Charlie Munger, prietenul și partenerul de afaceri al lui Warren Buffett, a murit la vârsta de 99 de ani. Anunțul a fost făcut de Berkshire Hathaway, firma de investiţii unde Munger a fost vicepreşedinte, prin intermediul unui comunciat de presă. Miliardarul avea 99 de ani.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Charlie Munger a murit la vârsta de 99 de ani – a transmis firma de investiții Berkshire Hathaway, unde acest a fost vicepreședinte. În comunicatul de presă, citat de CNN, se afirmă că miliardarul s-a stins în liniște într-un spital din California, iar cauza decesului nu a fost menționată.
Charlie Munger, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Warren Buffett, a murit la 99 de ani
Charlie Munger s-a născut în 1924 și a devenit cunoscut pentru abordarea sa prudentă și gândirea sa strategică în domeniul investițiilor. A fost partener de afaceri al lui Buffett încă din anii 1960 și a avut un rol semnificativ în succesul Berkshire Hathaway. Conform forbes, averea sa se ridică la 2,7 miliarde de dolari. Munger s-a alăturat oficial companiei Berkshire Hathaway ca vicepreşedinte în 1978, iar în cea mai mare parte a carierei sale acolo a fost cunoscut mai ales ca „locotenentul isteţ al lui Buffett'.
Wall Street a deplâns dispariţia lui Munger şi a comentat în termeni elogioși parcursul său uimitor la Berkshire Hathaway.
„Berkshire Hathaway nu ar fi putut fi construită până la statutul său actual fără inspiraţia, înţelepciunea şi participarea lui Charlie', a declarat directorul general Warren Buffett, în comunicat.
„Timp de atâtea decenii, cei doi au condus o putere de investiţii care a îmbunătăţit semnificativ vieţile atâtor oameni… şi, în acest proces, au demonstrat în mod repetat măiestria colaborării, a sinergiilor şi a bunului-simţ', a transmis și Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al Allianz, într-o postare pe X.
Cu doar câteva săptămâni înainte de a ănceta din viață, Munger încă mai comenta pieţele globale. El a dezvăluit, pentru podcastul Acquired, de exemplu, că decizia lui Buffett de a investi miliarde de dolari în Japonia a fost „de nerefuzat'.
„A fost ca şi cum Dumnezeu ar fi deschis pur şi simplu un cufăr şi ar fi turnat bani în el', spunea Charlie Munger.
Mungerși Buffett s-au întâlnit prima oară în 1959, la o cină, când Munger se afla în Omaha pentru înmormântarea tatălui său. Între cei doi s-a legat imediat o prietenie. Buffett declara, pentru CNBC, în 2021, că după prima lor întâlnire a ştiut că „nu voi mai găsi un alt tip ca acesta ….. Pur şi simplu ne-am înţeles'.
Charlie Munger, controversat spre finele vieții
Munger a fost recunoscut pentru abordarea sa eclectică și pentru promovarea ideii de „înțelepciune învățată din mai multe discipline”. El considera că, pentru a lua decizii corecte în afaceri și în viață, este important să te informezi dintr-o varietate de domenii, nu doar din finanțe. Munger era cunoscut și pentru abordarea sa critică și pentru exprimarea directă a opiniilor sale.
Charlie Munger a avut contribuții semnificative la filozofia de investiții a Berkshire Hathaway și a devenit el însuși o figură respectată în lumea financiară.
Totuși, spre sfârşitul vieţii, Charlie Munger a ținut nu o dată prima pagină a ziarelor din cauza unor controverse: miliardarul a vorbit adesea în termeni elogioşi despre guvernul comunist al Chinei, pe care guvernele occidentale l-au criticat pentru încălcarea drepturilor omului.
Foto: Facebook