Paște în Thassos, locul cu cele mai frumoase tradiții grecești

Publicat pe

Conform scrierilor grecești, Thassos își poartă numele de la fiul regelui fenician Arginor, care a ajuns pe acest pământ fertil în căutarea surorii sale, Europa ce a fost răpită de Zeus. Strâns legată de legende și învăluită în mister, cea mai verde insulă din Grecia este gazda celor mai frumoase tradiții și obiceiuri. Descoperă Thassos în vacanța de Paște într-un circuit cultural low-cost de la Europa Travel, la tarife accesibile și servicii turistice excelente.

Evenimente interesante la care poți să participi

Încă de la finalul lunii februarie, Thassos vibrează de evenimente culturale începând cu vestitul Carnaval desfășurat în satele de munte și până la festivalul de înălțat zmeie din prima zi de luni a Postului Paștelui. În 'lunea curată', așa cum o numesc insularii, se pregătesc delicioasele mezedes, se cântă și se dansează, iar la final fiecare se răsfață cu ouzo, tsipouro și vin roșu. Poți participa și tu la cele mai populare evenimente din Thassos, într-un circuit cu autocarul de Paște, de la Europa Travel.

În schimb, cel mai frumos dintre festivalurile locului este cel din ziua de Paște, când procesiunile religioase includ dansuri tradiționale cu care alegorice și concursul de ciocnit ouă roșii – ce simbolizează sângele Mântuitorului. Tot acum are loc și 'dansul ploii', așa cum se obișnuia din moși strămoși. Localnicii de la sate se strâng într-o horă pentru a-i dedica lui Dumnezeu dansul aducător de bunăstare, iar culturile de viță de vie și măslini să fie bogate și în anul care vine. În fapt, acest obicei bine păstrat este astăzi un eveniment extrem de popular, care atrage un număr foarte mare de vizitatori străini.

Biserici și mănăstiri valoroase

Cea mai mare sărbătoare de peste an, Paștele este celebrat cu mare fast în Thassos. În cadrul circuitului cultural de 4 zile, poți participa la Slujba de Înviere în Mănăstire Arhanghelului Mihail, ce este cocoțată pe o colină stâncoasă cu vederi idilice spre Marea Egee și Muntele Athos. Biserica din piatră se află la circa 30 de km distanță de Limenas, pe un drum șerpuitor între satele Astris şi Aliki. Potrivit scrierilor istorice, această biserică păstrează o parte din Sfântul Cui (despre care se spune că ar fi fost folosit pentru crucificarea lui Hristos).

Circuitul de Paște de la Europa Travel, poate fi un bun prilej de explorare și a altor biserici din Thassos. Pornește într-un tur spiritual spre Mănăstirea Sfântului Pantelimon, la care poți ajunge din Limenaria. La intrare în satul tradițional Skala Sotiras vei putea zări un iaz natural din piatră umplut cu apă sfințită. În incinta bisericii închinată Sfântului Pantelimon se află și o peșteră parțial înghețată chiar și în timpul verii, pe care călugării o consideră sacră. Potrivit legendelor acesta ar fi fost locul unde și-a făcut apariția Sfântul Pantelimon.

De Mădălina Isar

Sursa foto: flickr.com

Oferte Paste 2018

Circuit Paste insula Thassos – Tarif: 169 Euro + 399 Lei/persoana, 3 nopti de cazare cu mic dejun si cina, Masa festiva de Paste cu program folcloric la taverna Augustos din Theologos, transport autocar, vizite la Rila si Kavala, insotitor de grup. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter