Cine a fost Cristina Deleanu. Cristina Deleanu a murit la 84 de ani. Regretata artistă a avut o viață demnă de un scenariu de film, cu drame, reușite, cumpene, suișuri și coborâșuri. Cel mai mult a afectat-o moartea tatălui ei, în timpul războiului. A fost căsătorită de două ori, prima dată cu prietenul lui Eugen Cristea, iar, ulterior, actorul i-a devenit chiar el soț, deși e mai mic decât ea cu 11 ani.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
- 1 Cristina Deleanu – Viață personală
- 2 Cristina Deleanu și-a pierdut tatăl biologic în război, dar cel vitreg i-a deschis calea spre artă
- 3 Cristina Deleanu a fost prima dată căsătorită cu prietenul lui Eugen Cristea
- 4 Cristina Deleanu era mai mare cu 11 ani decât soțul ei, Eugen Cristea
- 5 Cristina Deleanu – Carieră
Cine a fost Cristina Deleanu. Cristina Deleanu s-a stins din viață la 84 de ani. Ea rămâne în memoria publicului drept una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe de teatru și film din România. A avut o carieră prodigioasă în lumea artistică, de peste 40 de ani, dar și o viață personală impresionantă.
Cristina Deleanu – Viață personală
Cine a fost Cristina Deleanu. Cristina Deleanu s-a născut pe 22 decembrie 1940, la Ploieşti, într-o iarnă atât de friguroasă, încât ea s-a îmbolnăvit de otită. Afecțiunea i-a dat bătăi de cap mulți ani, scrie Adevărul.
În anii copilăriei, Cristina Deleanu a fost afectată de drama războiului. Pe când avea doar 4 ani, în timp ce Ploieștiul era bombardat, casa ei, construită din lemn, a fost distrusă. Din păcate, atunci, tatăl ei biologic, un băiețel vecin și o fată din casă au murit chiar sub ochii ei, la cel de-al Doilea Război Mondial.
„Nu am avut o viață plină de bani sau de aventuri extraordinare, ci una simplă, în care am muncit pentru fiecare lucru pe care l-am avut. Părinții mei au trecut prin multe greutăți, pe care le-am simțit și eu mai târziu, în meseria mea', mărturisea actrița, citată de Fanatik.
„Tata stătea mai aproape de ușă, iar suflul bombei l-a ucis. Eu cu mama eram puțin mai în spate. A căzut adăpostul și l-a strivit. Nu o să uit niciodată senzația de pământ în gură. Mama a avut o fractură la picior, iar pe tata nu l-am mai văzut niciodată', adăuga Cristina Deleanu.
Cristina Deleanu și-a pierdut tatăl biologic în război, dar cel vitreg i-a deschis calea spre artă
Cine a fost Cristina Deleanu. La ceva timp după moartea tatălui ei biologic, mama Cristinei Deleanu l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină tată vitreg actriței, Nicolae Deleanu, redactor-șef la „Ultima Oră'. El a fost cel care i-a deschis și drumul către scenă:
„Mama lucra la farmacie, iar într-o zi a intrat acest bărbat – Nicolae Deleanu – și s-a îndrăgostit de ea. A vrut să mă cunoască și, când am întrebat cine este, mama a zis: „Doamne-Doamne ni l-a trimis pe tăticul înapoi'. Avea același nume cu tata și a devenit bucuria vieții noastre'.
Cristina Deleanu a fost prima dată căsătorită cu prietenul lui Eugen Cristea
Cine a fost Cristina Deleanu. Povestea de iubire dintre Cristina Deleanu și Eugen Cristea a fost o sursă de inspirație pentru multe cupluri. Puțini știu însă că, înainte de el, artista a mai fost măritată. Actrița s-a măritat mai întâi cu actorul Sergiu Tudosei. Infidelitatea lui le-a distrus însă relația. Apoi, ea și-a refăcut viața alături de Matei Gheorghiu, prieten cu Eugen Cristea.
Eugen Cristea avea doar 12 ani când a văzut-o pentru prima oară pe Cristina Deleanu. Se întâmpla pe o scenă de teatru, la Iași. Ea era deja o actriță cunoscută și avea 23 de ani.
„Când am văzut-o m-am prăbușit', a mărturisit Eugen Cristea mai târziu, despre clipa în care a văzut-o prima dată pe Cristina Deleanu.
Cristina Deleanu era mai mare cu 11 ani decât soțul ei, Eugen Cristea
S-au intersectat din nou, după ani, când ea era măritată cu prietenul apropiat al lui Eugen Cristea, actorul Matei Gheorghiu. Așadar, la început, au fost doar amici.
„Mai întâi am fost prieteni de familie. Matei l-a agreat de la bun început și mi-a spus: „A venit un băiat simpatico„,' povestea Cristina Deleanu.
Au început apoi să petreacă timp împreună, la diverse întâlniri de familie și vacanțe, iar legătura lor a devenit tot mai strânsă. Totul s-a schimbat brusc atunci când au început să joace pe aceeași scenă.
„Dacă nu am fi început să jucăm împreună, nu cred că s-ar fi declanșat ceva între noi. Însă când am început să jucăm, s-a declanșat deodată ceva ce nu credeam că e posibil între noi, o scânteie, apoi un foc…', mărturisea regretata artistă.
Astfel, Cristina Deleanu a decis să divorțeze și să înceapă o nouă viață alături de Eugen Cristea, care i-a fost alături până în ultima clipă.
„Ne-am descoperit în timp și ne-am acceptat reciproc', a spunea Cristina Deleanu într-un interviu.
Cristina Deleanu – Carieră
Cine a fost Cristina Deleanu. Tatăl vitreg al Cristinei Deleanu a fost director științific la Muzeul Peleș. Așadar, în adolescență, actrița și-a petrecut multe vacanțe la Pelișor și era înconjurată de scriitori și artiști renumiți, cum ar fi Titus Popovici, Francisc Munteanu, Sorana Coroamă Stanca, Elie Roman, Ion Vasilescu și Maria Filotti, împreună cu nepotul acesteia, actorul Șerban Cantacuzino. Tot aici și-a descoperit pasiunea pentru teatru.
După absolvirea liceului, Cristina Deleanu a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa actorului și regizorului George Carabin. În studenție, ea a reușit să se facă remarcată, participând la mai multe spectacole, precum precum „Nu puneţi dragostea la încercare (1961), „Minciuna are picioare lungi (1961), „Discipolul diavolului (1962) și „Oceanul (1962).
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-1-134.jpg)
Cristina Deleanu a absolvit în 1962, iar, ulterior, a fost repartizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri din Iaşi, unde a jucat până în 1967 în spectacole importante, printre care „Înşir’te mărgărite (1962), „Grădina cu trandafiri (1963), „O femeie cu bani (1964) și „Idolul şi Ion Anapoda (1965). Mai apoi, în ianuarie 1968 a interpretat „Angelo, tiranul Padovei la Teatrul „I. D. Sârbu din Petroşani, apoi a evoluat la Teatrul „Tudor Vianu din Giurgiu până în 1980.
În perioada 1981 – 2001, Cristina Deleanu a apărut constant pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale din Bucureşti, cu roluri în piese precum „Act veneţian (1982), „Titanic vals (1983), „Casa Bernardei Alba (1994) sau „Orfeu în infern (1995).
Publicul a îndrăgit-o nu doar pentru teatrul clasic, ci și pentru rolurile din teatru radiofonic, televiziune și film. În anii 80, regretata artistă a jucat în piese de teatru radiofonic și televiziune, iar mai târziu în producții cinematografice precum „Destine romantice (1981), „Liceenii (1986) și serialul TV „Om bogat, om sărac (2006).
„Abia la 70 de ani am fost recunoscută ca om cu notorietate. Nu la 20, 30 sau 40. Dar mă bucur. Merg pe stradă și lumea mă salută, ceea ce înseamnă că oamenii m-au văzut, m-au apreciat și nu m-au uitat', povestea actrița, scrie Click!
FOTO: Arhivă