Cine este Robert Prevost, noul Papă. Este primul papă american din istorie. Conclavul l-a ales pe Robert Prevost drept papă, după moartea Papei Francesco. El a fost un apropiat al Papei Francisc. Numele ales de el este Leon al XIV-lea.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Fumul alb s-a ridicat joi seara pe coșul Capelei Sixtine, la Vatican, în semn că cei 133 de cardinali electori au ales un nou papă. Cardinalii catolici au început miercuri, 7 mai, la ora 16.00, ora României, votul pentru a alege succesorul Papei Francisc, decedat pe 21 aprilie.
Cuprins
Cine este Robert Prevost, noul Papă
Cardinalul Robert Francis Prevost este noul Papă. Dar cine este Robert Prevost, noul Papă? Născut la Chicago, în vârstă de 69 de ani, este o figură marcantă în panorama episcopatului american. Membru al Ordinului Augustinian, din 2001 până în 2013 a fost prior general al Congregației și episcop de Chiclayo, Peru. Acum conduce Dicasterul pentru Episcopi și este președintele Comisiei Pontificale pentru America Latină. Are o profundă sensibilitate față de problemele sociale și culturale și ar putea da continuitate unui pontificat orientat spre dialog, potrivit Corriere della Sera. Numele ales de el este Leon al XIV-lea.
Robert Prevost, noul papă, are studii în matematică și filosofie la Philadelphia. A intrat în ordinul augustinian și a fost sfințit preot la Roma în 1982. Trei ani mai târziu a fost trimis misionar în Peru. A îndeplinit misiunea de prior general al Ordinului Sfântului Augustin între anii 2001-2013.
Ce origini are Robert Prevost
Mai multe detalii despre cine este Robert Prevost, noul Papă. În vârstă de 69 de ani, noul Papă s-a născut la Chicago dintr-un tată francez şi o mamă italiană. Matematician de formaţie şi licenţiat apoi în teologie, Robert Francis Prevost este membru al ordinului Sfântul Augustin.
Fumul alb a fost văzut la Vatican în jurul orei 18:07, ora Romei (19:07, ora României). Conform tradiției, un cardinal urmează să apară la balconul bazilicii Sf. Petru și să rostească cuvintele: „Habemus Papam!’.
Identitatea noului papă a fost dezvăluită de Dominique Mamberti, cardinalul diacon senior, care, conform tradiției, va apărea la balconul Bazilicii Sfântul Petru, care dă spre piață, și va anunța: „Habemus Papam’ – „Avem papă’.
Mesajul lui Donald Trump, după ce a fost ales un Papă American
Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost, care tocmai a fost numit Papă. Este o atât de onoare să realizez că el este primul Papă american. Ce emoție și ce mare onoare pentru țara noastră. Aștept cu nerăbdare să-l cunosc pe Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment foarte semnificativ! – este mesajul transmis de Donald Trump.
Cine este Robert Prevost, noul Papă. Iată tot parcursul lui, până acum
În 1977 a intrat în noviciatul Ordinului Sfântul Augustin (O.S.A.) în provincia Doamna Noastră a Bunului Sfat, în Saint Louis.
Pe 29 august 1981 și-a depus jurămintele solemne. A studiat la Uniunea Teologică Catolică din Chicago.
La vârsta de 27 de ani a fost trimis de Ordin la Roma pentru a studia dreptul canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino (Angelicum). A primit hirotonirea preoțească la 19 iunie 1982. A primit licența în 1984, apoi a fost trimis să lucreze în misiunea Chulucanas, în Piura, Peru (1985-1986).
În 1987 a primit titlul de doctor cu teza: „Rolul priorului local în Ordinul Sfântului Augustin’. În același an a fost ales director de vocații și director al misiunilor provinciei augustiniene „Mama Bunului Sfat’ din Olympia Fields, Illinois, Statele Unite ale Americii.
În 1988 a fost trimis la misiunea Trujillo ca director al proiectului de formare comună pentru aspiranții augustinieni în Vicariatele din Chulucanas, Iquitos și Apurímac. Acolo a slujit ca prior comunitar (1988-1992), director de formare (1988-1998) și profesor al profesionilor (1992-1998). În arhiepiscopia Trujillo a fost vicar judiciar (1989-1998) și profesor de drept canonic, patristic și moral în Seminarul Major „San Carlos e San Marcelo’.
În 1999 a fost ales prior provincial al provinciei „Mama Bunului Sfat’, Chicago. După doi ani și jumătate, Capitolul general ordinar l-a ales prior general, minister care i-a fost din nou încredințat în Capitolul general ordinar din 2007.
În octombrie 2013 s-a întors în provincia sa (Chicago) pentru a servi ca profesor al profesului și vicar provincial, roluri pe care le-a deținut la 3 noiembrie 2014, când Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al diecezei de Chiclayo, Peru, ridicându-l la demnitatea de episcop și desemnându-i eparhia titulară de Sufar.
La 7 noiembrie a intrat în posesia canonică a diecezei în prezența nunțiului apostolic James Patrick Green; a fost hirotonit episcop la 12 decembrie, sărbătoarea Maicii Domnului de Guadalupe, în catedrala diecezei sale. A slujit ca episcop de Chiclayo din 26 noiembrie 2015.
În martie 2018 a devenit al doilea vicepreședinte al Conferinței Episcopale Peruviane. Papa Francisc l-a numit membru al Congregației pentru Cler în 2019 și membru al Congregației pentru Episcopi în 2020. La 15 aprilie 2020, Papa l-a numit administrator apostolic al diecezei de Callao.
La 30 ianuarie 2023, Papa Francisc l-a numit pe Cardinalul Prevost prefect al Dicasterului pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină.
Creat și proclamat Cardinal de Papa Francisc în Consistoriul din 30 septembrie 2023, al Diaconiei Santa Monica.
Papa Leon al XIV-lea, primul discurs către credincioși
În prima sa apariție publică, de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, Papa Leon al XIV-lea a adresat câteva cuvinte simple, dar încărcate de emoție. A adus un omagiu predecesorului său, Papa Francisc, care a încetat din viață pe 21 aprilie. Prima parte a discursul a fost rostită în italiană și spaniolă.
„Pace vouă. Preaiubiți frați și surori, aceasta a fost prima salutare a lui Hristos cel înviat, bunul păstor care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu, a spus Pontiful în fața mulțimii.
„Să păstrăm în urechile noastre vocea slabă, dar mereu curajoasă a Papei Francisc, care a binecuvântat Roma – Papa care a binecuvântat Roma și lumea în acea zi de dimineața de Paște.
Trebuie să privim împreună cum să fim o Biserică misionară, construind punți, dialog, mereu deschisă să primească cu brațele deschise pe toți, ca această piață, deschisă tuturor, tuturor celor care au nevoie de caritatea noastră, de prezența noastră, de dialog, de iubire, a mai spus Papa Leon al XIV-lea în primul său discurs.