristicile fiecarei incaperi. Majoritatea candelabrelor sunt corpuri de iluminat de dimensiuni mai mari, fiind astfel potrivite in spatii mari, cu tavan inalt. Lustrele sunt mai permisive, datorita dimensiunilor variate, astfel incat acest tip de corpuri de iluminat este potrivit pentru majoritatea camerelor, in special intr-un apartament. Pentru spatiile de tranzit si baie, in schimb, cele mai indicate sunt plafonierele si aplicele, motiv pentru care multe corpuri de iluminat din aceasta categorie vor fi rezistente la apa.

Raportul dimensiunilor

Dupa cum ai putut observa in randurile de mai sus, dimensiunea corpurilor de iluminat trebuie aleasa in functie de dimensiunea incaperii in care acestea sunt montate. Bineinteles, nu vei putea alege o plafoniera mica pentru un living generos, fiindca lumina oferita nu va fi suficienta pentru spatiul respectiv. Acelasi lucru este valabil si pentru corpurile de iluminat supradimensionate, astfel incat nu este indicat sa montezi un candelabru impunator intr-un dormitor de mici dimensiuni. Judecand dupa utilitate, lumina va fi mult prea puternica, iar partea estetica va suferi din cauza nepotrivirii proportiilor.

Mobilierul din incapere contribuie si el la senzatia pe care o ai cand privesti intreg ansamblul, astfel incat specialistii recomanda ca lustra sau candelabrul din camera sa nu fie montat la mai putin de 80 de centimetri de cea mai apropiata piesa de mobilier. In acest fel, vei putea evita senzatia de incapere „aglomerata”, bucurandu-te de un spatiu confortabil si „aerisit”.

Stilul si materialele

Cand vine vorba de materialele din care sunt confectionate corpurile de iluminat, optiunile pe care le ai la dispozitie sunt deosebit de diversificate, astfel incat poti alege metal, sticla, lemn, panza, plastic, hartie sau orice combinatie intre acestea, insa alegerea ta trebuie sa tina cont de stilul pe care l-ai urmarit in amenajarea locuintei si de calitatea produsului pe care il achizitionezi.

O lustra de calitate superioara nu numai ca va puncta la capitolul „durabilitate”, ci va asigura si un  efect vizual aparte. Cu toate acestea, designul corpurilor de iluminat nu trebuie sa iasa in evidenta prin contrast cu celelalte elemente ale incaperii, ci este recomandat ca lustra, plafoniera sau candelabrul sa puna in valoare celelalte piese. Din aceasta perspectiva, forma, culoarea sau finisajul pe care il alegi va trebui sa se incadreze corect in „peisajul” compus din totalitatea elementelor din camera (mobilier, decoratiuni, draperii, covor etc).

Daca vrei sa oferi stralucire si stil casei tale, intra pe eOrion.ro si descopera cele mai noi game de corpuri de iluminat din colectiile producatorilor de top! Vei avea la dispozitie corpuri de iluminat clasice si moderne, care se vor integra in orice design de interior, fie acesta vintage, industrial, organic, fusion sau minimalist.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter