Au trecut 48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. În seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur devastator, considerat cel mai distrugător seism din istoria modernă a țării. Acest eveniment tragic a avut consecințe profunde asupra societății românești, atât prin pierderile umane, cât și prin pagubele materiale semnificative. Printre victimele cutremurului s-au numărat și numeroase personalități ale culturii românești - Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț și Doina Badea.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Anul 1977 este, cu siguranță, unul care nu va fi uitat prea curând. Pe data de 4 martie, a avut loc un seism devastator, soldat cu pierderi de vieți omenești și nenumărate pagube. Cutremurul s-a produs la ora 21:22, având epicentrul în zona seismică Vrancea, la o adâncime de aproximativ 85 de kilometri. Magnitudinea seismului a fost de 7,4 grade pe scara Richter, iar durata sa a fost de aproximativ 56 de secunde. Unda seismică a fost resimțită în aproape toate țările din Balcani, precum și în Ucraina și Moldova.
48 de ani de la cutremurul de 7,2 grade pe scara Richter, din 4 martie
Nu doar magnitudinea, ci și durata cutremurului, care a ținut aproape un minut, au avut efecte catastrofale. Bilanțul oficial al victimelor a fost de 1.578 de persoane decedate, dintre care 1.424 numai în București. De asemenea, peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar aproximativ 35.000 de locuințe au fost distruse sau grav avariate. Majoritatea acestor pierderi s-au înregistrat în Capitală, unde aproximativ 33 de clădiri mari s-au prăbușit.
Deși cutremurul a fost extrem de puternic, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade pe scara Richter.
În Bulgaria, cutremurul a provocat prăbușirea a trei blocuri de locuințe în orașul Sviștov, situat în apropiere de Zimnicea, soldându-se cu peste 100 de victime. De asemenea, numeroase alte clădiri au fost avariate, inclusiv Biserica Sfintei Treimi.
Cifrele devastatorului seism
Oraşul Zimnicea a fost transformat în ruine: 175 de case prăbuşite, 523 – grav avariate, 4.000 de sinistraţi.
Craiova: 550 de clădiri avariate, 30 de morţi şi 300 de răniţi.
Ploieşti: 194 de locuinţe distruse, 2.194 – grav avariate, peste 70 de întreprinderi din judeţ şi-au întrerupt activitatea.
Buzău: 1.900 de clădiri avariate şi complet distruse, peste 300 de şcoli, grădiniţe şi creşe şi 30 de instituţii socio-culturale.
Reacția autorităților
În urma cutremurului, autoritățile române au declarat stare de urgență. Nicolae Ceaușescu, aflat atunci într-o vizită oficială în Nigeria, s-a întors de urgență în țară pentru a coordona operațiunile de salvare și reconstrucție.
Cutremurul a scos la iveală vulnerabilitățile infrastructurii urbane, în special în București, unde multe clădiri construite înainte de al Doilea Război Mondial s-au prăbușit din cauza lipsei de consolidare. Acest dezastru a dus la înăsprirea standardelor de construcție și la implementarea unor măsuri stricte pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/cover-alina-sorescu-43.jpg)
Personalități pierdute în urma cutremurului
Printre victimele cutremurului s-au numărat și multe personalități ale culturii românești:
Toma Caragiu: Unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cunoscut pentru rolurile sale în teatru și film. A fost prins sub dărâmăturile blocului în care locuia și a fost găsit decedat după șase zile.
Alexandru Ivasiuc: Scriitor și romancier apreciat, a fost surprins de cutremur în timp ce se afla în fața blocului său.
Alexandru Bocăneț: Regizor de televiziune și film, cunoscut pentru emisiunile și producțiile sale inovatoare.
Doina Badea: Cântăreață de muzică ușoară, supranumită „Edith Piaf a României”, a fost găsită sub ruinele blocului în care locuia.
A.E. Baconsky: Poet, eseist și traducător, a fost una dintre victimele seismului.
Filofteia Lăcătușu: Solistă de muzică populară din Târgu-Jiu, se afla în București pentru a înregistra un disc și a decedat în Hotelul Victoria.
Astăzi, la 48 de ani de la cutremurul din 1977, amintirea acestei tragedii rămâne vie în conștiința colectivă, servind drept reminder al forței naturii și al necesității de a fi pregătiți pentru a face față unor astfel de dezastre.
Foto: Muzeul de fotografie, Facebook