(P) Festivaluri și evenimente de toamnă în Creta

Publicat pe

Cel mai bun loc unde poți pătrunde în frumoasa cultură grecească, Creta te așteaptă cu o atmosferă vibrantă până târziu în toamnă atât în principalele sale stațiuni, dar și în satele pitorești, unde se desfășoară o mulțime de festivaluri și evenimente culturale, menite să te țină în priză un sejur întreg.

Cretanilor le place să petreacă și încă cum … pe ritmuri de bouzuki, în pași de sirtaky și cu spart de farfurii pe fundal, pe toată perioada anului insula întreține zeci de evenimente culturale, sărbători religioase și festivaluri. În fapt, orice pretext este numai bun pentru a pune de-o petrecere, în jurul mesei plină de bucate alese cu mult raki și metaxa. Septembrie aduce în Creta, nu doar zile calde, dar și o atmosferă vibrantă, voie bună și petreceri ce țin până la sfârșit de toamnă. 

Evenimente culturale în Creta

În Sitia, din regiunea Lasithi, la începutul lui răpciune se defășoară Festivalul Stafidelor și Măslinelor. Dealurile sale fertile sunt acoperite cu viță de vie și măslini, motiv pentru care încă din anul 1870 satul Sitia a prosperat, devenind unul dintre principalii exportatori de stafide și măsline din Grecia. Pentru a celebra exportul masiv de fructe uscate, localnicii organizează în fiecare an celebrul festival, expunându-și mărfurile pe tarabele din centrul satului, acompaniați de muzică și dansuri locale.   

Începând cu luna iulie și până la jumătatea lui septembrie, orașul Rethymno abundă de vizitatori. În această perioadă se desfășoară Festivalul Renașterii ce scoate la suprafață frumoasele obiceiuri venețiene, reunind totodată o mulțime de artiști greci care concertează în zilele de weekend. Pe aleile labirintice ale orașului găsești asamblate scene de teatru, expoziții de artă, spectacole ale animatorilor stradali și au loc numeroase procesiuni în straie populare. 

Tot în septembrie în Rethymno se organizează Festivalul Vinului, unde poți participa la sărbătoarea culegerii strugurilor, să faci degustări de vin și să cumperi băutura zeilor de la producătorii locali, și bineînțeles, să te bucuri de muzica cretană și de dansul sirtaky

Procesiune religioasă

Pe 8 septembrie, în Heraklion, dar și în numeroase sate din Creta, este mare sărbătoare. Cretanii celebrează Nașterea Domnului prin procesiuni cu alaiuri de preoți, urmate de petreceri cu multă mâncare și vin, focuri de artificii și muzică ce răsună până dimineața. 

Orașul Chania este și el gazdă a numeroase evenimente, iar probabil unul dintre cele mai populare dintre ele, desfășurat toamna, este Festivalul Castanelor. Satul Elos aflat la circa 36 km distanță de oraș, este recunoscut pentru plantațiile sale vaste de castani, iar evenimentul este un bun prilej de a aduna aici o mulțime de turiști din toate colțurile Europei, dornici să guste din delicioasa dulceață de castane și să se bucure de muzica locală. 

 

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

De Mădălina Isar

Sursa foto: pixabay.com

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Creta – Heraklion– tarife de la 364 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la hotel 3*, transport avion (cursa charter Aegean Airlines), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecari din 14.09 si 21.09, in limita locurilor disponibile!Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la [email protected]

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter