Venezuela – O întreagă lume într-o singură ţară - FOTO

Publicat pe

Când a ajuns aici, Cristofor Columb a crezut că a găsit Raiul pe Pământ. Plaje şi insule tropicale, cascade grandioase, munţi uriaşi, bogata junglă amazoniană şi o deltă luxuriantă. Venezuela are tot ceea ce îşi poate dori un turist şi, pentru ca experienţa unei călătorii să fie completă, oferă şi câteva bonusuri: viaţa de noapte şi pitoreştile oraşe coloniale spaniole.

În ultimele decenii a devenit sino­nimă cu industria petrolieră, aflându-se pe locul cinci în topul mondial al ţărilor exportatoare de pe­trol. Nu vă imaginaţi însă că aici veţi găsi un peisaj industrial şi lipsit de viaţă. Dimpotrivă. Venezuela se numă-ră printre primele douăzeci de ţări din lume ca diversitate a speciilor naturale, iar teritoriul ei este acoperit în proporţie de 40 % de arii protejate. Cei care iubesc peisajele naturale vor găsi aici zeci de destinaţii, iar cei care preferă să se relaxeze la plajă vor avea de unde alege, pentru că Venezuela are cea mai mare deschidere la Marea Caraibilor dintre toate ţările vecine, cu un litoral de peste 2000 de km.

Cascada Angel

Cea mai înaltă cascadă din lume are o cădere a apei de 979 m, de 15 ori mai mare decât cea a Niagarei. Apa cade de pe muntele Auyantepui în Parcul Naţional Canaima, unde nu poţi ajun­ge decât cu avionul, pentru că nu există rute terestre. Tot cu avionul a aterizat aici şi cel care a dat numele cascadei, aviatorul Jimmy Angel, la mijlocul se­colului trecut.

Dunele de nisip

Dacă te-ai trezi într-o dimineaţă aici, cu siguranţă ai crede că te afli în Saha­ra. Cu excepţia cămilelor şi a beduini­lor, peisajul este identic. Dunele de ni­sip pot atinge 40 m înălţime, iar forma lor este în permanentă schimbare din cauza vânturilor puternice. În apropie­rea dunelor se află oraşul Coro, una dintre primele colonii întemeiate de exploratorii ajunşi în America de Sud.

Delta Orinoco

În timpul unei călătorii cu barca prin deltă poţi vedea peşti piranha, specii de crocodili mici şi casele băştinaşilor Warao, care sunt construite în apă, pe picioroange.

Insula Margarita

Este destinaţia ideală a celor pentru care vacanţa înseamnă plajă, viaţă de noapte şi shopping. Partea de est găzduieşte oraşe coloniale, hoteluri, cluburi şi magazine duty free, iar cea vestică este dominată de munţi, mlaştini şi lagune în care vieţuiesc ţestoase şi căluţi de mare. Peste 50 de plaje se întind pe 170 km. Insula are încă un atu, de data aceasta birocratic: cetăţenii Uniunii Europene nu au ne­voie de viză pentru a o vizita.

Los Llanos sau „câmpiile' reprezintă zona fertilă a ţării. O regiune întinsă cu păşuni, câmpii şi păduri, Los Llanos fac trecerea între Anzii maiestuoşi şi Ama­zon. Aici descoperi adevărata viaţă ru­rală din Venezuela şi peisaje vaste cu crescători de vite, fermieri şi călăreţi.

Merida şi Pico Bolivar

Poarta de acces către munţii Anzi este Merida, oraşul universitar de unde poţi face o călătorie cu cea mai înaltă telecabină din lume. Telecabina îi poartă pe turişti până aproape de Pico Bolivar, cel mai înalt vârf din Anzii ve­nezueleni, acoperit în permanenţă cu zăpadă. Lângă Merida găseşti alte trei oraşe pitoreşti: Mucuruba – cu o arhi­tectură colonială bine conservată, Mucuchies – o aşezare agricolă cu o biserică simplă, dar impresionantă, şi San Rafael, oraşul venezuelean aflat la cea mai mare altitudine, de 3140 m.

Gastronomia acestui popor multi-etnic este influenţată de bucătăria strămoşilor europeni care au colonizat ţara. Dacă ajungi aici trebuie neapărat să încerci arepa – un aluat din făină de po­rumb consumat cu brânză, avocado, gem sau jeleu, empanada – un preparat specific ţărilor din America de Sud rea­lizat din lipie umplută cu carne, legume, fructe sau brânză, mandoca – gogoşi de porumb care se consumă calde, chi­charrón – care constă în şorici la tigaie.

Băuturile cele mai populare sunt batido – suc de fructe foarte dens, cocada –milkshake din lapte de cocos pe care îl găseşti în staţiunile de pe malul oceanu­lui, chicha – o băutură fermentată foar­te populară în America de Sud, ob-ţinută din orez fiert, lapte şi zahăr.

Femeile din Venezuela sunt printre cele mai frumoase din lume. În competiţia Miss Universe, Venezuela a obţinut în total 7 titluri, de la debutul concursului din 1953 şi până astăzi, fiind depăşită numai de SUA, cu 8 titluri.

 • Descoperă cele mai impresionante cascade din lume.
 • RALUCA TĂMAȘ Foto SHUTTERSTOCK

  dinpopor.ro
  Biografiile Vedetelor
  Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

  Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

  Revista VIVA!
  Revista VIVA!
  Newsletter