(P) Activități și priveliști de neuitat în vacanță în Chania

Publicat pe

Regiunea Chania este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din Creta, apreciată pentru peisajele pitorești, orașul cosmopolit, plajele spectaculoase și numeroasele monumente venețiene și otomane pe care le găzduiește. 

Acesta este locul perfect unde tradiționalul se îmbină armonios cu modernul, satele mici și rustice fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Dacă alegi o vacanță în Chania descoperă neapărat Orașul Vechi cu portul venețian și farul impresionant, relaxează-te pe una dintre plajele de top din regiune, printre care se numără Balos, Elafonissi și Falassarna și bucură-te de drumețiile la Cheile Samariei!

Chania cu iz venețian, minoic și otoman

Una dintre zonele simbolice ale orașului Chania, care păstrează încă amprenta ocupației venețiene, este portul cu farul său, construit între 1320 și 1356. Renumit pentru arhitectura ce îmbină elementele estice cu cele occidentale, portul este un loc nostalgic, încărcat de istorie, și în același timp plin de viață datorită cafenelelor și restaurantelor moderne din zonă. Pe cât de aglomerat este portul în timpul zilei, pe atât de romantic devine odată cu lăsarea serii, când farul strălucește în întuneric. 

Tot din sfera atracțiilor istorice, de neratat este și Muzeul de Arheologie, găzduit de biserica venețiană Sfântul Francisc din centrul orașului. Exponatele includ obiecte din piatră sculptată, lucrări metalice, bijuterii din aur și monede din epoca neolitică, minoică și romană, expuse în ordine cronologică. Printre cele mai vechi se numără un sigiliu de lut reprezentând un oraș minoic, ce datează din secolul XV î.Hr., și o tăbliță de lut înscrisă în vechiul limbaj liniar A, folosit tot de civilizația minoică, din anul 1450 î.Hr. 

Orașul Chania mai păstrează și din influențele otomanilor, una dintre cele mai reprezentative atracții ale sale fiind băile publice numite hammam-uri, ce constituie o foarte veche tradiție musulmană. Igiena corporală era strâns legată de închinarea și meditație, conform Coranului, și doar o apă curgătoare avea puterea de purificare. În Orașul Vechi din Chania vei găsi mai multe astfel de băi publice, construite de otomani după preluarea orașului, în 1645, împodobite cu ferestre arcuite și cupole. Pe strada Halithon se găsește un hammam construit chiar pe locul mănăstirii venețiene Sf. Clara, o structură cu cupole multiple, frumos decorată cu mozaicuri pline de culoare.

Croaziere memorabile în împrejurimi

Apropierea portului din Chania te îmbie cu numeroasele sale iahturi și vase de croazieră, să pornești în explorarea celor mai importante atracții din împrejurimi. Gramvousa, peninsula ce adăpostește două mici insule nelocuite în largul coastei din nord-vestul Cretei, este o zonă deosebit de frumoasă. Plajele de nisip, apele limpezi și calde, de un turcoaz sclipitor și împrejurimile uimitoare completează o excursie de poveste. 

În vârful insulei Gramvousa se găsește un impresionant castel care datează din epoca medievală. Construit în 1579 de venețienii care au cucerit Creta în acea perioadă, castelul a fost preluat ulterior de turci, care l-au ținut în ocupația lor până la revoluția greacă din 1821. 

Spinalonga, din Golful Elounda, foarte aproape de frumosul oraș Plaka, este o atracție istorică și naturală deosebită a Cretei, această insulă stând la baza unuia dintre cele mai importante castele venețiene. Cunoscută și sub denumirea de „Insula Leproșilor', Spinalonga este locul în care erau aduși toți leproșii din Grecia și din alte țări, unde erau ținuți în carantină. Pe măsură ce tratamentul medical a devenit mai eficient, această colonie a fost închisă în anul 1957. Poți înconjura întreaga coastă a insulei într-o plimbare fermecătoare în aproximativ o oră, cu pauze binevenite de înot, deoarece apele sclipitoare ale golfului sunt cu siguranță ispititoare. 

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

de Geanina Ichim

Sursa foto: pixabay.com

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Creta – Chania – tarife de la  349 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la studio 3*, transport avion (cursa charter Aegean Airlines), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecari din 02.09; 09.09; 16.09; 23.09, in limita locurilor disponibile! Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la [email protected]

 

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter