Ce cadouri a împărțit văduva lui Mihai Șora celor care au venit la înmormântarea filosofului

Publicat pe

Zeci de oameni l-au condus, pe 28 februarie, pe ultimul drum pe filosoful Mihai Șora. Tuturor celor care au venit la înmormântarea din Cimitirul Bellu, văduva lui Mihai Șora le-a împărțit copii după ultimele desene ale acestuia, gest care a stârnit multă emoție în rândul celor prezenți.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, pe data de 25 februarie, la vârsta de 106 de ani. Acesta a fost unul din întemeietorii Grupului pentru Dialog Social. Ceremonia religioasă a fost transmisă live pe pagina de Facebook a bisericii, fiind distribuită și pe contul lui Mihai Șora. Alături de preoți, au luat cuvântul de la microfon profesorul Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române și scriitorul Tudorel Urian.

Ce cadouri a împărțit văduva lui Mihai Șora celor care au venit la înmormântarea filosofuluiCe cadouri a împărțit văduva lui Mihai Șora celor care au venit la înmormântarea filosofului

Cine a venit la înmormântarea lui Mihai Șora

La înmormântarea lui Mihai Șora au fost prezenți și lideri ai USR, precum Voiculescu și Bulai, ambii parlamentari. De asemenea, Ana Blandiana, Constantin Bălăceanu Stolnici și Teodor Paleologu i-au adus un ultim omagiu filosofului.

L-au condus pe ultimul drum pe Mihai Șora și fosta politiciană Mona Muscă, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Gestul făcut de văduva lui Mihai Șora, de a împărți copii ale desenelor realizate de filosof celor veniți la înmormântare a emoționat pe toată lumea, potrivit impact.ro.

Citește și: Mihai Șora este înmormântat astăzi, cu onoruri militare. Soția și prietenii îl conduc pe ultimul drum pe marele filozof

Citește și:Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare anul trecut

Citește și:Cine este fosta soție a lui Mihai Șora, mai tânără cu 56 de ani decât el. Cu ce se ocupă, de fapt, Luiza Palanciuc

Citește și:Cum s-au cunoscut Mihai Șora și Luiza Palanciuc. Între cei doi există o diferență de vârstă de 56 de ani

Scandal la înmormânatarea lui Mihai Șora

Tom Șora, fiul lui Mihai Șora, a vorbit la înmormântarea tatălui său despre relația acestuia cu Luiza Palanciuc, acuzând-o pe soția eseistului că nu i-a dat voie să comunice cu acesta.

Am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Nu aș venit să țin acest discurs, acestă prelegere, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. E spontană, nu am pregătit-o, am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost numai lucruri foarte frumoase aduse în sprit elevat, eu voi spune alte lucruri. Scurte„, a spus Tom Sora la înmormântarea tatălui său, chiar în biserică.

Mai mult, bărbatul a dezvăluit cum a aflat de moartea tatălui său, Mihai Șora.

Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc în Germania. Și atunci sora mea, sâmbătă seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru.

Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător. Relația noastră, a familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii 10 ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut„, a mai spus Tom Șora.

Fiul lui Mihai Șora a povestit că în urmă cu trei ani s-a întâlnit cu filosoful și au discutat într-un local.

„Acum trei ani am făcut o chestie specială: am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019, am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. Și acolo am vorbit și a fost destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, la telefon, personal, cu tatăl meu care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el. După vreo două săptămâni, când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai faci, cum îți merge…. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el’, a mai dezvăluit fiul lui Mihai Șora.

Văduva lui Mihai Șora, reacție după acuzațiile lui Tom Șora de la înmormântare

Luiza Palanciuc-Șora, soția lui Mihai Șora, răspunde acuzațiilor aduse de Tom Șora, fiul filosofului, la slujba de înmormântare.

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, în care reacționează la postarea unei jurnaliste, soția lui Mihai Șora spune că Tom Șora a mințit spunând că nu a fost lăsat să vorbească la telefon cu tatăl lui:

  • „Tom Șora, ca și sora lui, Sanda Șora, nu i-au telefonat, pur și simplu, lui Mihai Șora ani la rând – nici chiar de Sărbători sau de ziua lui, când a împlinit o sută de ani.
  • Ceea ce se poate verifica examinând istoricul apelurilor intrate, prin Telekom, la cele două numere active ale lui Mihai Șora (…) și a aflat despre moartea tatălui său „cu totul întâmplător' și a acuzat că relația lui Mihai Șora cu copiii lui „a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani'.
  • Cel dintâi avea mereu robotul activat, unde oricine putea lăsa un mesaj, în caz că nu eram acasă.
  • La care se adaugă numărul nostru de mobil, neschimbat de peste 20 de ani, și pe care Tom Șora, ca și dumneavoastră, de altfel, îl cunoașteți. Și unde pot fi trimise smsuri ori mesaje pe WhattsApp, atunci când este pus pe silențios.
  • De asemenea, nu i-au trimis nicio scrisoare, carte poștală, mesaj prin vreo altă persoană'.

Ea mai spune că Tom Șora nu a fost prevenit de moartea tatălui său pentru că el „nu a fost niciodată o prezență activă, afectuoasă și grijulie' – nu doar în ultimii ani, ci și la deceniile dinainte de anul 2000, copiii lui Mihai Șora fiind stabiliți în străinătate de la sfârșitul anilor 70, începutul anilor 80.

  • „Or, în momentul decesului, în noaptea de 25 februarie, sprijinul – de orice natură ar fi fost el, inclusiv cel logistic, ținând de detaliile înmormântării – nu avea cum să vină de la Tom Șora, iar eu l-am căutat în altă parte, printre apropiații lui Mihai Șora, prietenii noștri intimi, oamenii care ne-au însoțit permanent și pe care puteam conta.
  • În vârtejul organizării înmormântării, cu multe drumuri, proceduri, formalități, nu m-am gândit, efectiv, la Tom Șora. Probabil că ar fi trebuit să fiu mai pragmatică și să-i telefonez. Nu sunt o ființă pragmatică, iar, pentru mine, ceea ce conta era, întâi de toate, Mihai Șora: gândul ca totul să decurgă impecabil, să fie la înălțimea omului înmormântat', continuă Luiza Șora.

În ceea ce privește prezența lui Tom Șora la București, în august 2019, soția filosofului spune că acesta nu și-a anunțat tatăl de vizita respectivă în niciun mod, telefonic sau în scris, și l-a căutat în Piața Victoriei, unde l-a găsit la Girafă. Luiza Șora a postat și o fotografie cu Mihai Șora și cu fiul acestuia, spunând că este făcută de ea, la acel moment.

  • „Ieri, 28 februarie, după momentul de la cimitir, în jurul orei 15, l-am invitat pe Tom Șora la restaurantul unde ne-am strâns mai mulți prieteni să-l evocăm pe Tatăl lui. O doamnă i-a propus să-l ia cu mașina până în Calea Moșilor, unde urma să ne întâlnim cu toții.
  • Tom Șora a spus că va veni cu un taxi. L-am așteptat până la ora 22.00, când s-a închis restaurantul', adaugă soția filosofului.
 
dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă