(P) Ce trebuie să știi atunci când cumperi o mașină de spălat?

Publicat pe

Când vine vorba de electrocasnice și alegerea celor potrivite pentru nevoile noastre, pare că nu găsim variantele potrivite din cauza atâtor varietăți de produse disponibile pe piață. Nu trebuie să ne gândim că bugetul este singurul criteriu pentru că este mult mai rentabil să investești mai mult într-un produs care să îți garanteze siguranța funcționării pe termen lung, decât să cumperi un aparat care să se defecteze mai curând decât ți-ai dori și să necesite reparații sau chiar înlocuirea integrală. Același lucru se aplică și în cazul mașinilor de spălat, fapt pentru care orice cumpărător trebuie să fie informat înainte de a face o asemnea achiziție și să cunoască criteriile esențiale în funcție de care să își ghideze cumpărarea.

Consumul de energie este unul dintre lucrurile de avut în vedere atunci când vine vorba de costurile folosirii unei mașini de spălat. Fiecare mașină de spălat are o etichetă cu eficiența energetică. Un prim sfat de care este recomandat să nu te lipsești este alegerea unui model din categoria A – A+++. De asemenea, pe etichetă sunt trecute și lucruri precum valoarea consumului de energie în kWh/an, dar și consumul de apă în Litri/an. Pentru a alege varianta cea mai potrivită, trebuie să ai în vedere faptul că valorile de pe etichetă sunt bazate pe consumul la încărcare maximă. Așadar, o mașină de spălat de capacitate 12 kg va consuma mai multe resurse de apă și energie decât una de 6 kg, însă avantajul este ca o vei folosi de doua ori mai rar. Mai mult, în alegerea unei mașini de spălat utile, dimensiunea cuvei este ceva ce trebuie să te preocupe și trebuie să te orientezi pentru câte persoane este utilizată mașina de spălat. Pentru o familie normală, cuva de capacitate 5-6 kg este suficientă, însă o dimensiune mai mare va permite atât spălarea mai rară, deci consum de resurse mai mic în timp, cât și curățarea unor lucruri voluminoase, precum geci sau pături.

Mai mult, fii atent la viteza de centrifugare a mașinii de spălat de care ești interest deoarece, cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât rufele vor ieși mai uscate. Mașinile de spălat cu un preț mai mic dispun de o viteză de rotație între 800-1000 RPM, însă pentru a obține maximum de eficiență te sfătuiesc să alegi o mașină de spălat care să ofere minimum 1200 rotații pe minut.

Programele de spălare determină modul în care rufele vor fi spălate în funcție de materialul din care sunt concepute. Optează pentru o mașină de spălat care să ofere funcții precum Spălare rapidă, Spălare manuală pentru hainele delicate, Spălare rufe din lână, Spălare pilote. Vei observa cum, programată la programul corespunzător rufelor pe care le curăță, mașina de spălat va scoate haine impecabile.

Deși funcționalitatea mașinilor de spălat devine din ce în ce mai complexă, este totuși important să avem în vedere și calitățile de bază, precum afișajul și accesibilitatea în folosire. Pentru o utilizare eficientă, urmărește ca mașina de spălat pe care o cumperi să dispună de un ecran pe care să fie specificată simplu și clar durata programului ales pentru spălare, dar și timpul rămas până la terminarea acestuia. De asemenea, o mașină de spălat utilă va avea întotdeauna un panou de control simplu de manevrat care să asigure confortul celui care o utilizează.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter