New York – Oraşul marilor şanse

Publicat pe

Central Park. Empire State Building. Taxiuri galbene. Fifth Avenue. New York Fashion Week. Aglomeraţie. Gala Met. Zgârie-nori. Sunt câteva dintre elementele care descriu viaţa în New York, cel mai popular şi populat oraş din Statele Unite.

„Iubesc oraşul ăsta într-un fel foarte emoţional şi iraţional. Ca atunci când cineva îşi iubeşte mama sau tatăl, chiar dacă sunt beţivi sau hoţi. Toată viaţa l-am iubit – este ca o femeie minunată, spunea Woody Allen despre New York. Asemenea regizorului, toate marile personalităţ i care s-au născut sau au trăit aici s-au îndrăgostit iremediabil de New York, oraşul în care toate visele pot deveni realitate. Născut dintr-o colonie olandeză, New Amsterdam, ca un experiment care încerca să dovedească faptul că oameni din toată lumea pot locui împreună în acelaşi loc, New York a ajuns, după patru secole, locul în care poţi reuşi indiferent de etnie sau de ambiţii. Cum olandezii care au fondat aici prima aşezare s-au aflat mereu doar în căutarea câştigului material, dorinţa de a avea succes şi materialismul a caracterizat întotdeauna New York-ul. Nu conta de unde vii sau în ce crezi, ci doar capacitatea ta de a face bani. Istoria a dovedit că felul în care au gândit mereu new york-ezii a fost revoluţionar: ceea ce se întâmplă în NY se va petrece şi în restul lumii, 10 ani mai târziu.

Cea mai vizitată metropolă din SUA, New York este vizitat anual de 50 de milioane de turişti, care vin în fiecare an pentru a vedea Empire State Building, Brooklyn Bridge, Central Park, Rockefeller Center, Statuia Libertăţii, Muzeul Metropolitan sau Times Square. Dacă vrei să simţi cum trăiesc new york-ezii cu adevărat, trebuie să te îndepărtezi de punctele de atracţie renumite şi să ajungi în locuri mai puţin cunoscute.

Soho este locul cu cele mai luxoase restaurante şi magazine, cartierul în care au locuit dintotdeauna artiştii şi lumea boemă a vremii. Aici poţi face cumpă rături de la magazinele de pe West Broadway, te poţi plimba pe străzile pavate cu piatră cubică, poţi vizita New York City Fire Museum sau The Drawing Center.

Harlem, locul în care s-a născut renaşterea culturală din anii 20, celebrează şi astăzi cultura afro-americană. Galeriile de artă, teatrele şi cluburile de jazz atrag atenţia celor care vor să-şi petreacă timpul într-un loc încărcat de istorie. La Apollo Theatre vezi scena pe care James Brown a cântat în 1962 şi pe care şi-au început cariera Billie Holiday, Diana Ross, The Jackson 5, Marvin Gaye şi Mariah Carey.

Bowery Ballroom ar trebui să fie prima oprire a celor care iubesc muzica. Cel mai bun loc pentru concerte din New York se desfăşoară pe două nivele şi găzduieşte reprezentaţiile trupelor indie-rock din întreaga ţară.

West Village, cartierul care păstrează neschimbată arhitectura secolului al XIXlea arată ca un mic sătuc european, deşi se află în Manhattan. Aici vei găsi un fost centru de detenţie pentru femei, în care la un moment dat a fost închisă şi Mae West, şi o mulţime de magazine pe Bleecker Street şi Commerce Street.

Grand Central Terminal, cea mai aglomerată şi agitată gară din New York, este traversată zilnic de mii de new york-ezi care se îndreaptă spre casă sau serviciu. Construită în urmă cu 100 de ani, este considerată cea mai frumoasă gară din lume şi este vizitată anual de 21 de milioane de turişti. Locul e popular şi în lumea cinematografiei, aici fiind turnate scene din „I Am Legend, „Men in Black şi „Gossip Girl.

Coney Island Cyclone îi aşteaptă pe doritorii de senzaţii tari şi adrenalină. Acest roller coaster a fost construit în Brooklyn în 1927, pe vremea când Coney Island era o staţiune pe litoral, separată de New York. O zi perfectă de vară trebuie să includeă neapărat o călătorie cu roller coasterul Ciclonul, urmată de un hot dog şi o bere la Nathans Famous, un fast food popular în oraş.

Vezi care sunt cele mai mari tari din lume!

RALUCA TĂMAŞ Foto SHUTTERSTOCK

New York – Oraşul marilor şanseNew York – Oraşul marilor şanse
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter