(P) Ce se poartă în materie de servicii funerare pentru o plecare demnă pe drumul fără de întoarcere

Publicat pe

Poate că sună ciudat, forțat și cu greu te poți concentra, însă plecarea din această lume poate fi o ocazie unică, ultimă, de a lăsa în urmă o amintire greu de șters. Lumea își va aminti despre acele clipe marcante, ori înmormântarea este una dintre acestea. În România moartea este încă un tabu și cu frica specifică mulți nici nu își doresc să vorbească despre asta.

În timp ce vecinii noștri ceva mai evoluați au în vedere încă de după căsătorie că partenerul devine un liant de comunicare cu instituțiile, că este factor decizional într-un moment de răscruce, în România exprimarea unei opțiuni de tip donator de organe este încă dificil de realizat când încă eșți în viață. Asta nu înseamnă însă că în adâncul sufletului nu avem un scenariu anume și că nu ne-am dori să decidem asupra unor aspecte.

Moartea nu poate fi controlată, însă poți controla, preventiv, unele aspecte organizatorice. Desigur, nu poți ști nici în ce măsură vor respecta cei din familie dorințele tale, dar asta este o altă poveste. Dacă tot nu există un plan despre cum se va desfășura acel moment și oricum sună destul de macabru să pregătești din timp un astfel de moment, optarea pentru servicii funerare moderne reprezintă totuși o primă opțiune. Ca și când ți-ai dori serviciile de top pentru acel ultim eveniment, serviciile funerare alese denotă diferența între a face înmormântarea cum trebuie și cu ceva mai mult de atât.

Trenduri în materie de servicii funerare

Dacă ne raportăm la cei de peste hotare ce nu respectă neapărat ritualul clasic ca și la creștini, adică înhumarea, atunci incinerarea urmată de folosirea cenușii este de amintit. Sunt firme specializate pe crearea de diamante sau pe plantare de semințe diverse, ce pun bazele unui copac, din rămășițele celor dragi. Sunt firme ce militează pentru minimalizarea spațiilor dedicate cimitirelor și oferă alternative interesante în acest sens.

Dacă totuși se optează pentru înhumarea clasică, atunci se merge pe ideea de accent vizual. Nu se mai poartă neapărat dric, ci o caleașcă sau mașină modernă. Defunctul este cosmetizat pentru că imaginea sa facială să exprime liniștea, pacea și împăcarea.

Înmormântarea la români, pe stil modern

Puține s-au schimbat în materie de înmormântări. Practic rezultatul este același mereu, de coborâre în groapă, însă la ora actuală se impun și anumite legi și o anumită eleganţă în organizare. Bocitoarele nu mai sunt preferate, decât dacă sunt parte din familie și exprimarea durerii așa o resimt – au existat perioade în care bocitoarele erau chiar femei ale satului ce se pricepeau la versuri și erau așteptate la astfel de evenimente triste, chemate special de familie.

Unii nu mai țin cont de numeroasele pomeni sau așa zisele vămi și presară mai degrabă drumul fără de întoarcere cu flori și bani. Nici acesta nu este un obicei creștin, dar este mai degrabă preferat că simbol al prețuirii față de defunct.

Se „poartă' sicriele și crucile din lemn masiv, cu detalii sculptate, se poartă monumentele funerare din marmură, impozante și cu detalii lucrate. Se poară coroanele de flori naturale ce stârnesc emoții de la prima vedere. Sunt în mare parte aceleași lucruri ce definesc clasica înmormântare, însă acum pretențiile sunt la un alt nivel.

Din fericire există și opțiuni. Pentru că trecerea din viața pamântească la cele sfinte este inevitabilă, s-a dezvoltat o întreagă industrie a celor care se ocupă cu serviciile funerare. Nu mai contează nici ziua, nici ora sau cel puțin nu pentru cei care se aliniază cu serviciile moderne precum sunt funerarenonstop-bucuresti.ro.

Oamenii se agață inevitabil de orice mic detaliu pentru a mai putea face ceva material și vizibil pentru cei care și-au încheiat misiunea pe pământ. Aleg monumente impozante și fac parastase până la al șaptelea an după moarte. Prea puțini însă se întreabă ce și-ar fi dorit defunctul, cum și-ar fi închipuit ultimul său drum.

Nepregătiți să auzim astfel de scenarii, lăsăm totul în voia sorții și rezumăm ultimele clipe pământești la durerea despărțirii. O notă tristă din care nu vom schimba prea multe nici pe viitor, însă cert este că opțiuni mai diversificate privind serviciile funerare și post funerare există.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter